İzmir ve ilçelerinde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı halkın geniş katılımıyla büyük bir coşku içinde kutlanırken, Karabağlar ve Güzelbahçe'de kaymakamlığın tutumu ile emniyet güçlerinin davranışı gerginliklere neden oldu.
Karabağlar'da Türk Bayrağı, Atatürk Posteri ve Karabağlar Belediyesi’nin ambleminden oluşan üçlü şerit bayrakların tören alanından Kaymakam Mehmet Sadık Tunç'un direktifiyle kaldırılmasına tepki gösteren Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, tören alanını terk etti.
Güzelbahçe’de ise çelenk sunma törenlerinde polis STK'ların konuşma yapmasına engel olmak için mikrofonun fişini çekti, ortalık karıştı, kısa süreli arbede yaşandı. Belediye Başkanı Mustafa İnce ve törene katılanların tepkisi üzerine emniyet geri adım attı.


Selvitopu tören alanından ayrıldı


Karabağlar'da Türk Bayrağı, Atatürk Posteri ve Karabağlar Belediyesi’nin ambleminden oluşan üçlü şerit bayrakların tören alanından Kaymakam Mehmet Sadık Tunç'un direktifiyle
kaldırılmasına tepki gösteren Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, tören alanını terk etti. Konuyla ilgili Karabağlar Belediyesi'nden şu açıklama yapıldı:
“Karabağlar Kaymakamlığı’nın talimatıyla ilçede bulunan kamu, kurum ve kuruluşları temsilcileri 11.05.2018 tarihinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili görev bölümü yapmak üzere bir araya gelmişlerdir. Bu bağlamda Karabağlar Belediyesi’ne; törenin yapılacağı Övgü Terzibaşıoğlu Anadolu Lisesi alanının düzenlenmesi, süsleme, bayraklama, ses sistemi kurulumu, sahne kurulumu, tak kurulumu, protokol alanının hazırlanması, temizlik ve çevre düzeni gibi işler ile tüm tören alanın hazırlanması görevi verilmiştir. Bir resmî kamu kuruluşu olan Karabağlar Belediyesi’ne ait ve vatandaşların oturacağı tribünlerin arkasına asılan; Türk Bayrağı, Atatürk Posteri ve Karabağlar Belediyesi’nin ambleminden oluşan üçlü şerit bayraklar, Karabağlar Kaymakamlığı’nın talimatı ile tören başlamadan kısa bir süre önce okul görevlilerince fotoğraflarda görüldüğü gibi hızlı, düzensiz ve yerlerde sürdürülerek kaldırılmıştır.
Bir kamu kuruluşu olan Karabağlar Belediyesi’nin logosu, Atatürk Posteri ve Türk Bayrağı olan üçlü şerit bayrakların toplatılması talimatına anlam veremeyen, düzensiz ve özensiz kaldırılmasına tepki gösteren Karabağlar Belediye Başkanımız Muhittin Selvitopu, tören başlamadan önce alandan ayrılmıştır.”


Atatürk'ten rahatsız oldular


9 Eylül Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Selvitopu ise yapılan uygulamanın kendilerini derinden üzdüğünü belirtti. Selvitopu, “Sayın Kaymakama neden böyle bir şey yapıyorsunuz diye sordum. Bayraklarda belediye logosunun olduğunu, düzenleme komitesinde bu konunun konuşulmadığını söyledi. Düzenleme komitesinin böyle bir kararı var diyor. Belediye olarak biz de aynı komitenin üyesiyiz. Hatta görev bize verildi. Törenin kusursuz geçmesi için her şeyi yapıyoruz. Biz siyasi parti değiliz kamu görevi yapıyoruz. Belediye bir kamu kuruluşudur. Biz neyiz orada? Kamuyu, kent halkını temsil ediyorum. Devlet protokülünde yerim var. Ama mesele belediyenin logosu değil. Tüm kenti Atatürk ve Türk Bayrakları ile donattık. Birileri bundan rahatsız oldu, belediyenin logolu bayraklarını da bahane ettiler. Böyle bir ortamda bulunmamızın anlamı yoktu, biz de protesto ederek alandan ayrıldık” dedi.

https://youtu.be/_s4kc8afzgA

Güzelbahçe’de olay


Güzelbahçe’de ise çelenk sunma törenlerinde polis mikrofonun fişini çekti, ortalık karıştı, kısa süreli arbede yaşandı.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Güzelbahçe Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde sabahın erken saatlerinde resmi çelenk sunum töreni yapıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü çelengini Atatürk Anıtı’na koyduktan sonra ilçedeki siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de resmi törenden sonra çelenk koymaya başladı. Sırasıyla çelenkler konuldu, saygı duruşu yapılıp İstiklal Marşı okunduktan sonra tören sona erdi. Ancak STK’lar adına bir temsilci, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapmak istedi. Bu arada alanda görevli polisler, Kaymakamlık talimatı var konuşamazsınız” diyerek mikrofonun fişini ses düzeninden çıkarttı. Bunun üzerine meydanda bulunan yüzlerce kişi bu durumu alkışlarla protesto etti. Tören alanında bulunan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, polislere hitaben “Burada bir suç unsuru görürseniz, zapta alırsınız. Biz burada Atatürk’ü anlatacağız. Lütfen fişi yerine takar mısınız. Bu çelenk sunma töreni için bütün STK’lara izin verildi. Siz buradaki sivil inisiyatiften, siyasi partilerden üstün değilsiniz. Siz emniyeti sağlamakla görevlisiniz. Biz burada 19 Mayıs’ı kutluyoruz. Bu yapılanı kınıyorum” dedi.

Kısa süreli arbede yaşandı


Yaşanan kısa süreli arbede sırasında meydanda toplanan kalabalık “Türkiye laiktir laik kalacak.” “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” diye slogan attı. Daha sonra kürsüye CHP İlçe Başkanı Kazım Çam çıktı. CHP İlçe Başkanı Çam, “Bu baskılar daha da artacak. Biz illegal bir örgüt değiliz. Biz Türkiye’yi yönetmeye talip CHP’yiz. Diğer siyasi partiler de burada. Seçilmişler konuşur, atanmışlar görevini yapar. Bir yerlerden emir alarak mikrofonları kesmeye hakları yok.Hele hele Mustafa Kemal Atatürk’ü andığımız bu günlerde.Başka lider yok. Bu günlere geldiysek askerlerimizin, çocuklarımızın, kadınlarımızın, gençlerimizin sayesinde geldik bugünlere. Daha alana gelmeden sesimiz kısılmaya çalışılıyor. Nerede yaşıyoruz? İzmir’de yaşıyoruz. İzmirli bu yetkiyi size vermez. Bugün gençlerimizin konuşması lazım” diyerek mikrofonu CHP Gençlik Kolları Başkanı Devrim Seyrek’e verdi.

Geldikleri gibi giderler


Gençlik Kolları Başkanı Seyrek şunları söyledi: “15 Mayıs 1919 akşamı bir tepeden İstanbul Boğazı’na bakıp ‘Geldikleri gibi giderler’ dedi ve ertesi gün Bandırma Vapuru’na binip 19 Mayıs’ta Samsun’a ayak bastı ve dünyanın en haklı kurtuluş savaşını başlattı Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Bütün memlekette bir güneş gibi doğdu, doğmak ne demek memleketi uyandırdı, üstelik hakaret etmeden, madencisini tekmelemeden…”
Atatürk’ün Türk gençliği zorda kaldığı zaman çıkış yolu olarak Bursa Nutku’nu gösterdiğini belirterek, “Ne diyordu Atamız Bursa Nutku’nda… Türk genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların doğruluğuna ve gereğine herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı, bir davranış duydu mu ‘bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır’ demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa kendi yapıtını, cumhuriyeti ve devrimlerini koruyacaktır” dedi.
Seyrek, konuşmasını “ Sana sözümüz var 25 Haziran sabahı yeniden kurduğun cumhuriyete uyanacağız ve devrimlerinin peşinden geleceğiz” diyerek tamamladı. Meydandakiler buradan resmi törenlerin yapıldığı spor salonuna geçti.