Voyager 1, Dünya'dan 24 milyar kilometre uzakta seyahat eden ve uzaya fırlatılan en uzaktaki araç unvanını taşıyor. Kardeşi Voyager 2 ise 20 milyar kilometrelik mesafesiyle uzayın derinliklerinde ikinci sırayı koruyor.

Yıldızlararası Macera ve Heliosferin Ötesindeki Hizmet

Her iki uzay aracı da yıldızlararası bir yolculukta, Plüton'un yörüngesinin çok ötesine uzanan heliosferin ötesinde hizmet veriyor. Voyager 1'in uçuş veri sistemi, bilgi toplayan ve aracın sağlık durumunu yansıtan mühendislik verilerini birleştiren üç bilgisayara sahip.

Teknik Arıza ve Uzaydaki Sorunlar

Ancak, Voyager 1'in uçuş veri sistemi, yaşanan arıza nedeniyle otomatik tekrarda takılıp kalmış gibi görünüyor. Dünya'daki görev ekibi, arızayı ilk kez 14 Kasım'da fark etti. Telekomünikasyon ünitesi, sürekli kendini tekrarlayan bir dizi uçuş veri sinyali gönderiyordu.

İletişim Kopma Tehlikesi

Uzay aracı hala görev ekibinden iletilen komutları alabiliyor olmasına rağmen, telekomünikasyon ünitesindeki sorun, Voyager 1'in bilim veya mühendislik verilerini Dünya'ya göndermediği anlamına geliyor. Komutların araca ulaşması 22,5 saat sürebiliyor ve ekibin yanıt alabilmesi için 45 saat beklemesi gerekiyor.

NASA Ekibi Çözüm İçin Çalışıyor

NASA görev yöneticisi, hafta sonu uzay aracına uçuş veri sistemini yeniden başlatması için komutlar gönderdiklerini ancak henüz sonuç alınamadığını belirtti. NASA mühendisleri, sorunun kaynağını tespit etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor ancak sürecin haftalar sürebileceği ifade ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ