Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın organize ettiği 8. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri başlıyor. 7-10 Aralık tarihleri arasındaki etkinlikte yönetmenler de gösterimlere katılacak.


Haber / Umut KARAKOYUN

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 8. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri'ni izleyicilerle buluşturmaya hazırlanıyor. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Çalışmaları Topluluğu ve Fransız Kültür Merkezi ile ortaklaşa gerçekleştirilen 8. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, 7 Aralık Perşembe ile 10 Aralık Pazar günleri arasında, Fransız Kültür Merkezi sinema salonunda sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Bu yıl, birbirinden güzel konuların işlendiği toplumsal sorunlara dikkat çekilen film günlerinde, TİHV'in amacı, Türkiye’de ve dünyada insan hakları açısından yaşanan çok farklı sorunlara yönelik izleyenlerde bir farkındalık ve duyarlılık oluşturmak.
film

ÇOK SAYIDA FİLM

Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği'nden yapılan yazılı açıklamada; “Balığın ve denizin öyküsünü, iş cinayetlerine kurban giden işçileri, kent hakkı için mücadele eden sinema sevdalılarını, Brezilya’yı da saran ‘Gezi’ etkilerini, silahların ve çatışmaların ortasında geçen futbol mücadelesini, askerliklerini yaparken ayrımcılığa uğrayan bu toprakların evladı Ermeni ve Yahudi gençlerini, çocuk evliliklerine karşı verilen okuma savaşını, erkekler tarafında öldürülen kadınları, OHAL’e karşı verilen demokrasi mücadelesini ve direnen kamu emekçilerini, Sri Lanka’da 26 yıl süren iç savaşın şiddetini ve Tahir Elçi’yi anlatan ülke içinden ve dışından seçme belgesel filmleri izleyeceğiz” denildi.

OHAL VE KHK DAMGASI

Vakıf, yaptığı açıklamada, insan hakları savunuculuğu ile belgesel sinemacılığının birbiriyle oldukça yakından ilişkili olduğunu ve her ikisinin de bakışını/dikkatini gerçekliğe yönelttiğini belirttiği açıklasında, şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde her iki alanda da gerçekleştirilen çalışma ve üretimlere yeterince ilgi ve saygı gösterilememekte. Bu nedenle belgesel film günlerinde hem toplumsal hayatımızın sorunlu alanlarına dikkat çekmek hem de sanatçının emek ve üretimini izleyiciyle buluşturmak bizlere anlamlı göründü. Etkinliğin temasını OHAL koşullarında KHK ile görevinden ihraç edilenlerin maruz kaldıkları ihlaller oluşturuyor.”
Her yıl olduğu gibi bu yıl da gösterilen filmlerden bazılarının yönetmenleri, seyirci ile buluşacak. Yönetmenler; Devrim Tekinoğlu, Meral Özden Uç, Deniz Çankaya Salmanlı, İmre Azem, Ali Ergül, Sinem Babul ve Rabia Çetin  gösterimler sonrasında filmlerine dair izleyicilerle söyleşi yapacak.