CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi tarafından hazırlanan "Genç Yoksulluğu Dosyası," gençlerin yoksullukla nasıl başa çıkmaya çalıştığını vurguluyor. Raporda, "Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında eğitim hakkını kullanmak isteyen her gencimiz ilköğretimden üniversiteye kadar aşması gereken engellerle karşı karşıya" deniliyor.

Beslenme Sorunu: Gençlerin Temel Sorunlarından Biri

Rapor, Türkiye'deki gençlerin en önemli sorunlarından birinin beslenmeye erişim eksikliği olduğunu ortaya koyuyor. Devlet üniversitelerinde yemek ücretlerinin yüzde 75 ile 80 arasında arttığı belirtiliyor. Bu artış, öğrenciler için büyük bir yük oluşturuyor. Verilere göre; KYK burs ve kredi miktarları 1250 TL iken üniversite öğrencilerinin aylık yemek masrafı 1275 TL'yi buluyor.

Barınma Krizi: Öğrenciler Zor Durumda

Rapora göre, öğrenciler arasında yapılan bir araştırma, yaklaşık yüzde 60'ının göreli yoksulluk sınırının altında olduğunu ve beslenme açısından önemli gıdalara ulaşmakta zorlandıklarını gösteriyor. Ayrıca, öğrenciler ciddi bir barınma kriziyle karşı karşıya. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi'nde, öğrencilerin yüzde 88'i yurtta konaklama hakkı elde edemedi. Ankara'da ise ev kiraları yüzde 151,4 oranında arttı. KYK yurdunda kalan bir öğrencinin en ucuz KYK odasında kaldıktan sonra elinde kalan paranın 905 TL olduğu belirtiliyor.

Gazprom'dan 2023'te dev zarar Gazprom'dan 2023'te dev zarar

Gençlerin Sorunları Büyüyor

Rapor, Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği’nin 2023 Gençlik Araştırması verilerine de yer veriyor. Verilere göre; Türkiye’de kendisini mutlu hissettiğini belirten gençlerin oranı yüzde 17,3. Gençlerin yüzde 30’u ise kendini mutsuz hissediyor. Gençlerin yüzde 63’ü başka bir ülkede yaşamak isterken, yüzde 71’i kamu pozisyonları için işe alım sürecinde nitelik ve liyakatin yeterince dikkate alınmadığını düşünüyor. Gençler, enflasyon, işsizlik, yüksek kira ve sokaklardaki şiddet gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bu sorunların üstesinden gelmek için gençlerin daha fazla desteklenmesi gerekiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ