Adalet' temasıyla Dikili Belediyesi gerçekleştirilen Dikili Kültür-Sanat, Bilim-Düşünce ve Emek Festivali'nin son gününde sahneye çıkan Türk Halk Müziği'nin sevilen gruplarından Grup Mecaz, hayranlarına unutulmaz bir gece yaşattı. Konser öncesi düzenlenen panelde de Adalet, Cumhuriyet ve Demokrasi konuşuldu.

Dikili Belediyesi tarafından bu yıl geniş kapsamlı düzenlenen ' Dikili Kültür-Sanat, Bilim-Düşünce ve Emek Festivali'nin kapanış konserinde Türk Halk Müziği'nin sevilen gruplarından Mecaz sahne aldı. Grup Mecaz üyeleri, seslendirdikleri türkü ve ezgileriyle Dikili Atatürk Meydanı’nı dolduran hayranlarına unutulmaz bir gece yaşattı.

Grup Mecaz’la Coşku Dolu Anlar

Coşku içinde geçen konserde konuşma yapan ve Dikili'de gelmekten dolayı mutlu olduklarını belirten Grup Mecaz’ın solisti Zeynel Demir, Zafer Bayramı coşkusunun yaşandığı bir gecede zafer türkülerini söylemenin onur verici olduğunu ifade etti. Yaklaşık 2,5 saat sahnede kalan son dönemin parlayan yıldızı Grup Mecaz’ın ezgilerine binlerce müziksever de eşlik etti. Yaz nüfusu 500 bini aşan ilçede gerçekleştirilen ve 3 gün süren festival, bayram tatili öncesinde tüm bölgeyi eğlenceye doyurdu. Birbirinden ünlü sanatçı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcisini ağırlayan festivalde, konuklar tadına doyulmayacak anlar yaşadı.

Şanlı Zaferin Işığında Cumhuriyet, Demokrasi ve Adalet Paneli Gerçekleştirildi

Dolu dolu başlayan ve son anına kadar heyecanla devam eden Dikili Kültür-Sanat, Bilim-Düşünce ve Emek Festivali kapsamında Grup Mecaz konseri öncesinde Dikili Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Çiğdem Elibol'un yönettiği ‘Şanlı Zaferin Işığında Cumhuriyet, Demokrasi ve Adalet’ başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde Cumhuriyet ve demokrasi sevdalıları ile bir araya gelen CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Gökdemir, gündeme ve günün anlamına ilişkin düşüncelerini vatandaşlarla paylaştı.

Gökdemir: 2019’da Tek Yürek, Tek Güç Olmalıyız

Panelde ilk olarak konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Gökdemir, Türkiye’nin hızla parti devletine doğru dönüştüğünü ve parlamentonun devre dışı bırakılarak, ülkenin kanun hükmünde kararnamelerle yönetildiğini dile getirdi. Gökdemir, “Geldiğimiz noktada parlamento tamamen devre dışıdır. En son çıkarılan 693 ve 694 sayılı kanun hükmündeki kararnamelere baktığınızda bunu göreceksiniz. 2019’a gelmeden evvel başkanlık sisteminin bütün alt yapısını yerleştirmeye yönelik bir sistem var ortada… 30 Ağustos 1922 tarihimizde çok önemli bir dönemeç noktasıdır. Bakın, dikkat edin bize tarihimizi de unutturuyorlar. 23 Nisanları, 19 Mayısları, 30 Ağustosları, 29 Ekimleri kutlayamaz hale geldik. Onun için Türkiye’deki bütün cumhuriyetçilerin, demokratların, sosyalistlerin, sosyal demokratların ve bu kara tabloya ‘hayır’ diyen herkesin 2019 için tek yürek, tek güç olması en büyük dileğimdir” ifadelerini dile getirdi.

“7 Haziran Sonrasında Parlamenter Gelenek Ortadan Kaldırılmıştır”

Gökdemir’in ardından söz alan CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de, OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin saf dışı kaldığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Meclisin saf dışı kaldığı doğrudur. Meclis sadece Kanun Hükmünde Kararnameler ile değil, 7 Haziran sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi’ne hükümet kurma görevi verilmediği andan itibaren saf dışı olmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi’ne hükümet kurma görevi vermemekle parlamento fiilen fes edilmiş ve parlamenter gelenek ortadan kaldırılmıştır… Son kanun hükmünde kararnamelerle yeni değişiklikler yapıldı. Yapılan bu değişikliklerin hiçbiri olağanüstü halin ilan edilmesi gerekçelerine dayanmıyor. MİT’in, Cumhurbaşkanına bağlanmasını uyum yasalarına dayandırıyorlar. Kış lastiği kullanma mecburiyetini de KHK’larla değiştirmişlerdi… Önümüzde 2019 seçimleri var. Orada daha güçlü olmalıyız, halkla iç içe çalışarak ve bıkmadan usanmadan yurttaşlarla temas kurmalıyız. Referandum sürecinde en çok propaganda edilen şeylerden birisi Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu yerine Hakimler Savcılar Kurulu kuruldu. Burada ki politik meşrutiyeti, siyasi meşrutiyeti arttırmak için de 13 üyesinden 7’sini parlamento seçecek dendi. Parlamento falan seçmedi, MHP’ye 2 kontenjan verdiler, 5’ini de saray belirledi. Referandumdaki şaibeleri söylemeye hiç gerek yok, çok iyi biliyorsunuz… Fetullahçılıkla hepsinin bir teması var. Şuan da çok rahat bir şekilde herhangi bir bakan da alınabilir. Hepsinin geçmişte bir bulaşığı var. Dolayısıyla bunun üzerinden esir alınmış bir yapı var, meclis saf dışıdır. Genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale’de gerçekleştirilen Adalet Kurultayı’nda bir manifesto okudu; yargıda adalet yok çözümü şudur, eğitimde adalet yok çözümü şudur, diyerek. Bizim yol haritamız da işte budur. Çok çalışırsak, kenetlenirsek bu iktidardan kurtuluruz”

Katılımın oldukça yoğun olduğu panelde vatandaşlardan gelen sorulara da cevap verildi. Panel sonunda konuklara günün anlam ve önemine ilişkin hediyeler takdim edildi.