HABER/ Sinan Keskin

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), "Çin Yılı" ilan ettiği 2019 yılında Çin’e yönelik etkinliklerini kesintisiz sürdürürken bir taraftan da iki yıldır Güney Kore ve Japonya'da devam eden Turquality projeleri kuru üzüm ihracatında başta Çin, Japonya, Tayland, Güney Kore ve Filipinler olmak üzere uzakdoğu payını yaklaşık yüzde 50 arttırdı. 2016'da Türkiye'nin gerçekleştirdiği kuru üzüm ihracatının yüzde 8'i Uzakdoğu ülkelerine yapılırken bu yıl bu oran yüzde 13'e çıktı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği işbirliğinde sürdürülen Turquality projesinden sonra Japonya'ya gerçekleştirilen kuru üzüm ihracatı 1 Eylül 2018-4 Mayıs 2019 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine oranlar ürün miktarında yüzde 61 artış gösterirken elde edilen döviz miktarı ise yüzde 87 oranında arttı.

11 milyon dolar

Japonya'ya geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2 bin 652 ton kuru üzüm ihraç edilirken bu yıl 4 bin 260 ton ihracat gerçekleştirildi. Yapılan bu ihracatla elde edilen döviz gelir ise geçtiğimiz yıl 5 milyon 852 bin 722 dolar iken bu yıl 10 milyon 969 bin 785 dolar oldu. Turquality projesinin 2017 yılında başlanan Güney Kore'de ise 1 Eylül 2018-4 Mayıs 2019 döneminde gerçekleştirilen kuru üzüm ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre ürün miktarında yüzde 15 döviz gelirinde ise yüzde 46'lık artış gösterdi. Güney Kore'ye gerçekleştirilen kuru üzüm ihracatı 445 tondan 510 tona çıkarken, elde edilen gelir 757 bin 810 dolardan 1 milyon 103 bin 970 dolara çıktı.

EİB'nin, "Çin Yılı" ilan ettiği 2019 yılında Çin’e yönelik etkinlikleri de sonuçlarını vermeye başladı. Çin'e gerçekleştirilen kuru üzüm ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 69 artış gösterirken elde edilen döviz geliri yüzde 120 arttı. Geçtiğimiz yıl bin 46 ton üzüm karşılığı 1milyon 812 bin 834 dolar gelir sağlanırken bu dönemde bin 764 ton üzüm ihraç edilerek 3 milyon 991 bin 756 dolar gelir sağlandı.

Pazar payı artıyor

Uzakdoğu'da yürütülen Turquality ve URGE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) projeleriyle pazar payının her geçen yıl artacağını söyleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, şöyle konuştu: “EİB olarak ihracatçılarımıza öncülük edecek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gıda sektörleri adına birçok ülkede çeşitli proje ve faaliyetler yürütüyoruz. Bu kapsamda, önemli birçok fuara milli katılım organizasyonları gerçekleştirmekle birlikte, son dönemde, Turquality projeleri ve URGE projelerine büyük önem vermeye başladık. Dünyanın hemen hemen her bölgesinde yürüttüğümüz bu faaliyetlerle, bir yandan mevcut pazar paylarımızı artırırken bir yandan da yeni pazarlara güçlü bir şekilde giriş yapmayı planlıyoruz.” Satışa sunulabilecek doğru ürünlere sahip olan bir coğrafyada bulunduğumuzun altını çizen Celep, “Üreticimizin katma değerli ürünlere yönelmesi ve bilimsel verileri kullanarak sağlıklı ve kaliteli ürünler üretmesi ihracatta bizim elimizi güçlendirecektir. Katma değeri yüksek ihracat geçekleştirmemizin birinci adımı budur” diye konuştu. Öte yandan Celep, URGE projeleri kapsamında bu ay ABD'nin Miami şehrinde ve Haziran ayında ise Rusya'nın başkenti Moskova'da işbirliği görüşmeleri yapacaklarını vurguladı. Sinan KESKİN