Srebrenitsa soykırımının izleri, tüm dünyaya insanlık adına bir utanç anısı olarak kazınmış durumda. Binlerce masum insanın acımasızca katledildiği bu korkunç olay, insanlığın en karanlık yüzlerinden birini sergilemiştir. Soykırımda yaşamını yitirenlerin aileleri ve toplum, hala adaletin sağlanması ve kayıplarının tam anlamıyla tanınması için mücadele etmektedir. Peki, Srebrenitsa katliamı nedir, ne zaman gerçekleşti? Srebrenitsa soykırımında yaşananlar

Srebrenitsa mezar

Srebrenitsa katliamı nedir, ne zaman gerçekleşti?

11 Temmuz 1995'te Ratko Mladić'in liderliğindeki Sırp birliklerinin işgali sonucunda Srebrenitsa, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan Boşnak siviller tarafından terk edilmek zorunda kaldı.

Sırplar, kadın ve çocukların Boşnak kontrolündeki bölgelere ulaşmasına izin verirken, en az 8,372 Boşnak erkeğini ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Bu Boşnak erkeklerin cesetleri toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıp kişileri bulmak amacıyla başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlere ulaşıldı. Kimlik tespitinin ardından bu kurbanlar her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenlerle toprağa veriliyor.

1 Mayıs İşçi Bayramı: Toplu taşıma ücretsiz mi? Otobüs, metro, marmaray... 1 Mayıs İşçi Bayramı: Toplu taşıma ücretsiz mi? Otobüs, metro, marmaray...

Srebrenitsa soykırımında yaşananlar

Srebrenitsa soykırımında yaşananlar

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılında verdiği bir kararla, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (ICTY) gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve çevresinde yaşanan olayları "soykırım" olarak nitelendirmiştir.

ICTY'deki dava sürecinde, Sırp komutan Ratko Mladic, Srebrenitsa soykırımı da dahil olmak üzere birçok suçtan müebbet hapse mahkum edilmiştir.

Aynı mahkeme, 2016 yılında verdiği bir kararda ise Bosnalı Sırpların savaş dönemindeki eski lideri Radovan Karadzic'e Srebrenitsa soykırımı dahil olmak üzere 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası vermiştir.

Mahkeme ayrıca Srebrenitsa soykırımında suç işledikleri gerekçesiyle eski Sırp general Radislav Krstic'i 35 yıl, Vidoje Blagojevic'i 15 yıl, Vujadin Popovic ve Ljubisa Beara'yı müebbet, Drago Nikolic'i 35 yıl, Ljubomir Borovcanin'i 17 yıl, Vinko Pandurevic'i 13 yıl, Radivoje Miletic'i 19 yıl, Milan Gvero'yu 5 yıl hapis cezasına çarptırmıştır.

Başka bir dava ise Bosna-Hersek Mahkemesi'nde görülmüş ve 13 Temmuz 1995'te binlerce Boşnak sivilin öldürülmesiyle suçlanan Milorad Trbic, 30 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ