Harvard Üniversitesi ve Google'dan araştırmacılar, bir insanın temporal korteksinin (zamansal korteks) yaklaşık bir pirinç tanesinin yarısı büyüklüğündeki bir parçasındaki her bir hücre ve sinirsel bağlantı ağının üç boyutlu haritasını çıkarmayı başardı. Bu olağanüstü çalışma, beynin işleyişi hakkındaki bilgimizi önemli ölçüde geliştirme potansiyeline sahip.

Araştırma Nasıl Gerçekleştirildi?

Araştırmacılar, epilepsi ameliyatı geçirmiş 45 yaşındaki bir kadının korteksinden 1 milimetre küplük sağlıklı bir doku örneği aldılar. Bu örneği saç telinden bin kat daha ince parçalara bölen araştırmacılar, beyin yapısını milimetrenin binde biri kadar ayrıntılı şekilde incelemek için elektron mikroskobu kullandılar.

Nükleer füzyon nedir? iklim krizine çözüm olabilir mi? Nükleer füzyon nedir? iklim krizine çözüm olabilir mi?

Yapay Zeka Haritayı Oluşturdu

Elde edilen görüntüler, Google'ın geliştirdiği bir yapay zeka algoritması kullanılarak analiz edildi. Algoritma, nöron ve diğer hücrelerin bağlantılarını takip ederek beyin dokusunun üç boyutlu haritasını oluşturdu.

Haritada Neler Görüldü?

Haritada, bu minik beyin dokusu parçasında 57 bin hücre, 150 milyon sinir bağlantısı ve 23 santimetre kan damarı tespit edildi. Elde edilen verilerin boyutu ise 1400 terabayt'ı buldu. Bu, inanılmaz derecede büyük bir veri kümesi ve beynin karmaşıklığını gözler önüne seriyor.

Haritanın Önemi Nedir?

Beynin bu minik parçasının haritası, nöronlar arasındaki bağlantıları ve beynin işleyişini daha iyi anlamamızı sağlayacak. Bu bilgiler, epilepsi gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni yöntemler geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Araştırma Devam Edeceği

Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu haritanın nöronlar arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmasının iyi öğrenilmiş davranışların arkasındaki mekanizmaya ışık tutmasını umuyor. Ekip, sıradaki projelerinde fare beyninin bağlantılarını yeniden oluşturmaya çalışacak.

Beynin minik parçasının haritası çıkarılması, insan beyninin işleyişi hakkındaki bilgimizi önemli ölçüde geliştirme potansiyeline sahip. Bu çalışma, nörobilim ve tıp alanlarında yeni buluşlara yol açabilir.

Editör: Kazim Bozkurt