Haber/ Levent ARIÖZ

Amatör sporlarda bir çok imkansızlığa rağmen yılmayan, mücadelesini devam ettiren bir sporcu daha destek bekliyor. Taekwando dalında bir çok ulusal ve uluslararası madalya kazanan 2001 doğumlu İlayda Aktay'a İzmir sahip çıkmadı. Kulüpler ve salonlar sporcuya kapısını kapatırken, İlayda İstanbul'da faaliyet gösteren Kılıç Taekvando Spor Kulübü'nün bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak maddi imkansızlıklar sebebiyle yılda en fazla 3-4 kez İstanbul'a gidebilen genç dövüşçü, evinin salonunda çalışıp başarılarına başarı ekliyor. İzmir'deki kulüplere gittiğinde olumsuz yanıt aldığını ifade eden İlayda Aktay, "Taekwando'nun Poomse branşında yarışıyorum. Hayali dövüş denilen kategorideki İzmirli antenörlere gittiğimde farklı bahanelerle karşılaşıyorum. Kulüpler bana kapısını kapattı. Sadece kulübüm İzmir'de olsun yeter dedim. Kabul etmediler. Spor salonlarımızı kullanabilirsiniz dediler ancak kesinlikle yararlanamadım. Babamın vesilesiyle İstanbul'da faaliyet gösteren Kılıç Spor Kulübü'nün 3 yıldır bünyesindeyim" dedi.

İstanbul'a 3 kez gidebiliyor

"Hocasız ve kulüpsüz çalışırken, İsmail Kılıç sayesinde yeniden spora tutundum" diyen Aktay, " İstanbul'a gittiğimde el üstünde tuttular. Benim sporcum olmak ister misin dediler. Şartlarının çok iyi olmadığını söylediler. Ben de paranın bittiği yerde maneviyat başlar dedim. Bir hocanın sporcusunun arkasında durmasından önemli birşey yok. Hocamla her zaman iletişim halindeyim. İnternet yoluyla antrenman taktiklerini veriyor. Maddi imkansızlıklardan dolayı İstanbul'a maksimum 3 defa gidebiliyorum. O da yarışlara 1 hafta kala oluyor. Ama tabii ki ben karşı tarafa bunu yansıtmıyorum. Evimin salonunda çalışıyorum. Evde koşamayacağım için ona göre ısınma düzenim var. Müziğimi açıp, hayali dövüş tekniklerini çalışıyorum. Benim gibi taekwanocu olan kardeşimle de bazı zamanlarda idman yapıyoruz" diye konuştu.

Spora 5 yaşında başladı

Taekwandoya 5 yaşında başlayan İlayda Aktay, inatçı ve hırslı kişiliğini daha küçük yaşlarda şu örnekle anlattı: " Mahallede çocuklar taekwando yapıyorlardı. Küçük bir çocuk olarak hırslandım. Yaşım küçük olduğu için almıyorlardı. Babam deneyelim dedi. Spor salonuna gittik ve hocam 5 yaşında olduğum için spora uygun olmadığımı söyledi. Yaşım küçükse benim problemim değil diye hocayı eleştirmişim. Ve o da dayanamayıp beni salona kaydetmiş. Yaşı en küçük sporcu olarak hoca beni kabul etti. Oyun ve spor karışımıyla tekvandoyu öğrettiler. Bu şekilde bir yerlere geldim."

Türkiye'ye ilki yaşattı

İlayda, 2011-2013 yılları arasında Konak Belediyesi adına minikler ve yıldızlar dalında yarışmalarına katıldı. 2014 yılında İzmir İhtisas Spor Kulübü'nde spor hayatına devam etti. 2014 yılı Kasım ayında ilk kez milli sporcu olan İlayda 2015 Şubat ayında 2.'si düzenlenen Uluslararası Taekwando Avrupa Şampiyonası'nda ikinci oldu. Milli sporcu olarak Sırbistan'a giden genç dövüşçü Freestyle Mix dalında Avrupa Şampiyonu oldu. Türkiye'nin Freestylee dalında ilk şampiyonluğunu kazandıran başarılı sporcu, İzmir'in ve ailesinin göğsünü kabarttı.

30'un üzerinde madalyası var

Genç sporcunun kariyeri ise başarılarla dolu. 2020 yılında 7. Uluslararası Açık Taekwando Turnuvası Poomse dalında büyük bayanlarda üçüncü olan İlayda, yine aynı yıl Türkiye Poomse Şampiyonası'nda takım halinde üçüncülük madalyasını boynuna taktı. 2019 yılında Avrupa Plaj Taekwando Turnuvası'nda 5.'lik kazanan genç sporcunun aldığı önemli madalyalar şu şekilde: "2019 Açık Uluslararası Taekwando Turnuası 5.'lik. 2018 Açık Uluslaerarası Taekwando Turnuvası
15-17 yaşta üçüncü, takım halinde şampiyon. 2017 Açık Uluslararsı Taekwando Turnuvası üçüncü. İzmir Okullar Arası yarışmalarda birinci. 2016 Türkiye Taekwando Poomsea Şampiyonası'nda bireysel olarak üçüncü, takım halinde birinci. 2016 İzmir Ege Bölge Şampiyonası ferdi yarışlarda birinci, freestyle ferdi genç bayanlarda üçüncü. 2015 Avrupa Poomse Taekwando Şampiyonası'nda Avrupa üçüncüsü ve birinciliği. 2015 İzmir Ege Bölgesi İller Arası Poomse Şampiyonası Genç Bayanlar'da birinci.

3 günlük çalışmayla Türkiye üçüncüsü oldu

Kulübünün İstanbul'da olması dolayısıyla sıkıntı yaşadığını ve takım halinde arkadaşlarıyla birlikte çok fazla çalışma şansı bulamamalarına rağmen Türkiye üçüncüsü olduklarını hatırlatan İlayda, "

Bu yıl yapılan Türkiye Şampiyonası'nda mucizevi bir başarıya imza attık. Diğer rakiplerimiz takım dalında aylarca birlikte çalışırken, ben arkadaşlarımla sadece 3-4 günlük çalışmayla turnuvaya katıldım. Ve inanılmaz bir üçüncülük aldım. Eğer daha çok çalışma zamanımız olsaydı kesinlikle şampiyon olurduk" cümlelerini kullandı.

En büyük isteği sponsor

En büyük isteğinin sponsor desteği olduğunun altını çizen 2001 doğumlu taekwandocu, "

Hocamın bana yaptığı yardım haricinde bir destek yok. 1 yılda 3-4 yarışa giriyorum ve 12 bin TL Türkiyle genelinde yarışmak için masrafım oluyor. Ayrıca olimpiyatlara katılmak için yurt dışı yarışlarına katılıp puan toplamam gerekiyor. Ancak maddi imkansızlıklardan dolayı olimpiyat hayalinden her geçen gün uzaklaşıyorum. Benim gibi bir sporcu için sadece yurt içinde yarışmak yetersiz kalıyor. İzmirli bir sporcu olarak, şehrimi gururla temsil etmek adına, sporu destekleyen kurum ve kuruluşlardan bir sponsor desteği alabilirsem, hem başarılarım katlanarak artar hem de bir kadın sporcu olarak diğer hemcinslerime çok iyi bir örnek teşkil ederim" dedi.