HABER/ Levent ARIÖZ

Futboldan sonra diğer branşlara da sıçrayan tribün olaylarında son perde İzmir'de yaşandı. Özellikle altyapı müsabakalarında velilerin hakeme ve antrenöre müdahaleleri sıklaşırken, geçtiğimiz hafta bir annenin sahaya terlik fırlatması, "Bu da mı oldu?" dedirtti. İzmir’deki Gençler liginde, Rota Koleji ve Karşıyaka arasında oynanan maçta Karşıyakalı bir voleybolcunun annesi, bir pozisyona itirazda bulunan Rota Koleji Antrenörü Alper Kaygusuz'a terlik fırlattı. Yakınları sakinleştirmeye çalışsa da anne ayağındaki diğer terliği de sahaya attı. Antrenör Kaygusuz yaşananlara hiç tepki vermedi. Ardından hakemler maçı durdurdu ve anne salondan çıkarıldı. Saha komiseri polisi çağırdı. Annenin yaşananlardan dolayı özür dilediği ve saha komiserlerinin terliği anneye geri verdiği ifade edildi.

Kaygusuz: Yöneticiler özür diledi

Antrenör Alper Kaygusuz, yaşananları şöyle anlattı: Bir pozisyonda yaşanan itiraz sonrası, hemen arkamdaki tribünden bir Karşıyaka velisi "Sen aynı şeyi okul takımı maçında da yaptın" diyerek ayağındaki terliğin önce sağ tekini daha sonra sol tekini sahaya fırlattı. Bizde antrenörler olarak gerek terliği atan kişinin kadın olması, gerekse ortamı daha fazla germemek için terlikleri alıp sahibine geri verdik. Müsabakanın baş hakemi ise teyzemizi dışarı çıkartıp oyunu oynatmaya devam ettirdi.Hatta olaydan sonra Karşıyakalı yönetici arkadaşlar bizlerden özür dileyerek yapılanın yanlış olduğunu söylemişlerdir" dedi.

En çok kız etkilendi

Yaşanan olaylardan en çok etkilenenin terliği atan annenin sporcu kızı olduğunu dile getiren Rota Koleji Antrenörü Alper Kaygusuz, "Bu olayın ardından terliği atan teyzenin çocuğuna voleybol oynatmamak, lisansını yırtmak gibi çok kötü yazılar okudum. Hiçbir sporcu ya da kişi anne ve babaları ile cezalandırılamaz. O sporcu kızımız ile daha sonra başka bir maçta denk geldim.O da yapılanın kendisini çok üzdüğünü ve hatta annesini maçlara gelmemesini istediğini söyledi. Bu olayda en çok etkilenen sporcu kızımızdır. Daha fazla bu olayın üstünde durarak yada konuşarak veya hatırlatarak kızımıza zarar vermeyelim. Aileyi de üzmeyelim. Yaşandı, geçti ve bitti. Benim de annem yaşında olan teyze büyük ihtimalle yaptığından pişmandır" diye konuştu.

Şikayetçi olmadı

Rota Koleji Antrenörü Kaygusuz, altyapılarda artan veli şiddetinde çocukların psikolojik olarak etkilendiğini dile getirdi. Kaygusuz, "Sporcular kendi anne, babalarıyla mı uğraşsınlar, rakiplerle mi uğraşsınlar. İşin daha enteresanı, kraldan çok kralcı olanlar var. Çocuğun ailesi olmayanlarda hakarete varan tezahüratta bulunuyorlar. Teyzemizin terlik atması neresinden bakarsanız trajikomik. Sporcu gencimizin zan altında kalmasını istemediğimden şikayetçi olmadım. Voleybol camiasının 15 yıldır içindeyim. Ama hayatımda ilk defa bu tür bir olay başımıza geliyor. Tribünde süregelen çirkinliklerin bitmesi için antrenör ve kulüplerin devreye girmesi lazım. Sporda kazanmak da kaybetmek de vardır. Dünyanın sonu değildir deyip velileri bilinçlendirmek gerekir" cümlelerini kullandı.

Voleybol İl Temsilcisi: Skor odaklı olmayalım

Voleybol İl temsilcisi Hakan Gürsu, altyapı maçlarında gittikçe sıklaşan olayların oldukça üzücü olduğunu kaydetti. "Yaşananlar voleybol sporuna yakışmıyor" diyen Hakan Gürsü, "Bizim seyircimiz her zaman üst seviyededir. Bir arada maç izleyebilen centilmen bir topluluktur. Sporda şiddet genel bir rahatsızlık. Voleybola da yavaş yavaş sirayet etmeye başladı. Bu tür olayları çok fazla yaşıyoruz. Son karşılaştığımız olayın ilginç hale gelmesi sahaya terlik fırlatılması. Geçen sezon bir maçta genç bir kızın ağladığını gördüm. Yanına gittim ve kafamı çevirdim ki tribünde yumruklaşan babasına ağlıyormuş. Velilerin kesinlikle olaya kazanma, kaybetme mantığıyla değil, evladının spor yaparak sağlıklı ve bilinçli bir genç olacağı bilinciyle izlemesini tavsiye ediyorum" dedi.