Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, nesli tehlike altında olan alaca sansar görüldü.

Temel Mahallesi Kıncılar mevkisindeki ormanlık alanda dolaşan Şevket Taşçı, daha önce hiç görmediği bir hayvanın fotoğrafını çekti. Fotoğrafı inceleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, hayvanın alaca sansar olduğunu belirledi.

İlemin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Muğla'da ilk kez görülen alaca sansarın kayıt altına alındığını söyledi.

Alaca sansarın ülke genelinde nesli tükenme noktasında bir tür olduğunu vurgulayan İlemin, "Bu nedenle Muğla’da ilk defa kayıt altına alınması büyük önem taşıyor. Muğla'nın ne kadar önemli bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu tekrar görmüş oluyoruz." dedi.

Alaca Sansar


Latince Vormela cins adı Almanca «kurtçuk, solucancık» anlamındaki Würmlein (< Wurm «kurt, solucan» + -lein «-cik/cık küçültme eki») kelimesinden gelin Alaca sansar, Latince tür epiteti peregusna ise hayvanın Ukraynaca adı olan перегузня perehuznya kelimesinden aktarılmıştır. Alaca sansar ya da alaca kokarca veya benekli kokarca (Vormela peregusna), sansargiller familyasından monotipik Vormela cinsinden, Avrasya'da bozkırlarda, yarı-çöllerde seyrek görülen, boyu 29 – 38 cm, kuyruğu 15 - 21.8 cm uzunluğunda, ağırlığı 370 - 715 gram gelen ufak bir etçil memeli türü. Ortalama yaşam süresi 6-8 yıl olan alaca sansar bir batında 4-8 yavru yapabilmektedir. İki ayağı üzerine dikilerek etrafı kolaçan eder ve çığlık gibi bir ses çıkarır. Tehdit edildiği zaman kuyruk altındaki anal bezlerden kuvvetli kokulu bir salgı yayarlar.