Adım adım 2. Lig'de şampiyonluğa koşan Menemen Belediyespor'un başarısındaki en büyük mimarlardan olan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, hayallerini ve projelerini 9 Eylül Gazetesi Spor Müdürü Mutlu Yılmaz'a anlattı.

Röportaj / Mutlu YILMAZ
IMG_1019
İzmir uzun zamandır futbolda başarıya hasretken Göztepe ve Altay'ın kıpırdanması üzerindeki ölü toprağını az da olsa attı. Başarısızlığın temelinde ya futboldan anlamayan başkan, ya da teknik direktör olur. Ancak son günlerde başkanıyla, teknik direktörüyle ve tesisleriyle bambaşka bir takım ön plana çıkıyor. Menemen Belediyespor...
Bu başarının en büyük mimarı Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin futbola kattıkları heyecanı ve gelecekteki projelerini 9 Eylül Gazetesi Spor Müdürü Mutlu Yılmaz'a anlattı. İşte Başkan Şahin'in ağzından Menemen Belediyespor'un başarı öyküsü:

BİZDEN AKILLI DEĞİLLER

“Bu sezona çok iyi başladık. Ligde ikinci durumdayız. Bu yıl hedefimiz direkt olarak TFF 1. Lig'e çıkmak. 2. Lig'de 4. yılımızdayız. 9 yıl önce çıktığımız profesyonel ligin 5 yılını 3. Lig'de geçirdik. Bizim hesabımız şu anki ligde de en fazla 3 yıl kalmaktı. Fakat bir yıl geciktiğimizi düşünüyorum. Bu ligi küçümsemiyoruz. Koskoca yılların Altay'ı bile 3. Lig'den 2. Lig'e yükseldiğinde İzmir'de bir sinerji oluştu. Herkesin taktir ettiği ligde biz üç sezondur oynuyoruz. 5 yıllık planımız içerisinde TFF 1. Lig'e yükseldikten sonra 3 yıl içerisinde Süper Lig'e çıkmayı istiyoruz. Hedefimize hayal denilebilir, ama Süper Lig'i istiyoruz. Başaranlar bizden akıllı değil. Aynı cesaret ve yüreğe sahibiz.

IMG_1089

Ulukent'te stat yapacaktık devlet araziyi vermedi

İzmir'de büyük bir stat problemi var. Göztepe Süper Lig yaptı, Bornova Stadı'nda oynuyor. Yetersiz...Beşiktaş maçında bilet için herkes birbiriyle yarışıyor. Türkiye'nin 3. büyük kentinde stat olmaması üzüntü verici. Bunda hem devletin, hem yerel yönetimin suçu var. Bu işi çok fazla siyasallaştırınca 3-5 yıldır İzmir statsız kaldı. En az 3 yıl daha da bu sıkıntı devam eder. Neredeyse 10 yıldır kent statsız kalacak. Bunun vebalini nasıl ödeyecekler. Ulukent'te Milli Emlak'a ait bir yerimiz var. Planda da spor alanı olarak gözüküyor.
12.500 kişilik UEFA standartlarında stat yapmak için devletten burayı istedik. Kimseden kuruş almadan inşa edecektik. Fakat 5 yıl oldu bize alanı devretmediler.

Menemen Stadı 75 yıllık tarihte ilk

Maçlarımızı oynadığımız Menemen Şehir Stadı'nda bazı sıkıntılarımız vardı. Çelik konstürüksüyonlu tribünlerle 8 yıldır oynuyoruz. Gelen misafirlerimizi ve protokolü de ağırlayamıyorduk. Biz stadı 10 yıllık kiralamıştık. Toprak sahaydı, çim yaptık. Çelik tribünler bile yoktu. 10 yıllık süre eylül ayında doldu. Yer bizim olmamasına rağmen bir tarafa betonerme 3000 kişilik, diğer tarafa 1600 kişilik çelik kosntürksüyon tribün yaptık. Kimseden de yardım almadık. Menemen'deki müteahitlerden destek gördük. Vatandaşlarımızla birlikte standartlara uygun bir tribün yaptık. Tek taraftaki çelik tribünün yerine betonerme tribün yapıldığında Bornova Stadı gibi bir stada sahip olacağız. Hükümet ve büyükşehir bu konulara duyarsız kalıyor. Menemen kulübü 1942'de kurulmuş, Bursaspor ise 1963'te kurulmuş. 75 yıllık kulübün tarihinde ilk kez bir naklen yayın adınlatmalı bir maç oynayacağız. Ayın 18'inde Tuzla maçıyla stadımızı herkes görecek.

Tahir Şahin Stadı neden olmasın?

IMG_0983Menemen Stadı'na taraftar benim ismimin verilmesini istiyor. Belediye meclisinde bu gündeme gelecek. Ben insanlar yaşarken bunun yapılmasına karşıydım. Fakat yanlış düşündüğümü anladım. Nasıl ki Aziz Kocaoğlu Stadı, Fatih Terim Stadı varsa bizim neden olmasın. Mütevazı davranıyoruz ama bir çok kişinin başaramadığı işi yaptık. Taraftar böyle düşünüyorsa ismimin verilmesini kabul edebilirim.


Köylerde altyapı okulları açacağız

Menemen altyapı konusunda da iddialı olacak. Altınordu'yu takdir ediyorum. Onlar bu işe çok büyük paralar harcadılar. Biz o kadar para harcamadan aynı yoldan gidiyoruz. 7 tani ilçenin çeşitli yerlerinde doğal çim sahamız var. Altyapıda köyler dahil 8 tane halı sahamız var. Oradaki köylerde spor okulu açacağız. Sporcuyu buraya getirmeyeceğiz. Servisle evden alıp spor okuluna götereceğiz. Kendi köyünde futbol eğitimi alacak. Oralardan yeni yıldızlar çıkacak. Biz spor okulunu onların ayağına getireceğiz. Köyler arası U!4 U15 turnuvaları düzeleyeceğiz. 5 yıl sonra A Tıkımı'nın 11'nin 7'si altyapıdan gelecektir.

Altyapıya 3 tane doğal çim, bir tane halı saha Kesikköy'de altyapı tesisi yapıyoruz. Çocuklarımızı orada 5 günlük kampalara alacağız. Elit sporcularımızın orada yaşamasını sağlayacağız. Farklı illerden bulacağımız gençler tesislerde kalacak ve istedikleri okula servisle gidebilecek. Bu da Altınordu modelinin farklı bir versiyonu olacak. Aynı başarıyı ben eminim ki onların 4'te bir bütçe ile gerçekleştireceğiz.

IMG_0995

Vasat bir futbolcuydum

Amatör olarak futbol oynadım. Takımda sağbek olarak görev yapıyordum. Ama vasat bir oyuncuydum. Fakat etkili olamasam da yine çalışkandım. Bu yönüm her zaman dikkat çekiyordu. Bir yıl öncesine kadar halı sahalarda oynuyordum. Sonuçta insanlara spor yaptırmak gerekiyor. Spor yapmayan insan sosyalleşmekten uzaklaşır. Halkımız için spor alanları yapıyoruz. Gölpark'ımız var, ayrıca Kubilay Kültür Merkezi'nde 1000 metrekarelik Spor Center yapıyoruz. Yılda iki kez turnuvalar düzenliyoruz. Devrim şehidimiz Mustafa Fehmi Kubilay Turnuvası var. 30 takım başvurdu. Ardından başkanlık turnuvası başlayacak. Turnuvalar üç ay sürüyor. İki turnuva 6 ayı buluyor. 30 takım 20'şer kişilik ekiplerle mücadele ediyor. Orta yaş grubu gayri federe kulüpler katılıyor. Semt ve mahalle takımları bunlar. Yani 600 kişiye yakın insan direkt spor yapıyor. Seyircilerle birlikte 2000 kişiye yakın insan senenin yarısında sporla ilgileniyor. En azından kahveye gitmiyorlar.

Dilimi ısırıp uğur yaparım

Takımımızın maçını izlerken uğurum vardır. Rakip de başlasa, biz de başlasak mutlaka dilimi ısırırım. Son dakikalarda atak yaparken, yerken yine dilimi ısırırım. Nazar değmesin diye öyle inançlarım vardı.

Yurtdışında futbolcu izletmeye başladık

Yurtdışında futbolcu taramak için çalışmalara başladık. Almanya'da menemen Belediyespor adına oyuncu izleyen maaşlı çalışanımız var. Aynı şekilde Türkiye için de yeni bir arkadaşımız başladı. Hazır futbolcudan öte 13-15 yaşında gençleri bulabilirsek başarılı sayılacağız.

IMG_1008

Suat Kaya ile iyi anlaşıyoruz

Teknik direktörümüz Suat Kaya ile çok iyi anlaşıyoruz. Kendisi Türkiye'ye malolmuş bir insan. “Hocanız kim?” dendiğinde Galatasaraylı Suat diyoruz. Bu toplumda iyi bir yer edinmemizi sağlıyor. Böyle bir hoca ile çalışmak bizim için şans. Teknik direktörlüğü de futbolculuğu gibi başarılı. Geçen sene şanssızdık, şampiyon olamadık. Ancak bu şanssızlığımızı kıracağız. Suat hoca bu yıl biraz daha farklı. Biz nasıl siyasette kendimize tecrübe kazandırıyorsak, kendisi de gelişiyor. Futbolcunun yaşantısından, oyuna kadar hatta kulübün yönetim biçimine kadar anlaşıyoruz. Onun bunları sorgulama hakkı olduğu gibi bizim de kendisini sorgulama hakkımız var. İki taraf da eleştireye açık. Yardımcı hocaları ile de uyum sağlayan bir çalıştırıcı.

2. Lig maçları naklen verilmeli

Futbol kulüpleri zor ayakta kalıyor. Bazen zengin iş adamları sahip çıkıyor, reklamını yapıyor, sonra bırakıyor. Devamında kulüpler sıkıntı yaşıyor. Federasyon belli bir bütçe yaptırmalı.30 tane oyuncu alıyorsun, deplasman giderleri var. Kulüplerin yürümesi mümkün değil. Süper Lig'e baktığımızda yayıncı kuruluş ihale alıyor. Bir anda bütçede yüzde 50'nin üzerinde artış oluyor. TFF 1. Lig için de bu aynı. Yabancı kuruluş bunu yapıyor, ama TRT yapmıyor. En azından 2. Lig maçlarını yayınlayıp kulüplere pay verebilirler. En azından ilk 5'te yer alan takımların maçları yayınlanabilir.

Kesikköy Tesisleri örnek olacak

Kesikköy'de yapılan tesisleri tanıtan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, tesislerden gelecekte yıldız isimlerin çıkacağını söyledi. 3 doğal çim sahası ve 1 halı sahası bulunan tesislerin gurur kaynağı olduğunu belirten Başkan Şahin, “zaman azaman A Takım'ın da kamp yapabileceği bir tesis bu. Şehir dışından gelen elit genç oyuncularımız burada kalacak. Bir odasında en az üç futbolcunun kalabileceği büyüklükte, odasında tuvaleti ile duşu bulanan futbol mabedimizde kütüphane ve sosyal alanlar olacak. Bugün buyük kulüpler çim saha bulmakta zorlanıyor. Bizim sadece tesisimizde 3 doğal çim sahamız var.