Bir basın ziyaretindeyim, yanımızda Türk Mimar Mühendis Odaları’ndan (TMMOB) bir yetkili de var, sohbet ediyoruz.
Söz arasında o yetkili Kültürpark hizmet binasının Tınaztepe Üniversitesi’ne üç yıllığına tahsis edildiğini söylüyor, hem de meclis kararıyla.
Biz basın mensupları olarak itiraz ediyoruz. “Meclis kararı olsa fark ederdik, bir yanlışlık var” diyoruz. Hele Tınaztepe Üniversitesi’ne hiç olmaz. Daha Mayıs 2018’de TBMM kararıyla yeni kuruldu. Sahibi, Buca Tıp Merkezi ve Tınaztepe Hastaneleri’nin de sahibi Mehmet Bektur adlı işadamı. Henüz binaları, hatta web sitesi bile yok.
Yetkili, bizlere cep telefonundan meclis kararını gösteriyor;
"Mülkiyeti belediyemize ait Konak İlçesi, Kültür Mahallesi 1068 ada 1 nolu taşınmazın üzerinde bulunan ve Kültürpark Şube Müdürlüğü tarafından kullanılmakta olan hizmet binasının İzmir Tınaztepe Üniversitesi’nin Rektörlük ve Akademik birimlerinin eğitim hizmetlerinde kullanılması amacıyla 3 (üç) yıl süre ile İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsisi hususunun görüşülmesi (Emlak Yön. Daire Bşk…..) Oybirliği ile kabul edildi."
Vay, hem de oybirliği ile! Hemen Büyükşehir Meclisi’nden kim tanınıyorsa, başlıyor telefon trafiği. Grup Başkanvekilleri, meclis üyeleri aranıyor.
Yanıt aynı; haberimiz yok. “Ada, pafta numarası geçtiği için anlamamışız.”
Görüyorsun ki, Büyükşehir Belediye Meclisi de Allaha emanet!
Gerçekten İzmir’de kuş uçurmuyorlar!!!

KAMULAŞTIRMA YETKİSİ


Üniversite tahsisleri dikkatli yapılması gereken bir prosedürdür. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 130. Maddesinde vakıf üniversitelerine kamulaştırma kanununa göre taşınmaz devri yetkisi verilmektedir.
İdareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmazları, kaynakları ve irtifak hakları için kamulaştırma yapabilirler.
Yakın geçmişte çok örneğini yaşadık. Üniversiteler etraflarındaki istedikleri binayı kamulaştırdılar. Ha kamu, kamudan kamulaştırma yapamaz diyorsanız, onun yolu da kolay. Yeni bir kararla, mülk şirkete devredilir.
Sonra aynı Büyükşehir Meclisi’nde yapıldığı gibi sessiz sedasız devir olunabilir. Yapılır ya da yapılmaz ama risktir.

PİRİŞTİNA ÖRNEĞİ YANLIŞ

Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bana göre talihsiz açıklamasını okuduk. Sayın Başkan, diyorsunuz ki, “Ahmet Piriştina da Grand Plaza Oteli’ni İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne vererek katkıda bulunmuştu...”
Yok, öyle değil! Ekonomi Üniversitesi o binayı önce kiraladı, ardından 15 milyon dolara satın aldı. Ki zaten orası uzun süredir satışta, mezbeleliğe dönüşmüş bir yerdi.
Kentin ortasında, tek yeşil alan kalan Kültürpark’ın idare binası değildi.

PARALI ÜNİVERSİTE

Ve yine sözlerinizde “İzmir olarak tıp fakültesinin kuruluşuna vesile olursak ne mutlu bize” diyorsunuz. Bence bu topa da girmeyin. Bildiğin paralı üniversite olacak.
Ayrıca rektörlük binası için tahsis yapılıyor. Orası öğrenci değil, memur yuvasıdır, bürokratik işlemler yapılır. Kaldı ki bu kentte daha iki vakıf, beş devlet üniversitesi var, onlara hangi gözde malları tahsis edeceksiniz Sayın Başkan?

ASIL SORUN, VİZYON!

Gerçi burası tahsis edildiğine göre zaten kimsenin Kültürpark’ı idare etmeye de niyeti yokmuş! İşte insanı asıl bu vizyonsuzluk üzüyor.
Kültürpark projesi kapsamında biz sizlerden yeni projeler, halkı doğa ile buluşturacak değişimler beklerken karşımıza çıkan karara bakın!
Üstelik Kültürpark için hem Tabiat Varlıkları Kurulu hem Koruma Kurulu’na koruma amaçlı imar planlarını sürdürürken sahi burayı nasıl aynı gün içinde tahsis edebildiniz? Aziz Başkan sizi tanırız, en sık kullandığınız cümlelerden birinin “İzmirli’nin malını kimseye kullandırmam, bir kuruma tahsis yaparsam arkasından tüm sivil toplum örgütleri, kuruluşlar da talep eder, başa çıkamam” olduğunu biliriz.
O zaman soru şu olsun; Sayın Başkan kimlere direnemediniz?
Ve vatandaş olarak bir de ricamız olsun; lütfen bu tuhaf karardan hemen vazgeçiniz.