HABER MERKEZİ- Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre: T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından Resmî Gazete’de yayımlanan 7709 Sayılı Karar ile ek gümrük vergileri geldi. Karara göre iplikte yüzde 10 olan gümrük vergisi yüzde 13’e, iplik kumaşlarda yüzde 20 olan oran yüzde 27'ye, hazır giyim ürünlerinde yüzde 30 olan oran yüzde 39'a, ev tekstili ürünlerinde ise yüzde 20 olan oran yüzde 29'a çıkarıldı. Bu kararın ardından sektörde halihazırda var olan sorunlar daha da derinleşti. Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, ilave ek gümrük vergisinin sektörü sıkıntı içerisine sokacağının belirtirken, “Ocak ayından bugüne kadar 200 bin civarında bir işçi kaybı yaşandı. Bu kayıp daha da yükselebilir” diye konuştu. Buca Ege Organize Sanayi Bölgesi (BEGOS) Başkanı Toygar Narbay ise “İhracatta zaten fiyat tutturamıyoruz artık hiç tutturamayacağız” dedi. 

‘BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇACAK’

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, ilave ek gümrük vergisinin sektörü sıkıntı içerisine sokacağının altını çizerken, “Bu vergi ile yerli üreticiler kısmi rahatlayabilir ama bu rahatlama geçici süre olur. Daha önce iplikte yüzde 10 olan gümrük vergisi yüzde 13’e, iplik kumaşlarda yüzde 20 olan oran yüzde 27'ye, hazır giyim ürünlerinde yüzde 30 olan oran yüzde 39'a, ev tekstili ürünlerinde ise yüzde 20 olan oran yüzde 29'a çıkarıldı. Hakikatten çok büyük bir vergi oranı. İthalatı kısıtlayıp, yerli üretici için yapılmış olabilir ama hem onlar hem de bizler için çok büyük sorunlara yol açacak” ifadelerini kullandı. 

hayati-ertugrul

‘FİYAT TUTTURAMAMA PROBLEMİ DERİNLEŞECEK’

Ertuğrul, “Bizim fiyat tutturamama problemimiz var. Türkiye’de maliyetler çok yüksek. Dolar bazında işçi maliyetleri diğer rakip olduğumuz ülkelere göre çok fazla. Bir de ilave ek gümrük vergisi fiyat tutturma noktasında bizi zorlayacak” diye konuştu. 

Karadeniz turizminde ‘kayıt dışı’ tehlikesi Karadeniz turizminde ‘kayıt dışı’ tehlikesi

‘KÜÇÜLMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Son dönemde sektörde küçülmelerin başladığı bilgisini veren Ertuğrul, “Piyasada enflasyonun etkisi aşırı derecede hissediliyor. Bizle maalesef küçülmeyi düşünüyoruz. Ocak ayından bugüne kadar 200 bin civarında bir işçi kaybı yaşandı. Bu kayıp daha da yükselebilir. Bunun daha da devam edeceğini düşünüyorum” dedi. 

‘YIL SONUNA KADAR KAYIPLAR ARTACAK’

Buca Ege Organize Sanayi Bölgesi (BEGOS) Başkanı Toygar Narbay ise böylesi bir dönemde gelen ek gümrük vergisinin sektör için şok olduğunu söylerken, “Halihazırda ilk 9 ayda 7.9 ihracat düşüşü vardı. Eylül özelinde baktığınız zaman ise bu 12.8’e çıkmıştı. Yani kayıp gittikçe büyüyor. Yıl sonuna doğru da bu kayıp artmaya devam edecek. Çünkü bütün pazarlarda çok ciddi bir daralma var” diye belirtti. 

toygar-narbay

‘İHRACATTA HİÇ FİYAT TUTTURAMAYACAĞIZ’

Türkiye özelinde de kurun baskılanması nedeniyle ihracatta inanılmaz bir fiyat problemi yaşadıklarına vurgu yapan Narbay, “Müşteriler bu daralan pazarda bize yüzde 40 daha fazla ödemeyi kabul etmiyorlar. Çok ciddi bir ihracat daralmasıyla karşı karşıyayız. Bununla birlikte içeriden alma konusunda bir zorlama sektör için kabul edilemez. İplikçiler son iki yıldır ciddi paralar kazandılar ve kapasitelerini yüzde 30’a yakın artırdılar. Bu öngörüsüzlük nedeniyle kapasite boşluğu yüzde 60’lara çıkınca dayanamaz hale geldiler ve bu tür bir vergiyle kendilerini korumaya çalışıyorlar ama hazır giyim sektörünü bu çok ciddi anlamda zorlayacak. İhracatta zaten fiyat tutturamıyoruz artık hiç tutturamayacağız” diye konuştu. 

SEKTÖRDE 200 BİN KİŞİ İŞİNDEN OLDU

Narbay, sektördeki işten çıkarmalar hakkında da bilgi verirken, “Sektörde şu anda 200 bin kişiyi buldu. Bunun artacağını öngörüyoruz. Şu anda 800 bin kişi bu durumdan etkilendi diyebiliriz” dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ