ABD’li pop yıldızı Taylor Swift, Asya’da verdiği konserlerle hem hayranlarını hem de ülkeleri heyecanlandırdı. Ancak Swift’in sadece Singapur’da altı konser vermesi, bölgedeki diğer ülkelerin tepkisini çekti. Singapur’un, Swift’e 18 milyon dolar ödeyerek bölgedeki tek konser durağı olmasını sağladığı iddia edildi.

Swift’in sevgilisi Amerikan futbolcusu Travis Kelce ile yaşadığı aşkla magazin gündeminden düşmeyen Swift, Asya’da da siyasi gündemi değiştirdi. Hava kirliliği, din ve Güney Çin Denizi’ndeki adaların kontrolü gibi sorunlarla boğuşan Asya ülkeleri, Swift’in turnesi yüzünden birbirine girdi.

Singapur’un Swift hamlesi

Singapur, Swift’in Asya turnesinin tek durağı olmak için elinden geleni yaptı. Swift’in menajerliğiyle yaptığı anlaşma gereği, şarkıcının bölgedeki başka hiçbir ülkede konser vermemesini sağladı. Bu anlaşma için Singapur hükümetinin 18 milyon dolar ödediği ileri sürüldü. Singapur medyası ise bu rakamın 2 ile 3 milyon dolar arasında olduğunu iddia etti.

Singapur’un Swift hamlesi, bölgedeki diğer ülkelerin kıskançlığını ve öfkesini körükledi. Tayland ve Filipinler, Singapur’un Swift’i kendilerine ayırmakla suçladı. Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, Swift’in Tayland’a gelmesi halinde daha ucuz ve daha çok turist çekebilecek bir konser düzenleyebileceklerini söyledi. Filipinlerli milletvekili Joey Salceda ise Singapur’un Swift ile yaptığı anlaşmanın, bölgesel işbirliği ruhuna aykırı olduğunu belirtti.

Swift ekonomisi

Swift’in Singapur’da verdiği konserler, ülke ekonomisine de büyük katkı sağladı. Konser biletleri ortalama 750 dolara satıldı ve yaklaşık 300 bin kişi konserleri izlemek için Singapur’a geldi. Bu kişilerin çoğu yabancıydı ve Singapur’daki lüks otellerde konakladı. Singapur’un en ünlü oteli Marina Bay Sands, Swift hayranlarına 40 bin dolarlık VIP paketler sundu.

Swift’in konserleri, Singapur’un ekonomik büyümesine de olumlu yansıdı. Uzmanlar, Swift’in konserlerinin yılın ilk çeyreğinde Singapur’un gayri safi yurt içi hasılasına (GSYİH) yüzde 0,25 oranında katkıda bulunabileceğini tahmin etti. Swift’in konserleri, aynı zamanda Singapur’un kültürel ve turistik cazibesini de artırdı.

Asya’da Swift hayal kırıklığı

Swift’in Singapur’da verdiği konserler, bölgedeki diğer ülkelerdeki hayranlarını ise hayal kırıklığına uğrattı. Swift’in Malezya, Filipinler ve Endonezya gibi büyük nüfuslu ülkeleri es geçmesi, hayranlarının tepkisini çekti. Swift’in Tokyo, Londra ve Paris gibi metropollerde konser verirken, Almanya’da Gelsenkirchen ve Cardiff gibi küçük şehirleri tercih etmesi de Bangkok ve Cakarta gibi milyonlarca insanın yaşadığı şehirlerdeki hayranlarını kızdırdı.

Gürcistan'da 'yabancı ajan yasası' eylemi! Gürcistan'da 'yabancı ajan yasası' eylemi!

Swift’in Asya turnesinin bir önceki durağı Japonya olmuştu. Swift, başkent Tokyo’da 7-10 Şubat’ta dört konser vermişti. Swift’in Asya turnesi, bölgedeki ülkeler arasındaki ilişkileri etkileyen bir faktör haline geldi.

Kaynak: HABER MERKEZİ