Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından gelenekselleştirilerek her yıl düzenlenen 'Tarım Gençlerle Yükseliyor' fikir yarışmasının kazananları ödüllerine kavuştu. Beş ayrı başlık altında; “Akıllı Tarım”, “Çevre Dostu Tarım”, “Tarımsal Pazarlama, Markalaşma ve İletişim”, “Kırsal Kalkınma” ile “Bitkisel ve Hayvansal Üretim” konularında açılan yarışmayla birlikte, tarımda sürdürülebilirlik ve rekabet gücünü arttırmak adına çağdaş tarımsal uygulamaların geliştirilmesi, gençlerin tarım sektörüyle olan ilişkilerinin güçlendirilmesi ve onların tarımsal alanda yenilik yaratacak, tarımın farklı çalışma alanları ile entegrasyonunu sağlayacak fikirler üretmeye teşvik edilmesi hedeflenen yarışmanın ödül töreni Fuar İzmir'de gerçekleştirilen AGROEXPO Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Tavukçuluk Fuarında yapıldı. Yarışmada birincilik ödüllerini; Bitkisel ve Hayvansal Üretim Kategorisi'nde “Chia Tohumunun Sağlık Üzerine Etkilerinin Araştırılması ve Chia Tohumundan Glutensiz Şalgam Suyu Üretimi” Konulu proje fikriyle Ali Esat Kuzucuk, Çevre Dostu Tarım Kategorisi'nde “Çırçır Atıklarının Değerlendirerek Topraksız Tarım Denemesi ve Tarımda Su Tasarrufunun Sağlanması” Konulu proje fikri ile Hatice Ün, Akıllı Tarım Kategorisi'nde: “Tarım Araçları için Modüler Piezoelektrik Sinir Sistemi Kiti” Konulu proje fikriyle Buğra Çelebi ve Kırsal Kalkınma Kategorisi'nde Cyberlabor (Tarımsal İstihdam Portalı) Konulu proje fikriyle Merve Bozdemir Akçil aldı. Ödül törenine İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şevket Meriç ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkan Yardımcısı İzzet Şanlı katıldı. Törenin ardından proje fikirlerinin tanıtıldığı serginin açılışı da gerçekleştirildi. 

'GENÇLERİN PROJELER ÜRETMESİ GURUR VERİCİ'

Ödül töreninde konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, "Türkiye yüzyılı, Tarımın yüzyılı dediğimiz şu günlerde gençlerimizin tarım üzerine bu denli yenilikçi projeler geliştirmesi hem kurumum adına hem de bir ziraat mühendisi olarak şahsım adına gerçekten gurur verici olduğunu öncelikle belirtmek isterim. Biliyoruz ki tarım günümüzde  sadece çiftçilikle sınırlı kalmıyor.Tarım teknolojileri, mühendisliği, sürdürülebilir tarım gibi  pek çok alanı kapsıyor" ifadelerini kullandı. 

'GELECEĞİN TARIMINI ŞEKİLLENDİRMEMİZ MÜMKÜN'

Gençlerin fikirlerinin geleceğin tarımını şekillendirebilmenin mümkün olduğunu gösterdiğinin altını çizen Şahin, "Gençlerimizin fikirleri, bu alana  göstermiş oldukları ilgi, inovasyon ve çözüm odaklı düşünce ile geleceğin tarımını şekillendirebilmenin   mümkün olduğunu yarışma sonuçları ile görüyoruz.Onların  enerjisi, yaratıcılığı ve vizyonu tarımı daha verimli, çevre dostu ve büyümeye açık hale getirecektir.Gelecekte tarım alanında  oluşturacakları  kariyerler, sadece gençlerimize değil toplumumuza da değer katacaktır" diye konuştu. 

'TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ MESELESİ EĞİTİM'

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise Milli Eğitim'e bağlı okullarda okuyan öğrenci sayısının 20 milyonu geçtiği bilgisini verirken, eğitim hayatına devam edenlerin sayısının toplam 30 milyonu bulduğunu söyledi. Kestelli, "Bu çok önemli bir sayı. Ve bu sayı pek çok Avrupa ülkesinin nüfusundan bile fazla. Bizde sadece ilk öğretim, lise ve üniversite öğrencisi sayısı yaklaşık 30 milyon. İşte bu nedenle her fırsatta Türkiye’nin en önemli meselesinin eğitim olduğunu vurguluyorum. Çünkü bu gençlerimizin aldığı eğitimin niteliği önümüzdeki yıllarda ülkemizin dünya sahnesindeki yerini belirleyecek. Onlar iyi eğitilirse daha zengin, daha başarılı bir ülke olacağız" diye söyledi. 

Mehmet Şimşek duyurdu: 6 milyar dolarlık kredi geliyor! Mehmet Şimşek duyurdu: 6 milyar dolarlık kredi geliyor!

İtb Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli

TARIM NÜFUSU YAŞLANIYOR

Sadece iyi eğitimin de yeterli olmadığını vurgulayan Kestelli, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
"Gençlerimiz için yeni iş sahaları yaratmalı, onlara yeni fırsatlar sunabilmeliyiz. İzmir Ticaret Borsası olarak tarım sektörünün o fırsat alanlarının başında yer aldığına inanıyoruz. Gençlerimizi tarımla buluşturabilmek, onların ilgisini tarım sektörüne çekebilmek için “Toprak ve Çocuk” ve “Tarım Gençlerle Yükseliyor Proje Fikir Yarışması” gibi projelerimize çok değer veriyoruz. Hepinizin gayet iyi bildiği gibi, gelecek kaygısı, iklim değişikliği, tarımın zor ve kariyer vaadi olmaması gibi nedenlerden dolayı, çiftçi ailelerimiz çocuklarını bu sektörden uzaklaştırıyor. Ebeveynlerin çocuklarını çiftçilikten soyutlamasıyla, tarım sektörü yaşlanıyor. Dünya çapında, gelişmekte olan ülkelerde dâhil olmak üzere, çiftçilerin ortalama yaşı yaklaşık 60. Örneğin ABD’de 1980’lerde ortalama çiftçi yaşı 50 iken, günümüzde 60 seviyelerinde. Çiftçi popülasyonunun üçte biriyse 65 yaş üstü olarak kaydediliyor. Avrupa’da ve Türkiye’de de durum benzer. İngiltere’de çiftçi yaşı ortalaması 59, Kenya’da ise 60, bizde ise 55’i aşmış durumda. Türkiye’de, 2021 verilerine göre, çalışan 65 yaş üstü nüfusun yüzde 64,2’si halen tarım sektöründe çalışıyor. Kısacası, dünyanın tarım nüfusu giderek yaşlanıyor."

TARIM SEKTÖRÜ GENÇLEŞMENİN YOLLARINI ARIYOR

Dünyanın çözüm aradığı yeni sorunun tarım sektörünü gençleştirmek olduğunu dile getiren Kestelli, "İzmir Ticaret Borsası olarak sekiz yıldır düzenlediğimiz “Tarım Gençlerle Yükseliyor Fikir Yarışması” ile bu sorunun çözümüne kısmen de olsa katkı vermeye çalışıyoruz. Gençlerin ilgisini yeniden tarıma yöneltmek adına onları teşvik ediyoruz. Bizler, tarımın bilinçli yapıldığında önemli bir kazanç sağlayabileceğini gençlerimize göstermek zorundayız. Onların tarım ve bağlantılı sektörleri hem önemli bir girişimcilik hem de çalışma alanı olarak görmesini sağlayacak yaklaşımlara ihtiyacımız var. Bu konuda başta kamu olmak üzere tüm aktörlere önemli görevler düşüyor" dedi. 

BİRİNCİLİK KAZANAN PROJELER VE ÖZETLERİ

  • Proje Sahibi            : Ali Esat Kuzucuk
  • Ödül Kategorisi        : Bitkisel ve Hayvansal Üretim
  • Proje Adı            : Chia Tohumunun Sağlık Üzerine Etkilerinin Araştırılması ve Chia Tohumundan Glutensiz Şalgam Suyu Üretimi

Proje Özeti: 

Glutenli gıdaların çok yaygın olması nedeniyle glutensiz beslenmesi gereken çölyak hastalarının ve gluten intoleransı olan kişilerin tüketebileceği ürün sayısı oldukça sınırlıdır. Çölyak hastalarının ve gluten intoleransı bulunan kişiler için yeni ürünlerin geliştirilmesinde chia tohumunun kullanılması oldukça önemlidir. Chia tohumu, sağlık etkileri bilimsel çalışmalarca kanıtlanan işlevsel besin bileşenlerinden diyet posası, protein, fenolikçe yüksek, doymamış yağ asidi ve antioksidanları yüksek miktarlarda içeren bir besindir. 

Chia tohumu son yıllarda Dünya’da yaygın olarak görülen kanser, diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde etkili olabilecek işlevsel besin bileşenlerini içermesi nedeniyle ‘’süper besin’’ olarak da tanımlanmaktadır. Ülkemize özgü bir içecek olan kendine has tadı ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri olduğu bilinen şalgam suyu sıkça tüketilen fermente bir içecektir. Geleneksel olarak, şalgam suyu üretimi siyah havuç, şalgam turpu, tuz, bulgur unu, ekşi hamur veya ekmek mayası fermantasyonu ile gerçekleştirilmektedir. 

Yapmış olduğumuz çalışmada farklı olarak şalgam suyu üretiminde kullanılan bulgur unu yerine chia tohumu, ekşi maya olarak da chia tohumundan elde edilen maya kullanılmıştır. Sonuçlar TSE standartlarına uygunluğu araştırılmıştır ve standart değeri taşıdığı belirlenmiştir. Chia tohumunun sağlığa faydalarından en üst düzeyde yararlanılmış, çölyak hastalarının ve gluten intoleransı olan kişilerin rahatça tüketebileceği yeni bir ürün tasarlanarak geliştirilmiştir.

  • Proje Sahibi            : Buğra Çelebi
  • Ödül Kategorisi        : Akıllı Tarım 
  • Proje Adı            : Tarım Araçları İçin Modüler Piezoelektrik Sinir Sistemi Kiti

Proje Özeti: 

Tarım Araçları İçin Modüler Piezoelektrik Sinir Sistemi Kiti, tarım sektöründe mevcut olanın ötesinde bir adımı temsil ediyor. BIT tarafından geliştirilen Kit Tarımda kullanılan tüm araçlara kolayca entegre edilebilir yapıdadır Dronları, traktörler, biçerdöverler, toprak işleme makineleri, gübreleme makineleri, sulama sistemleri, römorklar vs tüm platformlarda rahatça kullanılabilir.

Geliştirdiğimiz Kit Sayesinde Sistem aracın çeşitli noktalarına konumlandırılan Piezoelektrik sensörler sayesinde araç parçalarının titreşim verilerini sürekli izleyerek Analiz etmesi ve bu analizler sayesinde kullanıcıya detaylı araç sağlığı, parça sağlığı (Motor, Süspansiyon, Güç Aktarım Birimleri vs..) ve gövde durum raporu sunmasını sağlar.

Projemizin temel amacı, tarım araçlarında yaşanabilecek olası sorunları önceden belirleyerek, bu sorunların yol açabileceği hasarları ve tehlikeleri engellemektir. Bu sayede, tarım araçlarının kullanım ömrü artacak, bakım süreçleri optimize edilecek ve tarımsal üretkenlik önemli ölçüde artırılacaktır.
Tarım Araçları İçin Modüler Piezoelektrik Sinir Sistemi Kiti, tarım sektöründe teknolojik bir dönüşüm başlatarak, sektöre değerli katkılarda bulunmayı hedeflemektedir.

Buğra Çelebi

  • Proje Sahibi            : Hatice Ün
  • Ödül Kategorisi        : Çevre Dostu Tarım 
  • Proje Adı            : Çırçır Atıklarının Değerlendirerek Topraksız Tarım Denemesi Ve Tarımda Su Tasarrufunun Sağlanması

Proje Özeti: 

Artan dünya nüfusu göz önüne alındığında toprağa ve toprağın en temel ihtiyacı olan suya gereksinim artmıştır. Bu artış sebebiyle konvansiyonel tarıma yönelim de artmış ve bu kimyasallar ile hem toprak, hem hava, hem de su kaynakları kirletilmiştir. Gübreler ile topraktaki tuz derişimi artmış ve toprak daha çok suya ihtiyaç duyar hale gelmiştir. Yetişen ürünlerin üzerinde pestisit artıkları görülmeye başlanmış, kimyasal içeriklerinde artış olup ve temiz hasat yapılamaz hale gelmiştir.

Dünya ekonomisinde önemli bir girdi olan pamuk bitkisi, çırçır makinesinde işlendikten sonra geriye atık bırakır. Bu atık miktarı sebebiyle depolama ve yok etme problemlerini doğurmaktadır. Temiz hasadın hedeflendiği bir tarım anlayışını ele alan sürdürülebilir tarım yöntemi olarak bu projede çırçır atıklarının kullanılabilirliği düşünülmüştür. Bu atıkların mineralce zenginliği ele alındığında doğal gübre olarak ya da direkt toprak olarak kullanılabilir diye düşünülerek bu projede, bu atık üzerinde tarım denemesi yapılmıştır. 
Çırçır atıklarının suyu tutabilme kapasitesi ile daha az su kullanılarak üretim yapılabileceğini de bu çalışma ile gösterilmiştir. Ayrıca mineralce zengin olan bu atık üzerinde bitki daha hızlı çimlenmekte ve büyüme göstermektedir. Kısacası hem çırçır atıkları çöp olarak atıl bir ürün olmaktan çıkıp, bitkilerin hızlı büyüme gösterebileceği ve az su ile tarım yapılarak susuz tarımda kullanılabilecek nihai bir ürüne dönüşmüştür. Kimyasalsız, topraksız ve az su kullanılarak tarımın mümkün olduğu görülmüştür.

  • Proje Sahibi            : Merve Bozdemir Akçil
  • Ödül Kategorisi        : Kırsal Kalkınma 
  • Proje Adı            : CyberLabor (Tarımsal İstihdam Portalı)

Proje Özeti: 

Türkiye 2023 yılında toplam istihdam 28 milyon 797 bindir ve istihdam edilenlerin %17'si tarım sektöründedir. Bu durumda yaklaşık 5 milyon kişi doğrudan ve dolaylı olarak tarım sektöründe çalışır. Tarımda kayıt dışı çalışma oranı %85 ve yabancı istihdam oranı %65’tir. Mevsimlik çalışma koşulları nedeniyle özellikle bitkisel üretim yapılan işletmelerde ekim, bakım ve hasat dönemlerinde işgücü arzı artmakta, fakat birim alanda çalışma sürelerinin kısıtlı olması ve mevsimlik tarım işçilerinin bu dönemde mobilizasyonunun yüksek olması nedeniyle sektörde istihdam edilenlerin sosyal güvence bildirimleri yapılmamaktadır. İşverenler sosyal güvence bildirimi yapacak teknik bilgiye sahip olmayıp, kısa süreli çalışma koşulları nedeniyle sigortalama işlemlerini önemsememektedirler. İşçiler ise iş kaybı yaşayacakları ve gelirlerinde azalış olacağı düşüncesiyle işverenden sosyal güvence talebinde bulunmamaktadırlar. Bu problemler sahada yapılan 391 işveren ve 268 işçi görüşmesi sonucunda tespit edilmiştir. Tespit edilen problemlere teknolojiyi de etkin kullanılarak güncel ve dijital bir çözüm getirilmek istenmiştir.
İş fikri kısaca; tarımsal işgücü arz ve talebinin bir araya getirilmesine odaklanmaktadır. İş fikri tarım sektöründeki işverenin taleplerini karşılarken, işçiler için de sosyal güvence problemlerinin çözümüne odaklanmaktadır. İstihdam sürecindeki ana etkinin yerel işgücü üzerinde olması beklenmektedir. İşçi ve işvereni buluşturan dijital bir ağ sisteminde sosyal güvenceye garantörlük sağlanarak, akıllı kontratlar ile izlenebilirlik sağlanacaktır. NFT teknolojisi sisteme entegre edilecek ve işçilerin uzmanlaşma ve bilgi birikimine katkıda bulunulacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ