Haber / Gökçe ADAR

Türkiye Kayakla Oryantiring Milli Takım Sporcusu Gülşah Bircan Akpınar, Şubat ayında Kayakla Oryantiring Dünya Kupası'na, Mart ayında ise Avrupa Kayakla Oryantiring Şampiyonası'na katılabilmek için sponsor desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Nevşehir'de düzenlenen Türkiye Oryantiring Şampiyonası'nda kendi kategorisinde açık ara birinci olarak milli takım kadrosuna girmeye hak kazandığını söyleyen Akpınar, gazetemiz aracılığıyla Danimarka'da düzenlenen Bisikletle Oryantiring Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edebilmek için sponsor aradığını ifade etmişti.

Urla Belediyesi'nden destek aldığını ve yarışmaya katıldığını söyleyen Akpınar, federasyon takvimine göre Şubat ve Mart ayında da yarışmanın olduğunu ifade ederek, bu yarışmalara katılabilmesi için desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Akpınar, “5-6 yıldır oryantiring ile uğraşıyorum. Danimarka'da, Bisikletli Oryantiring Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil ettim. Sonrasında, Almanya'ya gittim. Şimdi ise, Letonya, İsveç ve Finlandiya'da dünya kupası yarışmamız var. Federasyonumuz bir an önce para bulmamızı istiyor. Masraflarım karşılanmazsa yarışmaya katılamayacağım” dedi.

Almanya'da yarışan tek sporcu

Almanya'da düzenlenen yarışmada yarışan ilk ve tek sporcu olduğunu ifade eden Akpınar, “Almanya'ya gittim yarıştım, herkes de tebrik etti. Çünkü; Almanya'da yarışan ilk ve tek sporcuydum. Yıllardır bu yarışmalar düzenleniyor. Bizim sporcularımız olmasına rağmen katılan yoktu. Danimarka sonrası, sponsorlarımdan kalan parayla Almanya'da Bisikletli Oryantiring Dünya Kupası'na katıldım. Türkiye'nin ilk defa ismi yarışmada geçti. Yarışmada, 22'inci ülke Türkiye oldu. Şampiyonada Türk bayrağının dalgalanmasının tek sebebi bendim. Başarı elde edememiş olabilirim ama orada görünmek bile benim için büyük bir başarıydı. Ajandama uluslararası federasyon tarafından yayınlanmış tüm yarışmaları yazdım. Gücüm yettikçe katılacağım. Maddi imkanlarım yettikçe yarışmalarda bulacağım. Van'a gittim. Oradan kayak satın aldım. Anteramanlar yaptım. Oradan Erzincan'a gittim. Batı bölgesinde yaşayıp, doğuya giden neredeyse hiçbir sporcu yok. Batıdan doğuya kimse gitmiyor. Zaten bir batılı olarak, doğudaki rakıma alışmak çok zor” diye konuştu.

Sporcular yalnız bırakılıyor

Yurt dışında oryantiring dalına büyük önem verildiğini ifade eden Akpınar, “Yurt dışında, bu dala ve sporcularına önem veriyorlar. Sporcuların altında 30-40 bin TL'lik bisikletler mevcut. Kendi araçları var. Ne bir otel masrafı çıkıyor ne de başka bir şey. Ben buradan gidiyorum, yemek ve otel masrafımın hepsini kendim karşılamak zorunda kalıyorum. Ekipmanlarımız ayrıca çok büyük sıkıntı. Eksik ve birbirinden farklı ekipmanlar ile yarışmak zorunda kalıyoruz. Türkiye'de yapılacak bir yarışta, yurt dışından takımlar geldiği zaman sporcularla birlikte masörü geliyor, teknik elemanı geliyor, sağlık ekibi geliyor. Biz Türkiye'de yarışmaya gidiyoruz, ekipmanlarımızı kontrol edecek biri dahi yok. Kayak takımı dediğinizde kayakların kayabilmesi için kayakların altının vakslanması lazım. Biz uyumamız gerekirken, dinlenmemiz gerekirken ekipmanlarımızı kendimiz hazırlıyoruz. Teknik ekibimiz eksik, maddi imkanlarımız eksik. Bizi yalnız bırakıyorlar. Ancak bir başarı elde ettiğimizde, 'bizim sporcumuz başardı' diyecekler, bunu çok iyi biliyorum” dedi.