HABER/ Levent ARIÖZ

Ülkemizde kendi yağıyla kavrulan amatör kulüpler bir çok imkansızlık hikayesi yazarken, İzmir'de faaliyet gösteren Pınargücü Spor Kulübü, yaptığı ilginç bir icatla adından çok söz ettireceğe benziyor. Altyapı faaliyetleriyle Bornova ve İzmir'in örnek kulüplerinden biri olan Pınargücü'nün kaleci antrenörü Levent Gülmez, çamaşır makinesinin aletlerini kullanarak kendi imkanlarıyla yaptırdığı top fırlatma makinesiyle, oyuncularının gelişimine katkıda bulunuyor. Top fırlatma makinesini hayata geçirme fikrinin hikayesini şöyle anlatan Gülmez, "Galatasaray'ın kaleci antrenörü Taffarel'in, Uruguaylı kaleci Fernando Muslera'yı eğitmek için İtalya'dan şut atma makinesi getirdiğini öğrendim. İzlediğim videoda, şut makinesinin alınmasından sonra Muslera'nın gelişiminin hızlandığından bahsedildi. Ve aynısını düşük maliyetle yapabilir miyiz diye düşündüm.

12 top sığabiliyor

Pınarbaşı bölgesinden tanıdığım bir beyaz eşya tamircisinden ricada bulunarak bir top fırlatma makinesi yapmak istediğimi söyledim. Maliyeti bize 2 bin TL'ye mal oldu. Çamaşır makinesinin kurutma aparatınının topu sırayla atmak konusunda işlevi göreceğine kanaat getirdik. Sanayide tornacıya gidip, aletimizin son halini oluşturduk. Tekerlekli yaptığımız mekanizmaya 12 top sığabiliyor ve yön koluyla istediğimiz noktaya topu gönderebiliyoruz. Şut makinesinin kalecilere çok faydası olduğunu gördüm. Ceza sahası dışı şutlarında ve yan top çalışmalarında oyuncuların geliştiğini gözlemledik. Ayrıca stoperler ve forvetlerin hava toplarında pratik yapmaları için makinemizin çok faydası oldu. Şimdi bu makinenin daha hafifini yapıyoruz. Sadece tek top atacak mobil bir mekanizma tasarlayacağız " cümlelerini kullandı.

2 kaleci transfer oldu

Top fırlatma makinesinin yapılmasının ardından kalecilerin gelişiminin hızlandığını dile getiren

Kaleci Antrenörü Levent Gülmez, "2003 doğumlu Muhammed Demirci Konyaspor'a, 2002'li Mehmet Gülmez Beşiktaş'a transfer oldu. 2008'li Ege, 2003'lü Ahmet de transfer olma aşamasında.

Bir, iki kulüple görüşüyoruz. Amacımız yetiştirici kulüp olmak. Tek temennimiz onları televizyonlarda görüp gururlanmak" dedi.

2 futbolcunun satışıyla konteyner ve otobüs aldılar

Kaleci Antrenörü Levent Gülmez, file bekçilerini eğitmenin yanında, takımın şöförlüğünü de yapıyor. Ayrıca muhasebe ve evrak işleri dahil dış işlerdeki bütün işleri üstleniyor ve yeni kurulan basketbol akademinin sorumluluğunu üstleniyor. Pınargücü'nün kendi imkanlarıyla ayakta durduğunu, sattıkları 2 futbolcuyla konteynerden kulüp binası yaptıklarını ve otobüs aldıklarını söyleyen Gülmez, "Geçen sene şampiyona için Bursa'ya gittiğimizde 5-6 bin TL servis parası veriyorduk. Şimdi kendi aracımız var. Yeterli ehliyeti taşıdığımdan şoför de benim. İstediğimiz şehre gidebiliyoruz. Şimdi bir araç daha düşünüyoruz. Diğer hocamızın da ehliyeti var ve o da maçlar çakıştığında diğer takımı götürecek. Bornova Belediyesi'ni ne zaman arasak araç yollarlar ama kendi işimizi kendimiz görmek istiyoruz.Umarım daha iyi yerlerde olacağız" cümlelerini kullandı. Pınargücü'ne ilk geldiklerinde hedefinin grup şampiyonluğu olduğunu dile getiren Gülmez, "Sonra Türkiye Şampiyonası'na katılmayı planladık. Hepsini başarınca şimdiki düşüncemiz Türkiye'de ilk 20'ye kalarak ses getirmek" dedi.

Selam vermeden idmana girilmiyor

Pınargücü Spor Kulübü, her yönüyle örnek bir spor kulübü olarak parlıyor. Mavi beyazlıların Altyapı sorumlusu Yalçın Akdemir, " İlk önceki amacımız herkes futbolcu olamayacak ama iyi insan olacak" ifadesiyle kulübün ana temasını özetliyor. "Öğrencilerimiz tesislere girdiğinde, herkese selam vermeden, elini sıkmadan idmana katılmıyorlar" diyen Akdemir, "Böyle bir prensibimiz var. Her yaş grubuna göre disiplinimiz farklı. 15 yıldır Pınargücü'nde altyapı hamlesini sürdürüyoruz. Son yıllarda bir çok genci akademi takımlarına kazandırdık. Göztepe'ye, Altınordu'ya, Manisaspor'a, Bucaspor'a oyuncular verdik. Son 7 yıldır başarılarımız katlanarak devam ediyor. U11'de İzmir finaline çıktık" diye konuştu.

Pas yapma uğruna maçlar kaybedildi

Göztepe'ye finalde kaybettik ve 2. olduk. 8 defa Türkiye şampiyonasına gittik. Son 6 yılda yaklaşık 80 tane kupa kazandık. Elit ligde bütün gruplarda yarışıyoruz. Ayrıca U15 Elit Ligi'nde grup şampiyonu olduk. Türkiye şampiyonası finallerine gitme durumumuz var. U16'da bir çok kurum ve belediye takımının içinde 6'da 6'yla lider durumdayız. U19'da yine üçlü grupta zirvedeyiz. U12'de grubumuzda namağlup şampiyon olduk. Bütün yaş gruplarından doğru oyunla zirveye oynuyoruz. Örneğin pas yapma uğruna kaybettiğimiz 8-9- şampiyonluk var. Son dakikalarda yerden oynayalım derken maçları rakibe verdiğimiz. Ama biz prensibimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Pınarbaşı Cup'a yoğun ilgi var

Her yıl Mart ayında düzenledikleri, Pınarbaşı Minikler Turnuvası'nin 7.'sine bu yıl ev sahipliği yapacaklarını ve şimdiden 45 takımın başvuru yaptığını dile getiren Akdemir, "Geçen yıl 60 takım katıldı. Balıkesirspor her hafta 400 kilometre yol yapıp geldi. Şu anda ise şimdiden 45 takım biz iletişime geçmeden kendiliğinden başvuru yaptı. Turnuvamız 2 ay sürüyor. Süreç ve kapsam açısından Türkiye'nin en geniş çaplı turnuvalarından biri. Bu yıl da tüm sporseverleri Pınarbaşı'na davet ediyoruz" cümlelerini kullandı.

Maddi imkanı kısıtlı olan Naldöken'e kucak açtılar

Bünyelerinde 125'i lisanslı 300 futbolcunun olduğunu, basketbolda da faaliyete geçtiklerini söyleyen Yalçın Akdemir, "Toplam 500 gencimize eğitim veriyoruz. Ayrıca maddi imkanları çok kısıtlı olan Naldökenspor'un yarışmacı haklarını satın aldık. Naldökenli çocuklar sadece idmanda top oynayacakken, şimdi resmi maçlarda oynamanın heyecanını yaşıyorlar. Gayet başarılılar ve liglerinde 2. sıradalar. Malzeme ve tesis anlamında her türlü yardımı yapıyoruz ve bu çocukları kazanmaya çalışıyoruz" dedi.

Deve güreşi için 50 bin toplanıyor, ama bize yok

Yaptıkları bir çok faaliyete rağmen Pınarbaşı'ndaki iş insanlarının ilgisizliğinden yakınan altyapı sorumlusu Yalçın Akdemir, " Pınarbaşı, sanayi bölgesi ama bize yeterli destek verilmiyor. 50 bin nüfuslu bir yerde yaşıyoruz. Ben bölgenin çocuğunu yetiştirmezsem, disipline etmezsem, senin dükkanının camını da kırar, parka gider zararlı madde da kullanır. Bizim ne kadar önemli bir görev üstlendiğimizin Pınarbaşı farkında değil. Her yıl bölgede meşhur deve güreşleri yapılır. 2 günde 50-60 bin toplanıyor ama kulübümüze hiç bir yardım yapılmıyor. Sadece futbol okulundan aldığımız aidatlar ve futbolcularımızın satışından gelen gelirle ayakta duruyoruz" diye konuştu.