Haber/ LEVENT ARIÖZ

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve sporla hayata tutunan çocuklar, ülkemizdeki kulüplerde oynamak için, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın kendilerine lisans vermesini bekliyor. Futboldan basketbola, güreşten, atletizme başta Suriyeli olmak üzere birçok göçmen çocuğa bürokratik engeller sebebiyle lisans çıkmıyor. Bünyesinde karete dalında bir çok Avrupa ve Türkiye şampiyonu çıkaran İzmir Bayraklı'da eğitim veren İmam Hatipliler Gençlik ve Spor(İMHAT) kulübünde dövüşen Suriyeli çocuklar da sadece idmanlarda yer almayıp maçlara çıkmak için yetkililerden yardım bekliyor. Yaşları 8 ile 10 yaş arasında değişen Abdulrahman El Kabur, Maram Muhammed, Meyes Elhabur, Marah Elhabur, Muhamed Elhabur, Faris Muhamed, Rezzan El Kabur ve Meryem Elhabur karete dalında yetenekli olmalarına rağmen, yarışmalara katılamıyor.

Yasal boşluk var

Suriyeli miniklere kapılarını açan İMHAT kulübünün antrenörü Lütfü Yıldız, iç savaştan kaçarak gelenlerin bir bölümünün de mahallelerinde yaşadığını vurgulayarak, "Bayraklı ve Karşıyaka'nın kırsal bölgelerinde yaşayan ailelerin çocuklarına eğitim veriyoruz. 5-6 yıl önce ülkelerindeki iç karışıklardan sonra İzmir'e geldiler. Spor yapmaları konusunda engel yok, içlerinde yetenekli olanlar da var. Bunların kendi çocuklarımız gibi yarışmacı takımlarda oynaması için girişimlerde bulunduk. Bazı problemlerle karşılaştık. Lisans konusunda bir yasal boşluk olduğunu gördük. Lisans almak için 1 yıllık oturma izni şartı var ancak bu çocukların çoğunun geçici ama süresiz oturma izni bulunuyor. Oturma izinleri resmi olmasa ne okula gidebilirler ne de bir kimlikleri olabilir. Hepsi eğitimlerine devam ediyorlar ve devletin bir çok sosyal hakkından yararlanıyorlar. Bu konuda Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Lisans Müdürlüğü başta olmak üzere bir çok yere müracaat ettik. Ancak bir geri dönüş alamadık. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bu konudaki yasal bariyeri çözmesini temenni ediyoruz" dedi.

Kendilerini korumaları gerekiyor

Ellerinde 8 Suriyeli çocuğun bulunduğunu ve ailelerinin her zaman Suriye'den gönderilme korkusu yaşadığını ifade eden Yıldız, "Tedirginler. Her an oturma izinleri iptal edilir diye telaşlılar. Bu tabi çocuklara da yansıyor. Ama her zaman spora gitmeleri konusunda destekçiler. Her ne kadar yarışamadıkları, madalya alamadıkları için üzülseler de kendilerini koruma anlamında çocuklara faydalı olduğunu düşünüyorlar. Bu yaştaki özellikle kız çocuklarının kırsal mahallelerde savunma sanatlarını bilmesi çok önemli " ifadelerini kullandı.

Maram: Yarışamayınca içimden ağlamak geliyor

Bayraklı Piri Reis İlkokulu'nda 4.sınıfa giden ve her akşam okulun spor salonunda İMHAT Spor Kulübü adına idmanlara katılan Maram Muhammed 9 yaşında. 2011 yılında Suriye'nin Halep şehrinde doğan Muhamed, anne, baba ve 4 kardeşiyle birlikte 5 yıl önce İzmir'e geldiklerini belirtti. Kareteyi çok sevdiğini, hocası Lütfü Yıldız'ın kendisini "Kata"cı yapmak istediği söyleyen genç sporcunun madalyası olmadığı için içi buruk. "Yarışmalara katılamadığım, madalya alamadığım için içimden ağlamak geliyor" diyen 9 yaşındaki Maram, "İdmanlarda madalya alan arkadaşlarımı bazen yeniyorum bazı zamanlarda mağlup oluyorum. En büyük isteğim şampiyonluklar yaşamak. Ağabeyim de benim gibi kareteci. Umarım lisansımız çıkar ve abi-kardeş yarışmalara katılırız" dedi. Babasının inşaatta çalıştığını, annesinin ev hanımı olduğunu sözlerine ekleyen Muhammet, örnek aldığı sporcuları şöyle sıralıyor: "Lütfü Hocamı ve ulusal ve uluslararası madalyalar alan kulübümüzün sporcusu Menekşe Vardar'ın dövüş stillerini çok beğeniyorum. Ayrıca Fenerbahçe'yi tutuyorum. Cristiano Ronaldo da en sevdiğim futbolcu."

Abdurrahman: Kendimi değersiz hissediyorum

Suriye'nin Halep şehrinden gelen bir başka sporcu olan 10 yaşındaki Abdurrahman Elkabur, ikiziyle birlikte İMHAT Spor kulübü'nde eğitim alıyor. "Müsabakalara katılamadımdan dolayı kendimi değersiz hissediyorum" diyen 2009 doğumlu Suriyeli sporcu, "Kulübe boşu boşuna gelmiş gibi düşünüyorum. Ama sonrasında düşünüyorum ki; kendimi korumayı öğrenmek için dövüş eğitimi alıyorum. Şişmanlamamak adına spor yapıyorum. Ailem dövüşmem konusunda beni teşvik ediyor. Lisansımın çıkmasını ve yarışmalara katılarak hocamı ve ailemi gururlandırmak istiyorum"dedi. Babasının kapıcılık yaparak gelir elde ettiğini, annesinin ev hanımı olduğunu ifade eden Abdurrahman'ın beğendiği sporcu aynı kulüpte bir çok madalyası bulunan Menekşe Vardar. Futbolu da takip eden ve sıkı bir Galatasaray taraftarı olan genç sporcu, " Onyekuru'yu seviyordum ama takımdan ayrıldı. Dünya çapında Juventuslu Ronaldo'yu ve Liverpool'lu Muhammed Salah favori oyuncularım" cümlelerini kullandı.