Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, sağlıkbağırsak sisteminin nasıl olması gerektiğini anlattı. Kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünleri bağırsak sağlığı için faydalı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Özellikle kefir ve yoğurtta bulunan sağlıklı bakteriler, mikrobiyota dediğimiz trilyonlarca hücreyle beraber olan yararlı bakterilerin sayısını artırıyor, buna bağlı olarak sindirimi kolaylaştırıyor ve vücudun direncini artırarak kilo kaybında dahi etkileri oluyor" dedi.

Probiyotiklerle beraber prebiyotikler ve her ikisinin beraber olduğu simbiyotiklerin bulunduğunu da anlatan Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Prebiyotikler; bakterilerin, vücudumuzda bulunan mikroorganizmaların beslenmesinde rol oynayan maddelerdir. Prebiyotikler, meyve ve sebzelerde bulunur. Elma, armut, turunçgiller, kayısı, şeftali, enginar, soğan, sarımsak, pırasa, kereviz ve mercimek de bulunuyor. Bunlar; vücut tarafından sindirilmeyen fakat vücuttaki bakteriler tarafından sindirilebilen, sonuç olarak bakterilerin beslenmesini sağlayan ve vücuttaki immün sistemin güçlenmesini sağlayan maddelerdir. Günlük diyetimizdeki lif içeriğini artırırsak probiyotiği de sağlamış oluruz" diye konuştu.

SAĞLIKLI BİR BAĞIRSAK SİSTEMİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER?

Gazın parlamasıyla yaralanan sağlıkçılar taburcu oldu Gazın parlamasıyla yaralanan sağlıkçılar taburcu oldu

Prof. Dr. Aytaç Atamer, sağlıklı bir bağırsak sistemi için olması gerekenlere işaret etti. Özellikle her meyve sebzeyi mevsiminde yemeliyiz, kilo almamalıyız, her şeyden azar azar yenilmesi gerektiğini kaydeden Atamer, "İdeal bir bağırsak sağlığı için diyetimizde karbonhidrat, protein ve yağın dengeli olarak bulunması gerekmektedir. Tek yönlü beslenme, bağırsak sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Ketojenik diyet gibi tek yönlü beslenmeler, bağırsak sağlığını bozuyor. Yapılan bazı ketojenik diyetler adı altında tek yönlü beslenmeler bağırsak sağlığımızı ve vücut immün sistemimizi bozmaktadır. Her türlü besinden dengeli bir şekilde almak kaydıyla yemeliyiz, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeliyiz. Evde yapabileceğimiz doğal besinler olarak ev yoğurdu, ev sirkesi, turşular vücut sağlınızın korunmasında rol oynamaktadır. Sadece beslenmeyle değil beraberinde egzersiz yapmalı, alkol ve sigaradan uzak durmalıyız" diye konuştu.

Kaynak: İGFA