Genel Merkezi İzmir'de bulunan Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nün sporcuları, Nevruz Bayramı'nda Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin sembollerinden sayılan 2420 metrelik Haça Dağı'na (İlan Dağı) tırmandı.

Türk sporcular önce Nahçıvan'da bulunan Türkiye Başkonsolosu Mehmet Emin Kiraz'ı ve Muavin Konsolos Nejla Kaya'yı ziyaret edip, Nevruz Bayramlarını kutladı. Daha sonra heyet Konsolos Muavini Nejla Kaya'nın da katılımı ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Ekoloji ve Tabii Servetler Bakanı Mayis Aliyev ve Bakan Yardımcısı, aynı zamanda Federasyon Başkanı Azer Memmedov tarafından kabul edildi. Yapılan görüşmelerde, bu tür sportif anlamda yapılacak doğa sporları ve dağcılık aktivitelerinin önemi ve 2 ülke arasındaki kültürel ve sportif faaliyetlerin karşılıklı olarak arttırılması ve Türkiye ile Nahçıvan kültür ve spor işbirliği konuları ele alındı.

Kutlamalara katıldılar

Üç gün süreyle Nahçıvan'da ve Ordubad bölgesinde yapılan Nevruz Bayramı kutlamalarına katılan Zirve Dağcılık sporcuları, 22 Mart günü 13 Türk 8 Nahçıvan'lı sporcu ile birlikte Haça ya da bölgede bilinen diğer adıyla İlan Dağı'na tırmanış gerçekleştirdi. Yoğun bir kar yağışı altında gerçekleşen tırmanışın ardından Haça Dağı zirvesinde Nahçıvan Devlet Televizyonuna demeç veren Zirve Dağcılık Kulübü Genel Başkanı Orhan Kozan, "Nahçıvan'a 3'üncü kez geliyoruz. 2017 yılında Kulüp Genel Başkan Yardımcımız Aygül Kaplanseren, bu dağa ilk kadın zirve tırmanışını gerçekleştirmişti. Geçen sene de ben tırmanışa gelmiş ve zirve gerçekleştirmiştim. Ancak her iki tırmanışta 1992 yılında Hocalı'da Ermeniler tarafından katledilen soydaşlarımızı anmak içindi. Bu kez Nahçıvan'da Azeri soydaşlarımızla birlikte olmak ve güzel bir amacı, Nevruz'u birlikte zirvede kutlamak için tırmanmak istedik. Bu tırmanışa kulübümüzün İzmir, Uşak, Gaziantep, Turgutlu, Fethiye ve Selçuk şubelerinden sporcularımız iştirak ettiler. Bizlere 8 Nahcivanlı kardeşimiz de katıldı ve gördüğünüz gibi Azeri soydaşımızla birlikte şu anda kolkola zirvedeyiz. Nevruz Bayramını bir kez de burada kutluyoruz" diye konuştu.

Federasyon başkanı karşıladı

Zirve sonrasında kar nedeniyle daha da kayganlaşan zeminde zor inişi salimen gerçekleştiren dağcılar, aşağıda kendilerini ambulans ve sağlık görevlileri ile bekleyen Federasyon Başkanı Azer Memmedov'un tebriklerini kabul edip, birlikte dağın önünde fotoğraf çektirdi. Seremoni sonrasında Zirve Dağcılık Kulübü sporcıları yeniden buluşmayı temenni ederek, mutlulukla Nahçıvan'a veda etti.