Türkiye’de işsizlik oranı, mayıs ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,4 seviyesine geriledi. İşsiz sayısı ise 3 milyon 11 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan iş gücü istatistiklerine göre, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı da bir önceki aya göre 2,0 puan azalarak yüzde 25,2 oldu.

IMF: Kısa vadeli finansal riskler düşük ancak... IMF: Kısa vadeli finansal riskler düşük ancak...

3 milyon işsiz

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 15 yaş ve üzeri nüfusta işsiz sayısı mayıs ayında bir önceki aya kıyasla 27 bin kişi azalarak 3 milyon 11 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise bir önceki aya göre 0,1 puan düşerek yüzde 8,4 olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı dönemine göre işsizlik oranı ise 1,1 puan azaldı. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7, kadınlarda ise yüzde 11 olarak tahmin edildi.

Genç işsiz oranı yüzde 15

Mayıs ayında 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 15 seviyesine yükseldi. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,8, kadınlarda ise yüzde 19,3 olarak hesaplandı.

Atıl işgücü azaldı

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 2,0 puan azalarak yüzde 25,2 olarak kaydedildi. Ayrıca, atıl işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,4 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 17,1 olarak tahmin edildi.

Atıl iş gücü nedir?

Atıl iş gücü, potansiyel olarak ekonomik faaliyetlere katkıda bulunabilecek yeteneklere ve niteliklere sahip olan ancak istihdam edilmeyen bireylerden oluşur. Bu durum, ekonomik durgunluk, düşük talep, sektörel değişimler veya teknolojik ilerlemeler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Özetle, atıl iş gücü, işsizlik oranının ötesinde, istihdam edilmeyen potansiyel çalışanları ifade eder.

Editör: Kazim Bozkurt