Yapay zeka artık en prestijli haber merkezlerinin dahi kaynağı olmaya başladı ancak kontrol edilmeyen bilgiler oldukça yanlış sonuçlar doğurabiliyor bun en en yeni örneği ise Yerel seçim adaylarıyla ilgili karşımıza çıktı. 

Türkiyenin en büyük ve en prestijli haber sitelerinde yer alan bilgilere göre;

Ak Parti Elmadağ Belediye Başkan Adayı Eyüp Tekiner, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Tekiner, siyasi kariyerine 2004 yılında AK Parti’nin Eyüp İlçe Teşkilatı'nda adım attı. 2019 yılından itibaren Eyüp Belediye Başkanı olarak hizmet vermektedir. 

Habertürk

İşte bu bilgiler,  ilk etapta özgeçmişi hakkında bilgi olmayan Tekiner’in biyografisinin yapay zeka üzerinden sorgulayarak haber yapıldığını gösteriyor.
Ancak gerçek gözler önünde yani AK Parti Tanıtım toplantısında dev ekranda duruyordu. Erdoğan’ın ismini açıkladığı adayın özgeçmişi ekrana yansıtılıyordu.

Gerçek

İşte o gerçek bilgilere göre Eyüp Tekiner’in biyografisi haber sitelerinden çok farklı. İşte Tekiner hakkındaki gerçek bilgiler:

1980 yılında Ankara'da doğmuştur. Evli ve 3 çocuk babasıdır. Üniversite eğitimini, 2001 yılında Niğde üniversitesi işletme fakültesinde tamamlamıştır. Orta derecede ingilizce bilmektedir.

Siyasi yaşamına 2001 yılında AK Parti Elmadağ ilçe gençlik kolları başkan yardımcısı olarak başlamıştır. Gençlik kolları başkan yardımcılığını 2007 yılına kadar sürdürmüştür. 2007 yılında 4.Olağan kongre ile AK Parti ana kademe ilçe başkan yardımcılığı yapmıştır. 2009 yılında 5 ve 6. Olağan kongreler ile birlikte AK Parti ana kademe ilçe başkanlığı görevine başlamıştır. Bu görevi 2016 yıl sonuna kadar devam etmiştir. 2017-2019 yılları arasında AK Parti Ankara il yönetim kurulu üyeliği ve teşkilat başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. 5 Aralık 2019 tarihinde tekrar AK parti ana kademe ilçe başkanlığı görevini sürdürmüştür.

Levent Özen
Dijital Medya Mühendisi Levent Özen bu duruma günümüzde “ChatGPT aptallığı” denildiğini ifaderek şunları söyledi:
ChatGPT, internette bulunan devasa bir metin ve kod veri kümesi üzerinde eğitilmiş bir büyük dil modelidir. Bu veri kümesi, doğru ve yanlış bilgilerden oluşmaktadır. ChatGPT, bu veri kümesini kullanarak insan benzeri metinler üretebilir. Ancak, bu metinler her zaman doğru veya güvenilir değildir.

ChatGPT aptallığının bazı örnekleri şunlardır:

Bakan Yumaklı: Hububatta hasat sezonu için hazırlıklarımız tamam Bakan Yumaklı: Hububatta hasat sezonu için hazırlıklarımız tamam

ChatGPT, gerçek olaylar hakkında yanlış bilgiler üretebilir. Örneğin, ChatGPT'ye "Türkiye'nin başkenti nedir?" diye sorulduğunda, "Ankara" yerine "İstanbul" cevabını verebilir.
Örnek olarak ChatGPT yada diğer yapay zekalara adınız ve soyadınızı yazarak kimdir, nerelidir gibi sorular sorduğunda, "bilmiyorum" yanıtı yerine sizin hakkınızda 'uydurma' bir biyografi yazdığını göreceksiniz.
Özellikle yerel seçimler öncesi açıklanan adaylar hakkında biyografi yayınlayan haber siteleri bu tuzağa kolayca düşebilir ve bir sitenin girdiği yanlış bilgi bütün Türkiye’ye yayılabilir.
Kamuoyuna haber sağlayan gazetecilerin bu duruma düşmemeleri için yapay zeka bilgilerini kontrol etmeleri çok önemli.
 

Kaynak: haber merkezi