Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Konak ilçesine bağlı Cengiz Topel, Millet ve Murat mahalleleri hırsızların meskeni oldu. Evlerin kapılarını, okul bahçesi demirlerini çalan hırsızlar bu kez mahallelerin farklı noktalarında bulunan pirinç döküm malzemesinden yapılmış olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk büstlerini bir hafta içerisinde çaldı. Büstlerin çalındığını fark eden mahalle halkı, Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne haber verdi. Üç farklı bölgedeki kamera kayıtlarını inceleyen ekipler, Murat Mahallesi'nde bulunan meydandaki kameraların kör noktaya geldiği gerekçesiyle çalanları henüz tespit edemedi. Bölge halkı ise farklı noktalardan çalınan Atatürk büstlerinin aynı kişi veya kişiler tarafından çalındığını ileri sürdü.

'ARAŞTIRMA DEVAM EDİYOR'

Murat Mahallesi muhtarı Eşref Topkaya, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e yapılanın saygısızlık olduğunu ifade ederek, “Beş dönemdir muhtarım. Hırsızlık olaylarını sürekli yaşıyoruz ancak ilk kez Atatürk büstünün çalındığını gördüm. Bu çevrede oturan bir mahalleli, büstün yakınında bir hareketlilik görmüş. Karanlıktan çalan kişi veya kişileri görememiş. Kendisinin görüldüğünü farkedince hırsız kaçmaya başlamış. Sonra farkettik ki, meydandaki büstün yanında Nene Hatun Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Kıbrıs Şehitleri Ortaokulu'nda bulunan büstlerde çalınmış. Emniyet ekiplerine haber verdik, geldiler, incelediler. Kamera kayıtlarına ise bazı kameraların çalışmaması bazılarının da kör noktada kaldığı gerekçe ile ulaşamadılar. Kimlik tespit çalışmalarının devam ettiğini söylediler” diye konuştu.

'KAMERAYA İHTİYAÇ VAR'

Mahallelerin mobese kameralarına ihtiyacı olduğunu söyleyen Topkaya, defalarca talep etmesine rağmen bir geri dönüşün yapılmadığını vurguladı. Topkaya, “Evlerin kapıları, ızgara kapakları her şey çalınıyor. Kameraya ihtiyacımız var. Talep ettik, resmi yazı da yazdım. 'Paramız yok', 'Bütçemiz yeterli değil' gibi cevaplar verildi. Israr ettik ancak geri dönüş yapılmadı” ifadelerini kullandı. Öte yandan, emniyet ekipleri çalınan Atatürk büstünün hurdacılara satılma ihtimalini düşünerek, mahallede hurdacılık yapan Bilge Sümertaş'ın ifadesini aldı. Kendisine herhangi bir büstün veya pirinç dökümden yapılmış olan bir parçanın getirilmediğini belirten Sümertaş, şöyle konuştu: “Atatürk büstünü bize getiren olmadı. Hırsızlık malı almadığımızı mahallede herkes bilir. Son zamanlarda zaten pirinçten yapılmış olan bir parça da getiren olmadı. Pirinç çok pahalı. Biz, karton, plastik gibi şeyler alıyoruz. Hırsızlardan bıktık artık. Bizim evimizi, dükkanımızı da soydular.”

Kamera caydırmadı

Hırsızların, Nene Hatun Çok Programlı Anadolu Lisesi'nin bahçesinde bulunan mobese kamerasına aldırış etmemesi ise dikkat çekti. Büstün yakınında,  'Güvenlik nedeniyle 24 saat izlenmektedir' yazısına rağmen hırsızlar büstü çalmaktan vazgeçmedi.

Pirincin kilosu 70 TL

Pirinç döküm bir parçanın bir kilosu, 70 TL'den satılıyor. Sadece baş kısımdan oluşan büstün ise 30 kiloya tekabül edeceği ifade ediliyor.