Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifa haberleri sonrası ilk kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu.

Konferans kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşma yapıyor. Erdoğan'ın konuşmalarından özetler şöyle:

-Salgın sebebiyle sizleri istediğimiz tarzda ağırlamak mümkün olmadı maalesef. Her birinizi gayretleriniz emekleriniz için gönülden tebrik ediyorum. Bu ilk çevrimiçi konferans olmasının yanı sıra bu kapsamda yerli yazılımla gerçekleştirilen ilk resmi toplantıdır. Büyükelçilerimiz bu sene koronavirüs salgını ile de mücadele etmek zorunda kaldı. Muhalefetin bizi çekmek istediği tuzağa düşmedik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin avantajları ile süreci yönettik. Yurt dışında vatandaşlarımızı da sahipsiz bırakmadık. Devletimizin yardım elini uzattık.

-Salgınla mücadelemiz henüz bitmiş değil, hastalığın bir süre daha bizle olacağı hayatımızı etkileyeceği anlaşılıyor. Ne zaman biteceği, o da belli değil. Türkiye olarak bu dönemi de kendi özgün politikalarımızla yönetmeye çalışıyoruz. Bu sıkıntılı dönemin üstesinden de geleceğiz.

-Dünün güneşiyle bugünün çamaşırı kurutulmaz. Haklı yerine güçlüyü, çoğunluk yerine azınlığı, fakir yerine zengini koruyan bir küresel sistemin devam etmesi mümkün değildir.

-Siyasi ve ekonomik arenanın yeniden belirlendiği bir kavşaktayız. Ülkemiz maalesef gerek 2. Dünya Savaşı gerekse Soğuk Savaş sırasında fırsatları değerlendirememiştir.

-Ülkemize ve milletimize yeni pişmanlıklar yaşatmamakta kararlıyız. İlkelerimizden, değerlerimizde taviz vermeden milli menfaatlerimizi savunuyoruz. 4.5 - 5 milyon mülteciyi ülkemizde barındırıyoruz. Bir o kadarına da Suriye'de bakıyoruz.

-Suriye'deki harekatlarla sadece DEAŞ'lı ve PKK/YPG'li teröristleri sınırlarımızdan uzaklaştırmakla kalmadık aynı zamanda 411 bin Suriyeli kardeşimizin de memleketlerine geri dönüşünü temin ettik. İdlib'de büyük bir göç dalgasının önüne geçtik.