Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'in Urla ilçesi Gülbahçe ve İçmeler mahallelerine 600 metre uzaklıkta Cantürk İnşaat tarafından yapılması planlanan taş kalker ocağı projesinin ÇED süreci başlamıştı. Evlerinin çok yakınında olduğu için projeye karşı çıkan mahalle sakinleri, imza toplayarak, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’ne teslim etmişti. Söz konusu projenin, 1. derece SİT alanı içerisinde bulunması ve 3 kilometre yakınında zeytin ağaçları olması gerekçesiyle, ÇED süreci iptal edilmişti. Projenin iptal edilmesinden yaklaşık 2 ay sonra, ‘ÇED olumsuz’ kararı verilen proje için, firma bir kez daha başvuruda bulundu. Proje dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ikinci başvurudaki proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatıldığını duyurdu. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre; 70.41 hektarlık ruhsat alanının 25.09 hektarlık alanında yıllık 800 bin ton kapasiteli kalker çıkarılması planlandı. İlk proje dosyasında, projenin ÇED alanı 24.61 hektar iken ikinci proje dosyasında proje alanı 25.09 olarak belirlendi. İkinci proje alanında yılda 400 bin ton kalkerin kırma, eleme, yıkama ve cevher hazırlama işlemlerine tabi tutulacak bir tesisin daha kurulması planlandı.

'HABERİMİZ YOK'

Bir önceki ÇED dosyasının durdurulması ve projenin iptal edilmesi için aralarında imza toplayıp, mücadeleleriyle süreci durduran mahalle halkının ise ikinci başvurudan haberlerinin olmaması dikkat çekti. Zeytinler Mahallesi Muhtarı İhsan Özdemir, “Bizim yeni başvurudan haberimiz yok. Biz, ÇED sürecinin bittiğini, dosyanın kapandığını biliyoruz. Buraya bu tesisi yapmak için inat ediyorlar. Orası taş ocağının yapılacağı bir yer değil. Biz daha önceki projenin iptali için Gülbahçe Mahalle Muhtarı Halil Şener ile birlikte mahallemizden imza topladık. Benim mahallemden 200’e yakın imza toplandı. Gülbahçe Mahallesi’nde ise 250’e yakın imza toplandı. Bunları yetkililerle paylaşıp, bu projenin sağlığımızı tehdit ettiğini söyledik. Köyümüzde tesis istemediğimizi dile getirmiştik. Onlar bu işin peşini bırakmıyorsa, biz de peşini bırakmayız. Biz; taş ocağı kokan, is kokan, rant kokan köyde yaşamak istemiyoruz” dedi.

'BİZ DE BIKMAYACAĞIZ'

Gülbahçe Mahalle Muhtarı Halil Şener ise, “Bıkmadılar mı burasıyla uğraşmaktan? Bize ÇED iptali yazısı yeni elimize ulaşmıştı. Yeni bir projeyle ilgili kimse bize bilgi vermedi. Buradaki köylülerin haberi olmadan nasıl yapacaklar bu tesisi? Biz bu tesisi istemediğimizi ne zamana kadar dile getireceğiz? Biz buna izin vermeyeceğiz. Onlar bıkmadan usanmadan bu proje için başvuruda bulunacaklar, biz de bıkmadan usanmadan itiraz edeceğiz” diye konuştu. Tesisin köylüyü ekonomik sıkıntıya sürükleyeceğini de ifade eden Şener, şöyle konuştu: “Bizim köyde bamya üretilir, makarna yapılır, domates yetiştirilir. Herkes kendi sebzesini kendisi üretir. Bunları satar ve geçinir. Böyle projeler, bizim sebzemize, meyvemize zarar verir, ürünlerimizi de bozar. Taş ocağı, vatandaşın geçimini etkileyerek ekonomik sıkıntı yaşamasına sebep olur.” 

Maliyet arttı

İlk ve ikinci proje dosyası arasında dikkat çeken en önemli değişikliklerden biri de proje maliyetindeki artış oldu. İlk projenin toplam maliyeti için belirlenen rakam 2 milyon 390 bin TL iken, ikinci projenin maliyetinin ise 7 milyon 223 bin TL olduğu öğrenildi.