Konak Belediyesi’nin Karataş Semti'nde hizmet veren Tarık Dursun K. Yazar Evi’ne konuk olanların sayısı her geçen zamanda daha da artıyor. Restore edilerek kent yaşamına kazandırılan tarihi bina son olarak Türk Edebiyatının iki genç ve başarılı ismini ağırladı. Edebiyat öğretmeni, yazar Murat Özyaşar ve kendisi gibi yazar olan eşi Sibel Oral Konak Belediyesi'nin daveti üzerine geldikleri İzmir'de Tarık Dursun K. Yazar Evi'nde kalıyor. Yaz aylarında da konuklarını ağırlamayı aralıksız sürdüren Yazar Evi’nde ay sonuna kadar kalacak olan Murat Özyaşar ve Sibel Oral çiftine 11 aylık kızları Mavi de eşlik ediyor.

15 GÜN İZMİR’DELER

'Ayna Çarpması' adlı ilk kitabıyla 2008 yılında Haldun Taner Öykü Ödülü'nün ve 2009 yılında da Yunus Nadi Öykü Ödülü’nün sahibi olan Özyaşar, İzmir’e gelmekten ve Türkiye'nin yetiştirdiği en değerli yazarlardan Tarık Dursun K.’nın adının verildiği Yazar Evi’nde 15 gün kalmaktan ayrı bir mutluluk ve onur duyduklarını söyledi. Temmuz ayı sonuna kadar yazı çalışmalarını Yazar Evi'nde sürdürecek olan çift, bu sürede minik kızları Mavi ile de bol bol ilgilenme fırsatı buldu.

BURADA OLMAK BİR ŞANS

Edebiyatçıların her şekilde diri kalması ve sıkılmadan yazması gerektiğini kaydeden yazar Özyaşar, kendisinin de yeni bir kitap üzerinde çalıştığını söyledi. Hem yazar hem de okur olarak böylesi bir yazar evinin varlığına alışık olmadığını ifade eden Özyaşar, daha önceki yıllarda da Konak Belediyesi’nin Öykü Günleri’ne konuk olduğunu anlatarak, “Burada olmak onur verici, bizim için güzel bir jest. Avrupa’da bu evlere benzer örnek çok, ama Türkiye’de de böylesi güzel bir evin olması beni çok sevindirdi. Bu tür yerlerin çoğalması en büyük dileklerimizden biri. Yazarlık, Türkiye’de meseleli bir şey. Yazmak için zaman ayırmak gerekiyor ama aynı zamanda hayatınızı idame ettirmeniz için de başka bir işle de meşgul olmanız gerekiyor. Kim bilir; belki İzmir’de karşılaştığımız bir göz, bir ağaç, bir yüz, bir köpek yıllar sonrasında şimdiye gönderilmiş bir mektup gibi kitabımızda yer alabilir” dedi.
YAZAR EVİ'NDE EMEKLEDİ
Sibel Oral da Yazar Evi'nde kaldığı sürede yayın yönetmenliğini yaptığı 'K24' dergisi için yaza uygun kitaplar ve konular seçmeye gayret ettiğini dile getirdi. Kızları Mavi’nin 9 Eylül doğumlu olduğunu ve ilk kez emeklemeye Yazar Evi’nde başladığını belirten Oral, Tarık Dursun K. Yazar Evi’nin hayatlarına böylesi güzel bir anı da eklediğini belirtti. Murat Özyaşar, Sibel Oral çiftini ve kızları Mavi'yi ağırlayan Yazar Evi geçtiğimiz aylarda da Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’nün yanı sıra Selçuk Baran Öykü Ödülü ve Sait Faik Hikaye Armağanı Ödülü’nü alan Sibel Buzluk’u konuk etmişti.

MURAT ÖZYAŞAR KİMDİR?

Murat Özyaşar, 1979’da Diyarbakır’da doğdu. İlk öyküsü AdamÖykü dergisinde, çevrilmiş öyküleri ise Transcript Review, Words Without Borders, Kovara W ve Tîroj dergilerinde yayımlandı.Ayna Çarpması adlı ilk kitabıyla 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü ve 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı. Bu kitap, 'Bîr' adıyla (Doğan Kitap, 2011) Kürtçeye de çevrildi.

SİBEL ORAL KİMDİR?

Sibel Oral 1979 yılında İstanbul’da doğdu. Yarım bıraktığı eğitiminin ardından hep yapmak istediği şeyi yaptı ve gazeteci oldu. Uzun bir süre günlük gazete ve dergilerin çeşitli departmanlarında muhabirlik ve internet gazeteciliği yaptı. 2006 yılında Beni Beklerken adıyla yayımlanan romanının ardından tekrar mesleğe dönüş yaptı ve kültür sanat gazeteciliği alanında çalışmaya başladı. 2011’de Zayi ve 2015’te de Toprağın Öptüğü Çocuklar-Adaleti Beklerken isimli romanlarını okurlarıyla buluşturdu. Oral, halen kitap kritik sitesi K’24’ün yayın yönetmenliği görevini sürdürüyor.