Haber/ Sinan KESKİN

Geçtiğimiz 30 Ekim'de İzmir'de yaşanan ve 115 kişinin yaşamını yitirdiği 6.9 büyüklüğündeki deprem Torbalı Belediyesi'nin binasına da ciddi zararlar verdi. Belediye binasında deprem anında yaşanan panik güvenlik kameralarına yansırken can kaybı olmaması teselli oldu. Depremde kullanılamayacak düzeyde hasar gören belediye binası derhal boşaltılırken, hizmet birimlerinin tamamı Belediye Kültür Merkezi'ne taşındı. Torbalı Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Çiçek Gültekin Elbir, Yapı Kontrol Müdürü Celil Gül ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yakupoğlu depremin yarattığı hasarı paylaşmak ve hizmet binasıyla ilgili bilgi vermek için basın mensupları ile bir araya geldi. Torbalı Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Çiçek Gültekin Elbir, yapılan denetimlerde belediye hizmet binasının kullanılmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Her an yıkılabilir!

Depremden sonra belediye hizmet binasının bodrum katında kolon kiriş ve tabliyenin betonlarının döküldüğü, yıllar içerisinde taşıyıcı donatı demirlerinin korozyona uğrayarak mukavemetini kaybettiği, en son depremle birlikte kolon kiriş ve tabliyelerde sehim ve çatlaklar oluştuğu tespit ettiklerini ifade eden Elbir, “Ayrıca 08 Kasım 2016 tarihinde betondan alınan numunelerle yapılan testlerde ortalama basınç dayanımı 12.9 çıkmıştır. Kabul edilebilir sınır olan C20’nin ise çok çok altındadır. Kolon ve kiriş donatılarında yapılan gözlemsel kontrollerde donatı demirlerinin çürüdüğü, etriye aralıklarının deprem yönetmeliğine uygun olmadığı anlaşılmıştır. Bu durumda binanın her an yıkılma tehlikesi vardır” dedi. Binanın her an yıkılma tehlikesi olduğunu vurgulayan Elbir, “Personelin ve vatandaş sirkülasyonu yoğun yaşandığı hizmet binamızda hiç kimsenin can güvenliğini tehlikeye atmamak adına belediye başkanımızın talimatlarıyla tahliye kararı alındı. Hizmet binası olarak BKM’ye geçiş yaptık” diye konuştu.

Kurslara ara

Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi’nin belediyenin yeni hizmet binası olarak kullanılmasından ötürü kültür ve sanatsal faaliyetlerinin kısıtlanacağını dile getiren Elbir, çok sayıda öğrencinin eğitim aldığı kursların da bir süre verilemeyeceğini belirterek, “Yılda ortalama 3 bin 700 öğrencinin çeşitli branşlarda eğitim aldığı çok sayıda etkinliğin gerçekleştiği kültür merkezimizde maalesef bu süreçte bu faaliyetlerimiz sona erecek. Kültürel ve sanatsal etkinliklerimiz bundan sonra dışarıda ve kısıtlı olacak. Bir müddet kentimizdeki öğrencilerimize kurslarla destek olamayacağız” dedi.

Hükümet konağı da taşınmalı

Depremde Hükümet Konağı'nın da hasar gördüğünü dile getiren Elbir, sözlerini şöyle dürdürdü: “Öte yandan geçtiğimiz dönem Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez tarafından yapımına başlanan, belediye binası olarak kullanılması planlanan binanın müteahhidinin iflas edip, kayıplara karışması inşaatın yarım kalmasına neden oldu. Binanın şu an ki durumu yüzde 41, İller Bankası’ndan alınan hak ediş ise yüzde 70’tir. Diken üstünde duran Hükümet Konağı’nı görmezden gelmemiz mümkün değil. Kaymakamlık, tapu, nüfus müdürlüklerinin yer aldığı Hükümet Konağı’nın acilen taşınması için gerekli her şeye hazırız. Bunun için yarım kalan binayı İçişleri Bakanlığı’na devretmeye hazırız. Biz devletimizin bekası için bu adımı atabiliriz.”