MERT YASİN ALPDÜNDAR- Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt tavsiye fiyatını, 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere, 8.5 TL’den 11.5 TL'ye yükseltmesi üreticiyi memnun etmedi. Akaryakıta gelen zamlarla birlikte üreticinin maliyetleri giderek artarken, açıklanan çiğ süt fiyatı beklentinin çok altında kaldı. Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, süt üreticisinde ciddi sıkıntılar olduğunu dile getirirken sorunların çözülmemesi durumunda Türkiye’de süt üreticiliğinin bitme noktasına geleceğini söyledi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) 07. Süt Grubu Meslek Komitesi üyesi Levent Pekimrekli ise açıklanan rakamın üreticiyi memnun etmeyeceğini ifade etti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Meclis Genel Kurulu’nda konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yemdeki fiyat artışları süt maliyetine doğrudan yansıdığı için bugün sütün 12 liradan aşağı çiğ süt olarak alımı üreticiyi, besiciyi zor durumda bırakır. Belirlenen fiyat yetersizdir, en az 15 lira olmalıydı” dedi. 

‘ÇİĞ SÜTÜN LİTRESİNİN MALİYETİ 12 LİRA’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de çiğ süt referans fiyatının 11,5 lira olarak belirlenmesine dair eleştirilerde bulundu. Çiğ sütün litre maliyetinin 12 liranın üzerinde olduğuna değinen Gürer, referans fiyatının ise en az 15 lira olması gerektiğini belirttirken, çiğ süt fiyatının arttırılmadığı dönemde yeme 4 kere zam geldiğini söyledi. Gürer, “ Yemdeki fiyat artışları süt maliyetine doğrudan yansıdığı için bugün sütün 12 liradan aşağı çiğ süt olarak alımı üreticiyi, besiciyi zor durumda bırakır. Belirlenen fiyat yetersizdir, en az 15 lira olmalıydı çünkü yem fiyatlarındaki artış hayvancılığı artık yapılamaz boyutlara getiriyor. Genelde "küçük aile tipi" dediğimiz, 10'dan aşağı ineği olanların bu işi sürdürdüğü dikkate alındığında devletin de bu konuda gerekli desteği sağlaması, süt üreticisini desteklemesi şarttır.” ifadelerinde bulundu. 

‘SIKINTILAR ÇÖZÜLMEZSE SÜT ÜRETİMİ BİTER’

Akaryakıt ve diğer kalemlere gelen zam öncesinde Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt fiyatlarının açıklandığını söyleyen Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk,  “Süt üreticisi zamlardan dolayı sıkıntıda. Bu sıkıntılar çözülmezse ülkede süt üreticiliği biter ve biz dışarıdan süt almaya başlarız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisi 2024'te yavaşlayacak, enflasyon yüksek kalacak! Türkiye ekonomisi 2024'te yavaşlayacak, enflasyon yüksek kalacak!

osman-ozturk

‘SÜT ÜRETİCİSİ İÇİN BIÇAK KEMİĞE DAYANDI’

“Şu anda a’dan z’ye herkes yapılan fiyatlarına zam yapıyor.” diyerek sözlerine devam eden Öztürk, “Akaryakıta gelen zamlardan sonra herkes fiyatlarını arttırma düşüncesinde. Ulusal Süt Konseyi’nin bir hafta önce açıkladığı fiyat iyice gerilerde kaldı. Bu fiyatlarla bu işlerin yürümesi mümkün değil. Kaldı ki; süt fiyatları sabit kalırken, bir ay boyunca yapılan yem zamlarına hiçbir yetkili dur demedi. Üstüne üstlük doğalgaz, elektrik ve akaryakıt zamları insanları çileden çıkardı. Son  gün içerisinde süt üreticilerinin psikolojik olarak sorunlar yaşamaya başladığı bir döneme geldik. Bunu nasıl düzeltirler hepsini ileride göreceğiz. Artık her şey belli bir noktaya geldi. Süt üreticisi için bıçak kemiğe dayandı.” diye konuştu.  

‘İSTİKRARI SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR’

Süt fiyatının ne olması gerektiği konusunda bir rakam vermekte zorlandıklarını ifade eden Osman Öztürk, “ Şu anda süt fiyatına 15 lira olsun desek, iki gün sonra akaryakıta yine zam gelirse bu fiyatın bir kıymeti mi kalacak? Bizim istikrarı sağlamamız gerekiyor. Süt üreticisine, ‘Sen bu sütü üret. Ben senin refah bir şekilde yaşamanı garanti edeceğim ve buradan çıkan ürünleri uygun bir şekilde tüketiciye ulaştıracağım’ diye garanti verilmesi gerekiyor. Daha arttırılan fiyatın sonuçlarını göremeden gelen zamlar bizi olumsuz etkiledi. Buna bir dur demek lazım” dedi.

’SÜT ÜRÜNLERİNE ZAM GELDİ ALGISI YANLIŞ’

İZTO 07. Süt Grubu Meslek Komitesi üyesi Levent Pekimrekli ise “USK’nın 8 lira 50 kuruşluk fiyatı çok absürt, neden yazıldığı bilinmeyen bir fiyattı. Geçen haftaya kadar ortalama çiğ süt fiyatı, 11 ila 11 lira 50 kuruş bandında. Dolayısıyla halihazırdaki fiyat ile USK’nın açıkladığı fiyat arasında bir fark yok. Bu açıklanan fiyat ile ‘süt ürünlerine zam geldi’ olarak ifade edilmesi korkunç yanlış bir şey.USK piyasadaki fiyatı teyit eden bir fiyat açıkladı. Şöyle bir şey olabilir; 11 lira 50 kuruş sıcak süte verince, belki soğuk süt dediğimiz sütün fiyatı 12- 12.5 TL bandına gidebilir. O da yüzde 8’lik fiyat artışına sebebiyet verebilir. Lakin bu artış içinde piyasadaki arz-talep sorunlarının çözülmesi lazım. Şu anda sütte arz fazlası var gibi görünüyor. Talep yüksek değil. Dolayısıyla bu fiyat piyasadaki rakamların değişmesine sebep olmayabilir.” diye söyledi.

levent-pekimrekli-1  

’SÜT ÜRETİCİSİNİ MEMNUN ETMEZ’

Pekimrekli, son haftalarda girdi maliyetlerinde ciddi artışlar yaşandığını ifade ederken, “Süt fiyatı arz-talepten kaynaklı olarak önden yüklemeli hızlı yükseldi. Aslında  olması gereken fiyatın üstünde de yaşadık geçtiğimiz aylarda. Daha sonra maliyetlerdeki artışla birlikte karlılık eridi. Şu anda bu fiyatlarla üreticinin mutlu olacağını sanmıyorum. Üreticinin beklentisi 13-13.5 TL bandıydaydı. Tabii bunların hepsini biz geçtiğimiz haftaya göre konuşuyoruz. Özellikle son haftada girdi maliyetlerinde çok hızlı artışlar var. Doların yem fiyatlarında etkisini de düşünürsek bu rakam süt üreticisini kesinlikle memnun etmez.” dedi. 

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR