Konserve ürünler, uzun süre saklanabilen ve pratik bir şekilde tüketilebilen gıdalardır. Ancak konserve ürünlerin sağlığa etkileri hakkında bilinçli olmak gerekir. Konserve ürünlerin tüketilmeden önce dikkatle incelenmesi gerekenlere ilişkin Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı İsmail Yılmaz’dan önemli uyarılar geldi.

Gıda Erişimi Zorlaşıyor

Yılmaz, dünyada gıda erişiminin gittikçe zorlaştığına dikkat çekerek, “Elimizdeki kıt kaynakları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Gıda maddelerinin muhafazasını en uzun süreye çıkarabilmek gıda endüstrisinin en önemli görevlerinden birisi.” dedi. Yılmaz, gıda endüstrisinde teknolojinin her geçen gün geliştiğini ve tarımsal ürünlerin dayanıklılığını sağlamak maksadıyla en çok kullanılan yöntemlerden birisinin konserve yapım teknolojisi olduğunu ifade etti.

Isıl İşlem Çok Önemli

Yılmaz, konserve teknolojisinde ısıl işlemin son derece önemli olduğunu belirterek, “Isıl işlem, zararlı bakterileri öldürmek ve bozulmayı önlemek için yapılır. Isıl işlem yeterli ve dengeli bir şekilde ürüne uygulanmalıdır. Ürün işlemlerden sonra en iyi şekilde muhafaza edilmelidir. Üretimde başta hijyen olmak üzere tüm kurallar harfiyen uygulanmalıdır.” diye konuştu.

Ambalajlara Dikkat

Yılmaz, özellikle ürün alırken ambalajlarına çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şişen ambalajlı ürünlerden uzak durulması tavsiyesinde bulundu. Yılmaz, “Ürün ambalajında şişme oluşumu varsa o tip ürünlerin kesinlikle tüketilmemesi lazım. Çünkü onun içerisinde mikroorganizmaların faaliyetinin hala devam ettiği anlamı çıkmaktadır. Bu ürünlerin tüketilmesi durumunda ölüme varan sonuçlarla karşılaşılabilir.” ifadelerini kullandı. Yılmaz ayrıca açılan konserve ürünlerin uygun şartlarda muhafaza edilmesi ve kısa süre içerisinde tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Konserve Ürünler Sağlıklı mı?

Konserve ürünlerin sağlıklı olup olmadığı konusunda farklı görüşler vardır. Bazı araştırmalar, konserve ürünlerin sağlığa zararlı toksik bir bileşen olan bisfenol A (BPA) içerdiğini göstermiştir. BPA, hormonal sistemi etkileyebilir ve diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, bazı ülkelerde BPA içeren ürünlerin satışı yasaklanmıştır. Diğer araştırmalar ise, konserve ürünlerin besin değerinin çoğunu koruduğunu ve bazı gıdaların konserve edildikten sonra daha fazla antioksidan salgıladığını ortaya koymuştur. Bu nedenle, konserve ürünlerin sağlıklı bir diyetin parçası olabileceği de savunulmaktadır.

Kaynak: AA