Hazırlayan / Gülay GÜLER (otuzbeslik.com)

Listemizde tiyatrosu ile ünlü Bademler, korkuluklarla bezeli Barboros, Türkiye'nin ilk slow food köyü Germiyan, kıyamete meydan okuyan Şirince, Tunç Çağı'ndan beri varlığını sürdüren Ildır, salyangoz yemeğiyle meşhur Özbek ve nazar boncuğu fabrikası Nazarköy gibi birbirinden güzel köyler bulunuyor.

Şirince

İzmir'e 93 km uzaklıktaki Şirince, doğası ve tarihi yerleri ile dünya çapında bir üne sahip. Şarapları ile meşhur olan Şirince'de evlerin çoğunun alt katında şarap mahzeni bulunmakta ve burada şaraplar satışa sunulmakta. Köylülerin sokak aralarında açtıkları tezgahlarda el yapımı sabunlar, reçeller, dağdan topladıkları baharatlar, el işleri sizi bekliyor. Buraya sadece şömine başında Şirince şarapları eşliğinde manzara izlemek için gelebilirsiniz. Gelmişken de gezi rotanıza Aziz John Baptist Kilisesi'ni, Aziz Dimitrios Kilisesi'ni, Tiyatro Medresesi'ni, Nesin Matematik Köyü'nü, Hodri Meydan Kulesi'ni ekleyebilirsiniz. Daha önce Efes Antik Kenti'ni görmediyseniz Şirince-Efes arasının araçla 18 dakika olduğunu belirtelim.

Sığacık

Sığacık, Türkiye’nin ilk Sakin Şehir (Citta Slow) unvanına sahip Seferihisar ilçesine beş kilometre uzaklıkta. Bu köy kalabalıklardan bunalan, huzurlu bir tatil arayanların sığınağı. Sığacık ismi de Kanuni zamanında şehrin askerler tarafından sığınak olarak kullanılmasından gelmektedir. Sığacık gezinize pazar günleri kurulan üretici pazarı ile başlayabilirsiniz. Burada satılan her ürün yöre halkı tarafından üretilmekte. Köylülerin el işleri, ev işi lezzetleri, kendi yetiştirdikleri sebzeler, meyveler tezgahlarda sizleri bekliyor. Gezinize Seferihisar'ın en önemli ve en eski tarihi kalıntısı Teos Antik Kenti'ni ziyaret ederek devam edebilir, ardından Kent Belleği ve Anı evine uğrayabilir, Akkum ve Akarca gibi birbirinden güzel koylarda serinlik molası verebilir, Teos Marina'da alışverişin tadını çıkarabilir, gecenizi Milos’ta rakı balık keyfi ile sonlandırabilirsiniz.

Barbaros Köyü

İzmir'in Urla ilçesine bağlı olan Barbaros Köyü turizm için avantajlı bir bölgede olmasa da sanat etkinlikleriyle, festivallerle turist çekmeyi başarıyor. Barbaros Köyü'nde unutulmaya yüz tutan geleneklerini yaşatmak adına Oyuk Festivali düzenleniyor. Köylüler festval için atölyelerde kendi nüfusları kadar korkuluk üretiyorlar. Festival zamanında sokaklar korkuluklarla süsleniyor, yerel üreticilerin el işi, ev işi ürünleri tezgahlarda yerlerini alıyor. Köy korosu konseri, yarışmalar, sergiler, oyunlarla rengarenk görüntüler ortaya çıkıyor. Festival zamanı gelmeseniz de bu korkulukları görebilirsiniz. Korkuluklar yıl boyunca sokaklarda sergilenmeye devam ediyor. Barboros'ta turizmi canlandırmak adına bir de Çat Kapı Evi uygulaması geliştirilmiş. Ücret karşılığında Çat Kapı Evi levhası gördüğünüz evleri ziyaret edebilir, yemek yiyebilir hatta konaklayabilirsiniz. Köy Meydanı'nda Mimas Sanatevi bulunuyor. Köylü, açıldığı günden itibaren sanatevini benimsemiş ve şu an sanatevinin adeta bir parçası olmuş durumda. Köy halkı çat kapı gelip sergileri ziyaret ediyor, verilen eğitimlere katılıyor. Köyde ziyaret etmeniz gereken diğer sanatevi de Emek Kültür Sanatevi.

Listenin tamamına https://www.otuzbeslik.com/yazilar/izmirin-kesfetmeniz-gereken-koyleri adresinden ulaşabilirsiniz.