Haber / Levent ARIÖZ

İzmir atletizminin en geleneksel yarışlarından biri olan Torunlar Atletizm Şampiyonası, bu sezon düzenlenememe tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Her yıl Mart-Nisan ayları arasında yapılan ve 2 bin 500 çocuğun atletizmin çeşitli dallarında yarışmasına imkan sağlayan şampiyonanın yaratıcılarından Karşıyaka Rotary Kulübü, çeşitli sebeplerden dolayı turnuvadan çekilme kararı almıştı. Ancak öğrenci velileri, Türkiye Atletizm Federasyonu'na şampiyonanın düzenlenmesi için birçok dilekçe ve mail yolladı. Ve öğrenci ailelerinin baskısı sonucu Torunlar Atletizm Şampiyonası'nın 35.'si bugün ile yarın başlayacak elemeler ve 30 Mayıs'ta düzenlenecek finallerle organize edilecek. Yaşanan süreci şöyle anlatan Karşıyaka Rotary Kulübü Başkanı Şebnem Guda, "1985 yılından beri bir çok çocuğun hayatına dokunuyoruz ve gençler kendilerine bir hayat çiziyorlar. 2 yıldır pandemi sebebiyle düzenleyemediğimiz Torunlar Atletizm Şampiyonası'nı bu sene Mart ayında yapmayı planlıyorduk. Ancak bazı problemler yaşandı. Ve geri çekilme kararı aldık.

BAŞKAN ÇİNTİMAR ONAY VERDİ

Ancak aileler Atletizm Federasyonu'na sayısız dilekçeler yazmışlar. Mailler atmışlar. Bu turnuvanın çocuklarının kariyeri için çok önemli olduğunu, takvimde yer alan bir şampiyona olduğu için buradan alınan puan ve puanların, madalyaların çok kıymetli olduğunu, herşeyden öte bu turnuvanın İzmir'in bir klasiği olduğunun altını çizmişler. Ardından Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar İzmir'e gelerek bizimle özel bir görüşme yaptı. Sonrasında el sıkıştık. 24-25 Mayıs elemeler, 30 Mayıs'ta finaller yapılacak şekilde ayarlamamızı yaptık. Seha Aksoy Atletizm Sahası'nda yapılacak turnuvada her sene 2 bin, 2 bin 500 çocuğu ağırlıyorduk ancak bu sene zaman darlığından dolayı bin kişi olur diye düşünüyoruz. Her sene 1 kız, 1 erkek öğrenciye 1 yıllık burs veriyoruz. Turnuvaya katılan tüm sporculara sırt çantası verip içine kırtasiye ürünlerini, yemeklerini temin ettik" dedi. Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Nedim Atilla ise, "35 yıldır aralıksız süren spor etkinliğinin sürdürülebilirliğine çok önem veriyoruz. Karşıyaka Rotary Kulübü'nü tebrik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Evrenesoğlu: Rekormen sporcular buradan çıktı

Karşıyaka Rotary Kulübü'nün Torunlar Atletizm Şampiyonası Komite Başkanı Suphiye Evrenesoğlu, turnuvanın ilk başta düzenlenmeme durumu olunca çok üzüldüklerini kaydetti. Evrenesoğlu, " Bu yıl ara verme kararı almıştık. Türkiye Atletizm Federasyonu, velilerden bize çok baskı var. Bir çok ddilekçe aldık deyince, tekrar kolları sıvadık ve federasyonun çatısı altında yeniden bu işe giriştik. Bu turnuvada Taürkiye rekortmenleri Mukadder Ulusoy, Serhat Birinci gibi Emel Şanlı gibi önemli sporcular keşfedildi. Devamının geleceğine de inanıyorum" diye konuştu.

Şevket Özçelik'in önerisiyle başladı

Torunlar Atletizm Yarışması, o yıllarda bir çok spora hizmet etmiş kişiyi bünyesinde barındıran Karşıyaka Rotary Kulübünün yarattığı 1985 yılından beri devam eden bir projedir.  Bu proje merhum gazeteci Şevket Özçelik in 1980 Moskova Oyunları'nı hiç kaçırmadan izlediği atletizm yarışmalarından çok etkilenmesi ve ülkemizde de önem verilmesi gerektiği düşüncesi ile başlamıştır.  1985 yılında Karşıyaka Stadında dedelerin torunlarını yarıştırdığı, Torunlar Atletizm Yarışması mütevazi bir yarışma şeklinde  başlamış olup, günümüzde dev bir organizasyon haline  gelmiştir. Yarışmada başarılı olan gelecek vaat eden bir kız ve bir erkek sporcuya bir yıl süreli Öğrenci Bursu verilmektedir.