2006 yılından bu yana öğrenci taşımacılığı yapan Gökhan Güler:Davulun sesi uzaktan hoş gelir. Yapacak başka işimiz yok diye taşımacılık yapıyoruz.


Röportaj/ Engin YAVUZ

140-150 bin lira ödeyerek 16 kişilik bir midibüs alıyorsun. Alıp işyerinin önüne getirdiğin anda zaten yüzde 20 değer kaybetmiş oluyor. Gökhan Güler İzmir’de öğrenci taşımacılığı sektöründe hizmet veren firma sahiplerinden biri. Kendisiyle mesleğin sorunlarını, inceliklerini, olumsuz ve olumlu yanlarını konuştuk.

Taşımacılık sektörüne nasıl girdiniz, anlatır mısınız?

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ni bitirdim 1998 yılında çalışmaya başladım. 2004-2006 yılları arasında askerlik görevimi bitirdikten sonra ilk olarak bowling salonu işlettim. Okul yıllarından Eskişehir’de biraz gazetecilik deneyimim de var. Askerlikten terhis olduktan sonra kendime İVECO 20 modeli bir midibüs aldım ve bir ulaştırma firmasının bünyesinde öğrenci taşımacılığına başladım.
GÜLER02ÖĞRENCİLER BIRAKMADI

2006 yılına kadar kendi aracımla bir ulaştırma firmasına bağlı olarak çalışıyordum. İzmir’den Celal Bayar Üniversitesi’nin Ahmetli, Turgutlu ve Salihli’deki meslek yüksek okullarına öğrenci götürüp getiriyorduk. Ancak bir anlaşmazlık sonucu firma ile sözleşmemi iptal ettim. Ancak yıllarca taşıdığım öğrenciler beni bırakmak istemediler. Hatta başka bir araçla da gitmeyi reddetmişler. Ben de o sıralar kendi firmam olan Güler Turizm’i kurmuştum. Öğrenci taşımacılığına böyle başladım. Ulaşım ihalelerine katılarak biz de okullarda stant kurduk. Yıllarca taşıdığım ve ağabey-kardeş gibi olduğumuz öğrenciler beni kayıtlar sırasında da yalnız bırakmadılar ve birlikte başardık. 2006-2007 döneminde ilk öğrenciyi kaydettim ve kısa sürede 315 öğrenciye ulaştık. 16 midibüsle sabah-akşam servis hizmetine başladık.

Nereye öğrenci taşıyorsunuz?
Şu sıralar 5 aracımızla Akhisar, Saruhanlı, Kırkağaç’ta bulunan meslek yüksek okullarına İzmir’den öğrenci götürüp getiriyoruz. Her sabah Buca, Karabağlar, Hatay, Çiğli-Karşıyaka ve Karşıyaka- Bornova hatlarından aldığımız öğrencilerimizi okullarına götürüyoruz. Öğleden sonra da öğrencilerin çıkış saatlerine göre farklı saatlerde İzmir’e doğru yola çıkıyoruz.

Minibüsle taşımacılık yapmanın bazı kuralları var mmı?

140-150 bin lira ödeyerek 16 kişilik bir midibüs alıyorsun. Alıp işyerinin önüne getirdiğin anda zaten yüzde 20 değer kaybetmiş oluyor. Ve her yıl otomatik olarak araç değerinden yüzde 20 yitiriyor. Henüz başlangıçta amortisman zararınız var. Öğrencilerimizi D2 belgesi adı verilen ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen Şehirlerarası Düzensiz Yolcu Taşımacılığı İzin Belgesi ile okullarına götürüp getiriyoruz. Düzenli taşımacılık yapan araçlar yani otogarlardan hareket edip otogarlara giden araçlar da D1 denilen Şehirlerarası Düzenli Yolcu Taşımacılığı İzin Belgesi ile hizmet veriyor.

HEPİMİZ MAĞDURUZ

Taşımacılık konusunda bir sorun yaşamaya başladığınızı duyduk, bize anlatır mısınız?

İzmir’den Manisa’ya D2 belgesi ile öğrenci taşımacılığı yapan yaklaşık 1000 araç sahibi var. Manisa Ulaştırma Koordinasyon Merkezi bir süre önce bir karar aldı ve Manisa’da bu şekilde hizmet veren araçlara J plaka takılması, İzmir’den de Manisa ve ilçelerine yolcu taşıyan servis araçlarının da S plakalı olması zorunluluğunu getirdi. Manisa’da bir J plakanın ortalama fiyatı 75-80 bin lira. İzmir’de ise bir S plakanın fiyatı yaklaşık 350 bin lira. Şimdi herkesin bu plakayı almak için verecek 350 bin lirası yok. Bu yüzden kararla ilgili olarak yürütmenin durdurulması amacıyla dava açtık ve sonucunu bekliyoruz. Şimdi benim 5 aracım var ve her birine S plaka alabilmem için 1 milyon 800 bin liraya yakın para ödemem gerekiyor. Bu durumda hepimiz çok mağduruz ve bu kararın bir an önce, okullar açılmadan düzeltilmesini bekliyoruz. Çünkü bu durumda S plaka alamayan araçlarının sahiplerinin tamamı işsiz kalacak. Bu arada S plaka taktığınız zaman hafta sonları yapılan turistik geziler için yolcu taşıma olanağınız da kalmıyor. Kısaca bu karar bizi her yönden yaraladı. Mağduriyetimiz giderilmeli. Yetkililerden bu konuda anlayış ve bizim haklarımızı da koruyacak bir yaklaşım bekliyoruz.

Biraz firmanızdan söz eder misiniz?
GÜLER075 araçla taşımacılık hizmeti veriyoruz. Kendi araçlarımızla 65, toplam 110 yolcuyu aynı anda taşıyabiliyoruz. İşe her sabah saat 05.00’te başlarız ve firmamızın işletme müdürü Muazzez Coşkun ile birlikte günün planlamasını yaparız. Araçlarımız saat 07.00 bekledikleri noktalardan öğrencileri alıp hareket ederler ve 08.00-08.30 arasında öğrencilerimizi okullarına ulaştırmış oluruz. Gideceğimiz en uzak nokta İzmir’den 120 kilometre. Ulaşım listemizi öğrenciler ders programlarına göre yaparız. İzmir’e hareket saatleri 13.00, 15.00 ve 17.00’dir. Dönüş saatlerine kadar yapacak başka işimiz yoksa araçlarımızda öğrencilerin çıkışını bekleriz. Haftanın beş günü boyunca aynı tempoda çalışırız. Araçlardan biri yolda arızalansa hemen yedek araçlarımız devreye girer.


ANCAK YAŞIYORUZ
Vergiler, sürücü ücreti, sigorta bedelleri belimizi çok büküyor. Bildiğimiz en iyi tek iş bu olduğu için taşımacılık yapıyoruz. Üzerimizde pek para olmaz, çünkü kazandığımız anda herkes gibi sicilimizin temiz kalması için ödemelerimizi zamanında yaparız. Bizim çalışma prosedürümüz çok karışık, yani şimdi düzenlemek isteseler de çok zaman alır. Bu mesleği sürdürmek için ticari ruhsat alıyoruz, D2 belgesi alıyoruz, ferdi kaza ve trafik sigortalarını ödüyoruz. Geriye kalan para ancak hayatımızı sürdürmeye yetiyor. Bu kadar ağır bir mali sorumluluk altında çalışırken bize en çok “Korsan Araç” demeleri koyuyor.