Bakan Yumaklı: Hububatta hasat sezonu için hazırlıklarımız tamam Bakan Yumaklı: Hububatta hasat sezonu için hazırlıklarımız tamam

TİP Milletvekili Şık, İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Damlacık Mahallesi’nde, İçişleri Bakanlığı tarafından tehlikeli bölge olarak işaretlenen bir alana kalker ocağının yapılması konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bir soru önergesi sundu. Yurttaşlardan tepki geldi İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınladığı Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda belirtilen tehlikeli bölgede yer alacak olan projeye, Halk Katılım Toplantısı’nda vatandaşlar karşı çıktı. Bu durumu Meclis’e taşıyan Şık, bakanlığa şu soruları yöneltti: 

1- T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yayımlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre tehlikeli bölgede bulunduğu belirtilen proje alanında meydana gelebilecek bir depremde olası bir kazanın ekolojik yaşama, çevre ve toplum sağlığına olası etkilerine karşı hangi önlemler alınacaktır?  

2- Proje alanına en yakın konumda bulunan Damlacık Mahallesi'nde yaşayan yurttaşların gürültü, toz, araç trafik akışı hususları başta olmak üzere proje sebebiyle yaşayacağı olumsuz etkilere ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır? Bu kapsamda önleyici ne gibi önlemler alınacaktır?  

3- Projenin bulunduğu yer orman vasfında olup ülkemizin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşanan orman yangınları ve tahribatı düşünüldüğünde projenin kamu yararı ile orman varlığının korunmasının getirdiği kamu yararı arasında bir çalışma gerçekleştirilmiş midir? 

4- Söz konusu projeye ilişkin kümülatif etki değerlendirme raporu hazırlanmış mıdır? 

Bakanlıktan cevap geldi: ÇED süreci sonlandırılmıştır 

Şık’ın verdiği soru önergesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı cevap verdi. Cevap metni şu şekilde:

"İzmir ili Kemalpaşa ilçesi Damlacık Mahallesi Mevkii'nde yapılması planlanan 'Er:3421246 ve 90571 Ruhsat Numaralı Kalker Ocağı ve Kırma- Eleme Tesisi' projesi hakkında, Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Yönetmeliği ve ÇED Genel Formatı çerçevesinde hazırlanan ve Bakanlığımıza sunulan dosya ile ilgili ÇED Yönetmeliği'nin 8. maddesi gereğince ÇED süreci başlatılmış olup, ÇED Yönetmeliği'nin 12. maddesi gereği proje ile ilgili komisyon üyesi olarak görevlendirilen yetkili temsilci ve temsilciler tarafından çevrimiçi ÇED Süreci Yönetim (e-ÇED) Sistemi'nde yer alan ÇED Başvuru Dosyası'nın incelenerek, proje hakkında kurum ve kuruluş görüşlerinin 04/10/2023 tarihine kadar yazılı olarak gönderilmesi ve e-ÇED sistemine yüklenmesi istenmiştir.  

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün konuya ilişkin görüşünde; 'ÇED dosyasında toz emisyon oluşumunun görüldüğü, Kalker Ocağı Projesi için talep edilen sahanın başvuru dosyası Bakanlığımızın Tarım Arazilerini Değerlendirme ve Bilgilendirme Portalı (TAD) ve Ürün Destekleme Sistemleri üzerinden yapılan incelemede 3 km çaplı alan içerisinde zeytinlikler olduğu tespit edilmiş; 4086 sayılı Kanun ile değişik 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'un; 20'inci maddesinde belirtilen 'Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vejatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hükmü doğrultusunda çalışma sahasına 3 km mesafe Bakanlığının iznine bağlıdır.' ibaresi gereğince; başvuru dosyasında belirtilen koordinatlar içerisinde bulunan zeytinlik sahaları göz önünde bulundurulduğunda Proje Tanıtım Dosyası'nda koordinatları verilmiş olan saha üzerinde yapılması planlanan "Er:3421246 ve 90571 Ruhsat Numaralı Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi kurulması uygun bulunmadığı' belirtilmiştir.  

Bu itibarla, 29.07.2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendi ile kayıt altına alınan 'Bu Yönetmelik hükümlerine göre karar (ÇED Olumlu/ÇED Gerekli Değildir) tesis edilmeden önce; projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırır.' hükmü uyarınca İzmir İli Kemalpaşa ilçesi Damlacık Mahallesi Köyü'ne yapılması planlanan "Er:3421246 ve 90571 Ruhsat Numaralı Kalker Ocağı ve Kırma- Eleme Tesisi" projesine ait ÇED süreci sonlandırılmıştır."

Kaynak: BÜLTEN