Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU- ÖZEL 

Gazetemiz geçtiğimiz günlerde, İzmir'de etkili olan yağanak yağışların TOKİ tarafından depremzedeler için yeniden yapılan Yağcıoğlu, Doğanlar, Karagül, Petrolcüler, Egemen Apartmanı'nın zemin ve otopark katlarını adeta suya boğduğunu gündeme getirmişti. Gazetemizin konuyu gündeme getirmesi sonrası Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı. Sertel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a soru önergesi sundu.

GEREKÇESİ NEDİR?

CHP'li Sertel, yapımı yaklaşık 1 yıl önce biten evlerin sıkıntısının nedenini sorarak, su yalıtım probleminin çözüme kavuşturulmamasının gerekçesini öğrenmek istedi. Sertel, Bakan Kurum'a şu soruları yöneltti: “İzmir’de depremzedeler için yapılan konutlarda henüz bir yıl olmasına rağmen sıkıntıların baş göstermesinin sorumlusu kimdir?, Ciddi şekilde su alan bu konutları inşaa eden müteahhitler hakkında bir cezai işlem yapılmış mıdır?, Su alan konutların yalıtım probleminin çözümü için neler yaptınız veya yapacaksınız? Apartman sakinleri 3 ay önce dilekçe vermesine rağmen sorunlarının çözüme kavuşturulmamasının nedeni nedir?.”

NE OLMUŞTU?

30 Ekim depreminden sonra TOKİ tarafından yapılan yeni konutlara depremzedeler taşınalı bir yıl olmadan apartman sakinleri sağanak yağışın etkisi altında kalmış, apartmanın zemin katlarının (sığınak olarak planlanan bölümler) su almaya başlamıştı. TOKİ görevlileri yalıtım problemi olan apartmanlara giderek, zemin katta ve otoparkta su alan bölgelere çimento sürüp, yalıtım ve rutubet problemini çözmeye çalışmıştı. Ancak, görevlilerin bu çözümü kalıcı olmamıştı. İzmir'de geçtiğimiz haftalarda etkili olan yağanak yağışlar başta Yağcıoğlu olmak üzere, Doğanlar, Karagül, Petrolcüler, Egemen Apartmanı'nın zemin ve otopark katlarını adeta suya boğmuştu. Üstelik, daha önceki yağışlarda zemin ve otoparkta görülen su yalıtım problemi bu kez 2'inci kata yükselmişti. Bazı evlerin mutfak duvar kenarları kabardı, salon duvarları rutubet içerisinde kalmıştı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) önceki dönem meclis üyesi, inşaat mühendisi Levent Bendeş, apartmanlarda korozyon ve oksitlenme oluşacağını ifade ederek, en geç 15 yıl içerisinde binaların kullanılamaz duruma geleceğini söylemişti.