HABER/ Levent ARIÖZ

Karşıyaka camiasının 10 yılı aşkın süredir yapımını beklediği, ihalesi iki kez iptal edilen, İlçe Stadı'nın olduğu yere yapılacak yeni stadyumuyla ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Son olarak Yapı Kayıt Belgesi İmar Barışı kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınmış, ardından otopark alanı için de Tarım ve Orman Bakanlığı'yla anlaşmaya varılmıştı. Önceki gün de Karşıyaka Stadı'nda hareketli saatler yaşandı. Çevre sakinlerinden oluşan 51 vatandaştan 7’si 2 yıl önce imar planına itiraz etmişti. İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin bilirkişi heyeti de açılan davayı denetlemek üzere bölgede keşif yaptı. Keşif memurları stat çevresini gezerek, davaya konu olan alanları gözlemleyip rapor tuttu.

Dava düşerse ihaleye çıkılacak

Stat çevresinde yaşayan davacılar, yeni stadın özel mülke çok yakın olması, oluşturacağı trafik yoğunluğu, zeminin depreme dayanıksız olması ve maç günleri desibel artışı sebebiyle yaşanacak ses kirliliği sebepleriyle itirazda bulunmuştu. Bilirkişi heyetinin, açılan davayı reddetmesi ve "Alanda stat yapılabilir" raporu vermesi durumunda Karşıyaka Stadı yeniden ihale sürecine girecek ve inşaat kaldığı yerden devam edecek. Karşıyaka Stadı'nda yapılan keşif çalışmalarını İZVAK Başkanı Ali Erten, İYİ Parti Karşıyaka Belediye Başkan Adayı Mehmet Yıldırım ve Vatan Partisi Karşıyaka Belediye Başkan Adayı Cem Zeren de yakından takip etti.

Erten: Bir engel daha kaldırılacak

İZVAK Başkanı Ali Erten, Karşıyaka'nın hakkı olan yeni stadına kavuşması için bir engeli daha ortadan kaldırmaya çalıştıklarını ifade etti. Erten, "Stat bölgesine açılan davadan dolayı mahkeme yerinde keşif kararı vermiş. Biz de alana gelerek gereken savunmayı yaptık. İZVAK ve Karşıyaka kulübü olarak bu konuya müdahiliz. Kulübümüzün haklarını koruma adına gerekli belgeleri kendilerine ilettik. Son dönemde güzel gelişmeler yaşanıyor. Yapı kayıt belgesi alındı. Otopark alanı için de Tarım ve Orman Bakanlığı'yla anlaşmaya varıldı. Açılan davalara da ret gelmesi halinde stadın yeniden ihalesi yapılacak ve Karşıyaka yeniden mabedinde oynamaya başlayacak" dedi.

Zeren: Stadın takipçisiyiz

Vatan Partisi Karşıyaka Belediye Başkanı Adayı Cem Zeren de stadın takipçisi olacaklarını söyledi. Zeren, "Karşıyaka Stadı defalarca yapılıp, yıkıldı. Temeli atıldı ve türlü sebeplerle inşaası engellendi. Şimdi yeniden tünelin ucunu görüyoruz. Yapı kayıt belgesini aldık. Bu sürecin devam etmesi için mahkeme, davacıların itirazlarını kaldırması gerekiyor. Bu amaçla bilirkişi tarafından keşif yapılacak ve tekrar ihaleye verilip verilmeyeceği ortaya çıkacak. Alınan imar ruhsatının problemsiz olarak uygulanmasını ve bu statın yapılmasını istiyoruz. Stadın olumsuzluklarını giderecek projeler oluşturmaya çalışıyoruz. Karşıyaka artık deplasmanlarda değil, kendi mabedinde oynayacak" diye konuştu.

Büyükkarcı: Karşıyakalılar tekrar umutlanabilir

Yeşil kırmızılı takımın başkanı Turgay Büyükkarcı, bilirkişi heyetinin imar planına yapılan itirazları reddedeceğine inandığını ve kısa sürede stat ihalesine çıkılacağını ifade etti.

Karşıyaka Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı, bilirkişi heyetinden çıkan raporun lehlerine olacağına inandığının altını çizdi. Büyükkarcı, "Artık süreç hızladı. Karşıyakalılar tekrar umutlanabilir. Stadın Yalı'ya yapılması için her türlü girişimde bulunuyoruz. Umuyoruz stat ihalesi yapılacak ve Karşıyaka stadına kavuşacak. Avukatlarımız olayı yakından takip ediyor. Sanıyorum kısa sürede itirazların reddi gelecek ve inşaat kaldığı yerden devam edecek" diye konuştu.

Maç günleri otopark olacak

Hatırlanacağı üzere son olarak otopark alanı için Tarım ve Orman Bakanlığı'yla anlaşmaya varıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Orman Bakanlığı'yla yaptığı anlaşmayla stat arazisinin bitişiğinde yer alan, imar planında otopark olarak düzenlenmiş İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nün kullanımındaki yaklaşık 9 dönümlük alan, maç günleri ortak otopark olarak kullanılacak. Stat projesi bu anlaşmayla İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği'ne takılmayacak. Daha önce Alsancak Stadı projesinin otopark sorunu konusunda da 9 Eylül Üniversitesi'yle protokol yapılmıştı.