Haber/Didar Demirci

Sağlık çalışanları, Ege Üniversitesi'ndeki basın açıklaması ve Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde sürdürdükleri alkışlı eyleme, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde devam etti. Bu sefer ek ödemelerdeki adaletsizliğe karşı, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), İzmir Tabip Odası, Demokratik Sağlık Sen, TEZ Koop İş Sendikası, Güvenlik-İş Sendikası, Birleşik-Metal-İş Sendikası, Dokuz Eylül Hastanesi temsilcilikleri ve Eğitim Sen 3 Nolu Şubesi üyeleri birleşti. Sağlık Bakanlığı tarafından tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemelerdeki adaletsizliğin çalışanlar arasında ayrımcılık yarattığını dile getiren sağlık çalışanları tepki gösterdi.

İş barışı bozuldu

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Aslan'ın okuduğu ortak açıklamada, sağlık çalışanlarına üç ay boyunca ödeneceği vaat edilen ek ödemenin başlı başına adaletsizlik kaynağı olduğu dile getirilirken, iş barışını bozduğu vurgulandı. Sağlık çalışanlarının salgın sürecinde hastalarla temas halinde olmasından kaynaklı bazılarının enfekte olduğunu, bazılarının da hayatını kaybettiğini hatırlatan Aslan, “Ek ödeme hakkaniyetli ve adil değildir. Sağlık hizmet alanının tüm sıkıntılarını sırtlayan sağlık ekibi üyeleri, bulaşıcı hastalık riskinin olduğu şu günlerde, hizmet bilinci ile topyekûn görevlerinin başındadır” ifadelerini kullandı.

Adil ödeme talebi

Sağlık hizmetlerinde görev yapan her bireyin ekibin birer parçası olduğunu ve bu süreçte her çalışanın salgına karşı riski göze alarak çalıştığını dile getiren Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Performans sistemi baz alınarak yapılan ek ödemeler ne yazık ki büyük bir adaletsizliğe neden olmuş, birçok sağlık çalışanı da bu ödemeden yararlanamamıştır. Sağlık çalışanları arasındaki ayrımcılığa derhal son verilmeli, Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Bizim asıl talebimiz üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için, insanca yaşam için temel ücret artışıdır.”