Eylül ayında tarihte ilk kez düzenlenecek Dünya İşitme Engelliler Yelken Şampiyonası'na Türkiye'yi İzmirli sporcular temsil edecek. Varol, Yücel Hepağuşlar kardeşler 28 yıl sonra yeniden yelkenler fora dedi ve takımını toplamaya başladı.

22-29 Eylül 2018 tarihlerinde Polonya'nın Puck şehrinde tarihte ilk kez Dünya İşitme Engelliler Yelken Şampiyonası düzenlenecek. Bu önemli turnuvaya ise İzmir'den bir takım katılmak için kolları sıvadı. 1978 yılında başladığı yelken sporunda normal insanlarla birlikte katıldığı turnuvalarda bir çok şampiyonluk yaşayan Varol Hepağuşlar, ara verdiği spora 28 yıl sonra geri dönüş yapma kararı aldı. Karşıyaka Yelken Kulübü'nün tesislerinde hazırlıklarına başlayan işitme engelliler takımı, Varol Hepağuşlar'ın kaptanlığında 3 kişilik puck sınıfında çalışmalarını sürdürüyor. 2018 yılında Dünya şampiyonası düzenleneceği haberini, geçen sezon Samsun'da organize edilen İşitme Engelliler Olimpiyatları'nda öğrendiklerini ifade eden Hepağuşlar, "Polonya'daki turnuvayı düzenleyecek Tomasz Guminski bizimle birebir görüşüp Türkiye'den de bir takım çıkması talebinde bulundu. Ben de 28 yıl sonra yeniden denize açılmaya karar verdim. İlk olarak ağabeyim Yücel'i takımıma dahil ettim. O da benim gibi 1978 yılında yelken sporuyla tanıştı ve bir çok derecesi var. Ardından bu işe hevesli olan Karşıyaka Duymazlar Spor Kulübü Başkanı Özgür Erkan'ı puck yelkenimizde 3. kişi olarak dahil ettik. Yedek oyuncu olarak da Cansu Ertürk'ü belirledik. Polonya'da şampiyon olmayı çok istiyoruz. 10 ülkenin turnuvaya katılacağını düşünüyoruz. Ben zaten usta pozisyonundayım ve arkadaşlarımı antrene ederek iyi bir takım olacağız" ifadelerini kullandı.


Duyanlara kök söktürdü


Yelken sporuna 1978 yılında başladığını belirten Varol Hepağuşlar, Karşıyaka Yelken Kulübü'yle denize açıldı. "Sahilde konuşanları izleye izleye yelkeni şişirmeyi başardım" diyen Hepağuşlar, "Duyanlarla birlikte yarışıyordum. İlk olarak Optimist sınıfındaydım. Düşe kalka, hata yapa yapa, rüzgara karşı ayakta durmayı öğrendim. 1980 yılında milli takıma çağırıldım. 1981 yılında Türkiye Şampiyonu oldum. Genç ve yıldızlar kategorisinde bir çok dalda derece elde ettim. Cadet ve Lazer sınıflarında Türkiye çapında şampiyonluklar aldım. 1990 yılında yelkeni bıraktım. 2000 yılında evlendim. Bir çocuğum var. Karşıyaka Belediyesi'nde çalıştıktan sonra emekli oldum. Polonya'da yarışmalar olacağını duyunca da yeniden ekibi toplama kararı aldım. 4-5 aydır hazırlıklarımız devam ediyor. Umarım İzmir'e şampiyonlukla döneceğiz" ifadelerini kullandı.

Teknede ritmik anlaşıyorlar


İşitme engelli takımı olarak yelkeni hareket ettirmelerindeki en önemli unsurlardan birinin ritmik anlaşma olduğunu belirten Varol Hepağuşlar, "3 kişilik puck teknemizde, ben kaptan olarak en arkada dümeni kontrol ediyorum. Kardeşim Yücel rüzgarı hesaplayıp halatları çekerek yelkeni havalandırıyor. Ortamızda yer alan Özgür ise salma aletini kullanıyor. Onun görevi teknenin daha dengeli ve düz olarak seyir edebilmesini sağlamak. Tabi normal insanlar gibi sesle anlaşamadığımız için el hareketleriyle konuşuyoruz ancak yelkende ellerimiz dolu oluyor. O yüzden tekneye ritmik şekillerde vurarak takım arkadaşlarımı ne yapacakları konusunda yönlendiriyorum. Örneğin bir kere vuruyorsam, ağabeyime yelkenini açmasını söylüyorum. İki kere tıklatıyorsam, Özgür'e salmayı dik tutmasını gerektiğini belirtiyorum" dedi.


Ailecek sporcular


Hepağuşlar ailesinin ağabeyi Yücel de yelkene gönül vermiş bir işitme engelli. Kardeşi Varol gibi 1978 yılında denize açılan Yücel Hepağuşlar, normal sporcularla yarıştığı turnuvalarda bir çok madalya aldı. 7 kez milli takıma katılma başarısı gösteren Yücel Hepağuşlar, sporu bırakarak iş hayatına başladı. Uzun yıllar televizyon tamiratçılığı yapan Hepağuşlar'ın 1 de kızı var. Kızı Ecem'in de bir gün yelken sporuyla uğraşmasını isteyen tecrübeli deneyimli yelkencinin duyan bir kardeşi var. Hasan Hepağuşlar'ın 9 Eylül Üniversitesi'nde Anestezi Profesörü olduğunu ifade eden Hasan Hepağuşlar, "Ailemizin bizim gelişimimizde katkıları çok büyük. Biz de yıllar sonra tekrardan yelkenler fora demeye karar verdik. Umuda yelken açacağız ve Hepağuşlar ailesi olarak yıllar sonra bir şampiyonluk daha almak amacındayız" ifadelerini kullandı.

Özgür'ün 40 sporcusu var


Yelken takımının salmacısı olan Özgür Erkan 33 yaşında. Aynı zamanda Karşıyaka Duymazlar Spor Kulübü'nün başkanı olan Erkan, 6 ay önce yelkene başladı. İlk kez düzenlenecek Dünya İşitme Engelliler Yelken Şampiyonası'na katılacağı için çok heyecanlı olduğunu dile getiren Özgür Erkan, "Mayıs ayında Çeşme'de yapılacak yelken kampına katılacağız. 3 ay sürecek bir çalışma ortamı olacak. 22 Eylül'de ise Polonya'da 10 gün devam edecek şampiyonaya katılacağız. Dünya şampiyonu olarak İzmir'e dönmek istiyoruz" dedi. Aynı zamanda Karşıyaka Belediyesi'nde zabıta bölümünde memur olarak 3 yıldır çalışan Erkan, "Başkanı olduğum Duymazlar Spor Kulübü'nde 40 sporcum var. Futboldan, yüzmeye, voleyboldan, basketbola bir çok branşta eğitim veriyoruz. Ayrıca faal olarak 27 yaşına kadar futbol oynadım ve milli takıma seçilme başarısı gösterdim. Şimdi yeni heyecanım ise yelken. Kaptanımız Varol ağabey bizi çok iyi yönlendiriyor. Rüzgarı kontrol ederek yolumuzu buluyoruz. Duymadığımız için planlı çalışarak ve hissederek yelkenimizi yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.


Cansu tek işitme engelli kadın yelkenci


Takımın kadın sporcusu Cansu Ertürk 27 yaşında. 1 aydır yelken sporuyla uğraşan Ertürk, Türkiye'de yelkenle uğraşan tek işitme engelli kadın olduğunu söyledi. 3 kişilik puck takımının yedek oyuncusu durumunda olan genç sporcu, " Arkadaşlarının tavsiyesiyle yelkene başladım.Umarım ben diğer işitme engelli kadınlara örnek olurum. Onları Karşıyaka Yelken Kulübü'ne davet ediyorum. Sporu bir araç olarak kullanalım. Biz engel sahibi bireyler hayatlarımıza sporla ışık tutalım" dedi.