9 EYLÜL- TBMM Genel Kurulu, ikinci yasama yılına geleneksel olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasıyla başlayacak. Ayrıca, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama yılı resepsiyonuna ilk kez ev sahipliği yapacak.  Peki ama gündemde neler olacak? İşte detaylar... 

Erdoğan'ın konuşmasında, iç ve dış siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapması bekleniyor. Seçimler öncesinde muhalefete "yeni ve sivil anayasa" çağrısı yapan Erdoğan'ın, Meclis açılış konuşmasında bu çağrısını yinelemesi bekleniyor.

Yeni Anayasa ve İçtüzük Değişikliği Gündemde

TBMM'nin yeni döneminde en önemli tartışma başlıklarından biri yeni anayasa ve içtüzük değişikliği olacak. Seçimler öncesinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile ittifak ortağı MHP, "başörtüsüne anayasal güvence" ve "ailenin korunması" gerekçesiyle iki maddelik anayasa değişikliği önerisini Meclis gündemine getirmiş, ancak bu öneri hayata geçmemişti.

AKP, yeni dönemde muhalefet partileriyle yeni sivil anayasa için görüşmeler başlatmayı planlarken, aynı zamanda geçen dönem kadük olan bu iki maddelik anayasa değişikliği önerisini de yeniden Meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığındaki iktidar partisi heyeti, muhalefet partilerini ziyaret ederek, "yeni anayasa" ve içtüzük değişikliği için görüşmeler yapacak.

Ekonomi ve Deprem Yasaları

Ekonomi alanındaki yasal düzenlemeler de TBMM'nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Orta Vadeli Plan’da öngörülen hedeflerle ilgili yasal düzenlemeleri içeren bir torba yasa teklifinin TBMM'ye sunulması bekleniyor.

Ayrıca, Erdoğan'ın seçim vaatleri arasında yer alan yeni evlenecek çiftlere faizsiz kredi verilmesi amacı taşıyan “Aile ve Gençlik Bankası” sisteminin yasal altyapısının oluşturulması da hedefleniyor.

Kulisler Hareketlendi! İmamoğlu mu, Yavaş mı başkan olacak? Kulisler Hareketlendi! İmamoğlu mu, Yavaş mı başkan olacak?

AKP grubu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı "depreme hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü hızlandırmayı amaçlayan" yasa teklifinin de yeni yasama yılının başlarında TBMM Başkanlığı’na sunulması planlanıyor.

Riskli binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılabilmesi için hak sahiplerini teşvik etmeye dönük uzun vadeli kredi ve hibe olanaklarının sağlanmasına ilişkin düzenlemeler bu teklif içinde yer alacak.

İstanbul depremine karşı alınacak önlemlerin de özel bir başlık altında düzenleneceği belirtilen yasa teklifinde, bu kentin bütün ilçelerinin kademeli olarak kentsel dönüşümden geçirilmesine ilişkin düzenlemelerin yer alması bekleniyor.

TBMM'nin yeni dönemi, önemli yasal değişiklikler ve ekonomik düzenlemelerle dolu bir süreci başlatmaya hazırlanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ