Ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash, Türkiye ekonomisinin son 18 ayda gösterdiği toparlanmanın şaşırtıcı olduğunu ifade etti. Ash, Merkez Bankası rezervlerinin 100 milyar doların üzerine çıktığını ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının 100 milyar dolar azaldığını belirterek, "Büyük bir dolarsızlaşma süreci yaşandı. CDS primleri düştü, yabancı yatırımcılar Türkiye’ye geri döndü. Bu olumlu gelişmeler, enflasyon hariç tüm cephelerde güvenin arttığını gösteriyor" dedi.

Enflasyonu düşürmek büyüme ile çelişebilir

Ash, Türkiye’nin temel ekonomik zorluklarından birinin büyümeyi sürdürürken enflasyonu düşürmek olduğunu vurguladı. Enflasyonun yüksek seviyelerde seyrettiğini belirten Ash, büyümeden ödün vermeden fiyat istikrarına ulaşmanın zor olduğunu ifade etti.

"Asgari ücret artışının yüzde 30’dan düşük tutulması gerektiğini" söyleyen Ash, "Aksi takdirde enflasyonla mücadele daha da zorlaşır" dedi.

Borsa İstanbul'dan yeni emtia endeksleri: Gümüş, platin ve paladyum geliyor Borsa İstanbul'dan yeni emtia endeksleri: Gümüş, platin ve paladyum geliyor

Maliye politikaları enflasyona destek vermedi

Ash, mevcut maliye politikalarının enflasyonu düşürme hedefiyle uyumlu olmadığını belirterek, "Bütçe açığı GSYH’nin yüzde 5’i civarında. Emekli maaşı düzenlemeleri ve yüksek asgari ücret zamları, enflasyonist baskıyı artırdı" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçe açığını yüzde 3’e düşürme hedefini olumlu bulduğunu ifade eden Ash, bunun TCMB’nin politikalarına destek sağlayacağını dile getirdi.

"TCMB faiz indiriminde acele etmemeli"

Timothy Ash, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi konusunda aceleci olmaması gerektiğini belirtti. "Enflasyon hâlâ yüksekken faizlerin erken indirilmesi, ekonomide dengesizliklere yol açabilir" diyen Ash, 2025’e kadar sıkı para politikalarının sürdürülmesini tavsiye etti.

Ash, "Faiz indirimleri için asgari ücret kararının açıklanmasını beklemek mantıklı olur. Şu anki ekonomik göstergeler, faiz indirimi için uygun bir alan olmadığını gösteriyor" dedi.

Trump yönetimi ve küresel etkiler

Ash, yeniden seçilen ABD Başkanı Donald Trump döneminin Türkiye ve küresel ekonomiye etkilerine de değindi. Trump’ın agresif MAGA politikaları (Make America Great Again) nedeniyle güçlü dolar politikasının süreceğini ve bunun gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye-ABD ilişkilerinde zaman zaman gerilimler yaşansa da Erdoğan yönetiminin bu konuda deneyim kazandığını ifade etti.

IMF toplantılarında Türkiye mesajları

IMF toplantılarına da katıldığını söyleyen Ash, burada verilen mesajların "şahin" bir politika duruşunu yansıttığını belirtti. "İlk faiz indiriminin mart ayına ertelenmesi daha mantıklı olur" diyen Ash, erken kararların Türkiye ekonomisi için risk oluşturabileceğini savundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ