Diş hekimi Demet Bozyiğit Yüksel, diş sıkma ve gıcırdatmanın tedavi yöntemlerini anlattı, yaş aralıklarına göre nedenlerini açıkladı. Sağlıklı bir ağız için bilinmesi gerekenleri paylaştı.

Diş hekimi Demet Bozyiğit Yüksel, son dönemde artan diş sıkması ve gıcırdatmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, bu durumun çocukluk ve ileri yaşlarda sıkça görüldüğünü belirtti. Yüksel, hastaların bilmesi gereken önemli bir noktanın, diş gıcırdatmanın büyük oranda strese bağlı olarak ortaya çıkması olduğunu vurguladı. Ayrıca, merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıkların, sindirim sistemini etkileyen faktörlerin veya yetersiz beslenmenin de bu duruma neden olabileceğini ifade etti.

Stres ve Psikolojik Faktörlerin Rolü

Yüksel, hastalarında gördüğü durumları değerlendirirken stresin, hiperaktivite, endişe ve tedirginlik gibi psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanan diş sıkmasıyla ilişkilendirilebileceğine dikkat çekti. Diş sıkması probleminin aynı zamanda kötü yapılmış protezler, dolgular veya yüksek yapılmış dolgular gibi dişle ilgili sorunlardan kaynaklanabileceğine de değindi.

Diş Gıcırdatmanın Tedavi Yöntemleri

"Diş sıkmanın tedavisi ilk olarak hastaya eklemine yük bindirmemesi gerektiğini ve zorlamaması gerektiğini söylüyoruz" diyen Yüksel, hastalarına esneme sırasında ağızlarını fazla açmamalarını önerdi. Ayrıca, hastaların sıkça başvurduğu şeffaf plak yöntemini de tanıtarak, bu plakların özel olarak üretildiğini ve özellikle gece kullanılması gerektiğini belirtti. Stresli durumlar için gündüz kullanımının da düşünülebileceğini ekledi.

Yüksel, farmakolojik tedavi yöntemini de paylaşarak, kas gevşeticilerin kullanılabileceğini ve eklem splinti gibi ortodonti tedavilerinin de uygulanabileceğini belirtti.

Hangi Yaş Aralığında Görülüyor?

Diş sıkması veya gıcırdatmasının çocukluk çağında ve ileri yaşlarda daha sık görüldüğünü belirten Yüksel, çocuklarda hiperaktivite veya kıskançlık gibi durumların, ileri yaşlarda ise kötü dolgular ve yüksek yapılmış protezlerin bu soruna neden olabileceğini ifade etti. Stresin ise hem çocukluk çağında hem de ileri yaşlarda bu problemin ana nedeni olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ