Satılacağı söylenen Tarihi Kırlangıç Zeytinyağı Fabrikası geçmiş yıllarda çok sayıda işçi istihdam eden bir sanayi kuruluşuydu. Şimdi Ayvalık Belediyesi’nin dönüşüm projesiyle ilçenin sosyal ve kültürel merkezine dönüştürülüyor.


Röportaj Engin YAVUZ

KIRLANGIC14Proje bitirilince Kırlangıç Fabrikası Ayvalık’ın ve bölgenin en önemli turizm ve cazibe merkezlerinden biri haline gelecek.

Ayvalık’taki tarihi Kırlangıç Fabrikası geçmiş yıllarda birçok insana iş olanağı sağlayan, çok sayıda işçi istihdam eden Türkiye genelinde bilinen bir sanayi kuruluşuydu. İlçenin simgelerinden biriydi. Ama ne zamandır fabrika arazinin Ayvalık Belediyesi tarafından satıldığı iddia ediliyordu. 2014 yılından bu yana ilçenin yerel yöneticisi olarak görevini sürdüren Belediye Başkanı Rahmi Gençer, uzun süredir sosyal medyada da yaygınlaşan bu söylentilere açıklık getirdi.
Tarihi tesisin arazisinin belediye tarafından satıldığı iddia ediliyor, neler diyeceksiniz?
Bugünlerde bazı kişiler Kırlangıç fabrikası arazimizi sattığımızı öne sürüyor. Son dönemlerde çeşitli sosyal medya sayfalarında yer alan ve Kırlangıç’ın satıldığına ilişkin, bazıları bilgi eksikliğinden kaynaklanan, bazıları da art niyet taşıyan söylentiler benim de kulağıma geldi. Şunu hemen ve açıkça belirteyim ki, Kırlangıç’ı kimse satmadı ve satamaz. Satılması için Belediye Meclisi’nden satılma kararı alınması gerekir. Biz burayı sosyal ve kültürel yaşam alanı haline getirmek üzere Haziran ayında ihale yaptık. Hazırlanan proje , bir fabrikadan, bir endüstriyel merkezden, Ayvalık’a ve Ayvalıklılar’a soluk aldıracak bir yaşam merkezine geçişin adıdır. İhaleye çıkarken öncelikle Kırlangıç’ın tarihi dokusunun korunması gerektiğini önemsedik. İhaleye bu temel koşulla çıkıldı. Herkes görecek, bu proje Türkiye’nin en önemli dönüşüm projelerinden biri olacak. Oradaki binalar sonuna kadar korunacak ve hacimleri değişmeden restore edilecek. Tarihi fabrika kimliğini asla kaybetmeyecek. Bu kararlılıkla, üç yıldır Türkiye’nin en deneyimli mimarlarından Sayın Ersen Gürsel ile çalışmamızın sonucunda projemizi hazırladık.

KIRLANGIC12

MÜBADELE MÜZESİ

Kırlangıç Projesi’nde neler olacak, hangi özelliklere sahip olacak?
Kırlangıç tesisimizin büyük bir bölümü, sosyal-kültürel faaliyetlerde kullanılacak. Örneğin orada bir Göç (Mübadele) Müzesi olacak. Bu müze belediyemiz tarafından hazırlanacak. Ayvalık’ın nüfusunun neredeyse tamamı buraya göçle geldi. En büyük mirasımızdan biri de bu mozaik. Bu mozaiğin içerisinde Bulgaristan’dan, Girit’ten, Midilli’den, Bosna’dan, Rumeli’den, Anadolu’dan vatandaşlarımız var. Ayvalık, Türkiye’nin en önemli göç merkezlerinden ve bu özelliğiyle aydın insanların oluşturduğu bir yer. Bir Kent Arşivi’miz yok. Oysa, kentimizde adını Türkiye’ye duyuran çok önemli insanlarımız ve onların bize bıraktığı dokümanlar var. Bunları bir araya getirerek Kent Arşivi kurmalıyız. Bu da olacak Kırlangıç’ta…

YENİ ATÖLYELER

Cumhuriyet’in ilanından bugüne, Ayvalık’ın ekonomisinden sosyal hayatına her şey kayıt altına alınacak. Kuvayı Milliye kahramanlarımız için bir müze de bu proje kapsamında yer alacak. Ayrıca bir Sanat Galerisi bulunacak. Gayet çağdaş nitelikler taşıyan Orhan Peker Sanat Galerisi var ama Ayvalık bir sanatçı kenti olduğu için Kırlangıç’ta daha da iyisini gerçekleştireceğiz. Ayvalık’ta, ülkemizin dört bir köşesinden gelmiş kadınlarımız el emeği ürünler üretiyor. Bağyüzü’nden Altınova’ya, Cunda’dan Küçükköy’e yüzlerce hatta bine yakın kadınımız ürünlerini satabilecekleri uygun bir ortama ihtiyaç duyuyor. Kırlangıç’ta onların da dükkânları olacak. Ayrıca, sanatçılarımıza, gönüllerince kullanabilecekleri beş atölye sunacağız.
KIRLANGIC06SÖZÜMÜ TUTUYORUM

Sanırım siz bu konuda Ayvalık halkına bir söz vermiştiniz…

Kırlangıç’a büyük konser alanı da yapıyoruz. Tamamiyle Ayvalık Belediyesi’nin sorumluluğunda olacak bu alanda açık hava konserleri düzenleyeceğiz. Bu rekreasyon alanı 24 saat açık kalacak. Adaylık dönemimde söz vermiştim, “Ben belediye başkanı olursam, oradaki tel örgüleri kaldıracağım” demiştim. Sözümü tutuyorum. Orası halkın malıdır ve halk kullanacak. Halkımızın denize ulaşması için, denizden daha çok yararlanması için Kırlangıç’a yeni bir iskele yapıyoruz. Şimdi nasıl Çamlık-Cunda deniz seferlerini başlattıysak, aldığımız tüm yazılı izinlerle Kırlangıç’tan Cunda’ya, şehir merkezine, oradan Sarımsaklı Gelinkaya’ya seferler düzenleyeceğiz. Böylece iç denizde ulaşımı yaygınlaştırarak, deniz kenti Ayvalık’ta denizden azami şekilde yararlanacağız. Kısacası, Kırlangıç bir cazibe merkezi olacak. Yaz-kış kullanılacak bir yaşam merkezi olarak Ayvalık’a hareket getirecek. Ayvalık’ın nüfusunun dörtte birinin yaşadığı Aliçetinkaya ve 150 Evler mahalleleri daha da canlanacak, renklenecek.

Bu önemli proje için ne kadar harcama yapacaksınız?

Kırlangıç’a yapılacak yatırımın bedeli hesaplamalara göre tam olarak 19 milyon lira. Belediye bu yatırımın dışında yapılacak ticari alanların işletmesine sahip olacak. Oluşturulacak yeşil alanlar ve iskele de dahil olmak üzere tüm alanların kontrolü Ayvalık Belediyesi tarafından sağlanacak. Yani, satılmak bir yana, Kırlangıç kelimenin tam anlamıyla Ayvalık halkının malı olacak. Kafasında soru işaretleri olanlar, eğer art niyetli değillerse, bana ve çalışma arkadaşlarıma gelsinler, kendilerine tüm detayları şeffaflıkla anlatalım. Belediyemiz ihaleyi yaptıktan sonra işletmelerini sağlayacak firmanın aylık cirosunun yüzde 4’ünü alacak. Yapım süresi dahil 26.5 yıl kullanıldıktan sonra tüm yapılan alanlar Ayvalık halkının ve Ayvalık Belediyesi’nin olacak. Özellikle tekrarlıyorum: Unutulmaz Başkan Ahmet Tüfekçi’nin öngörüsü ve kararlı çabalarıyla kentimize kazandırılan Kırlangıç’ı kimse satmadı, satamaz da… Bu gerçeği son üç meclis toplantımızda tüm detaylarıyla anlattım, ayrıca sosyal medyada canlı olarak yayınladık. Gazetelere ilanlar verdik. Ayvalık’taki yerel gazetelerde belki yirmi kere çıktı. Kent Konseyi’nde halka göstererek anlattık. Kafasında soru işaretleri olanlar, eğer art niyetli değillerse, bana ve çalışma arkadaşlarıma gelebilir. Tüm detayları kendilerine şeffaflıkla anlatabiliriz. Gelsinler ve onlara Ayvalık’a çok güzel bir yaşam merkezi kazandırdığımızı anlatalım.