Türkiye’nin dış ticaret kapılarından biri olan İzmir Alsancak Limanı için uzun süredir beklenen işletme kararı netleşti. Türkiye Varlık Fonu, 2016 yılından bu yana portföyünde bulunan limanın işletmesini Albayrak Grubu bünyesindeki Alport Alsancak Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye verdi. Karar, limanın yük operasyonlarının tek elden yürütülmesini öngörürken, kruvaziyer yolcu iskelesi bölümünün ayrı bir işletmeye devredilmesi için sözleşme kapsamı dışında tutuldu.

Liman yönetiminde Alport dönemi
Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Arda Ermut ve Genel Müdür Yardımcısı Aziz Murat Uluğ imzasıyla 18 Şubat 2026 tarihinde TCDD Genel Müdürlüğü’ne gönderilen resmi yazıda, liman için yürütülen operatör belirleme sürecinin tamamlandığı bildirildi. Buna göre, limanın işletme hakkı Albayrak Grubu ortakları tarafından kısa süre önce kurulan İstanbul merkezli şirkete verildi.
Belgede, Yük Limanı Yönetim Hizmetleri Sözleşmesi’nin imzalandığı ve limanın önümüzdeki dört ay içinde tamamen teslim alınmasının planlandığı ifade edildi. Böylece Alsancak Limanı’nda yönetim sürecinin kademeli şekilde yeni operatöre devredilmesi hedefleniyor.
Kruvaziyer iskelesi işletmesi başka firmada
Kararda dikkat çeken bir diğer başlık ise kruvaziyer gemilerinin yanaştığı yolcu iskelesi oldu. Turizm açısından kritik öneme sahip bu bölümün mevcut sözleşmeden ayrı tutulduğu ve ilerleyen süreçte farklı bir firmaya devredilmesinin planlandığı belirtildi. Bu ayrımın, kruvaziyer turizmine özel bir işletme modeli oluşturulması amacı taşıdığı değerlendiriliyor.
Albayrak Grubu’nun liman işletmeciliği ağı genişliyor
Albayrak Grubu, deniz ticareti ve liman işletmeciliği alanındaki faaliyetlerini Alport markası altında sürdürüyor. Grup hâlihazırda Trabzon Limanı’nın yanı sıra Azerbaycan, Somali, Gine, Gambiya, Kongo Cumhuriyeti ve Ekvator Ginesi’nde toplam sekiz limanın işletmesini yürütüyor. İzmir Alsancak Limanı’nın da bu ağa eklenmesiyle şirketin Akdeniz ve Karadeniz ticaret koridorlarındaki etkisinin daha da artması bekleniyor.





