Haber/ Levent ARIÖZ

Liglerde ilk yarı tamamlanırken, İzmir'in lokomotif kulüpleri ilginç bir kader ortaklığı yaşadı. Süper Lig'de Göztepe, TFF 1.Lig'de Altay ve 3. Lig 1.Grup'ta Ci Group Buca devreyi 10. sırada tamamladı. 3 kulüp de ateş hattı ve üst sıraların ortasında hedefsiz kaldı. Süper Lig'deki üst üste 3. sezonunu geçiren sarı kırmızılıların devreyi en kötü basamakta bitirdiği dönem 2. haftaydı. Ligin ilk haftasında Antalyaspor'a yenildikten sonra, ikinci hafta da Beşiktaş'a kaybeden Göz Göz, 2. haftayı ligin dibinde 18. sırada kapatmıştı. Göz Göz'ün sıralamada en iyi olduğu pozisyon ise 9.'lük oldu. Göztepe ligin 12, 13, 14 ve 16. haftalarını 9.sırada tamamladı. Sarı kırmızılılar devre biterken Avrupa Kupaları potasının 7 altında , küme düşme barajının 9 puan üsünde bulunuyor. Sarı kırmızılılar 2017-18 sezonunda devreyi 30 puanla 6. sırada kapatırken, geçen sezon da tıpkı bu dönemde olduğu gibi 10. sırada ilk yarıyı tamamlamıştı(22 puanla).

Lige kötü başlamıştı

Ekol Göz Menemenspor ve Altınordu ile İzmir'i TFF 1.Lig'de temsil eden Altay da son haftalardaki çıkışıyla ilk yarıyı 10. basamakta bitirdi. Siyah beyazlılar, ilk yarıda en alt basamakta olduğu pozisyon ilk haftada Ümraniyespor karşısında alınan 3-1'lik galibiyet sonucunda oldu. Lige 14. sırada başlayan İzmir ekibinin en üst sırada olduğu hafta, 8.haftada 3-0'lik Altınordu galibiyeti sonrasında gelen 4.'lük oldu. 4 hafta boyunca Play Off sınırında gezen İzmir ekibi, ligin 9. haftası ile 14. haftası oynanan 6 maçtaki galibiyet hasreti sonrası 12. sıraya kadar gerilemişti. Ardından Sait Karafırtınalar'la yollarını ayıran ve Ali Tandoğan'ın gelişi sonrası bir kan değişimi yaşayan İzmir ekibi, son 3 haftada 7 puan toplayıp, 2019 yılını 10. basamakta tamamladı. Altay'ın Play Off'la arasında 3 puan, ateş hattıyla 11 puan bulunuyor. Siyah beyazlılar 2017-18 sezonunda TFF 2.Lig'de ilk yarıyı 32 puanla 2. sırada, geçen sezon TFF 1.Lig'in ilk devresini ise 17 puanla 14. sırada kapatmıştı.

Ci Group Buca adım adım Play Off'tan çıktı

Tire 1922'nin yarışmacı haklarını alarak 3. Lig'de mücadele etme hakkı kazanan Ci Group Buca ise inişli çıkışlı bir ilk yarışı geride bıraktı. 4-2'lik Çankaya FK galibiyetiyle lige ilk sırada giriş yapan sarı lacivertliler, 2. haftada 3., 3. haftada 4., 4. haftada 5.'lik olmak üzere kademe kademe Play Off hattından aşağı düştü. Fırtına'nın ilk devreyi en kötü pozisyonda bitirdiği hafta ilk yarının bitimi olan 17. haftadaki 10.'luk oldu. Sarı lacivertliler geçen sezon ilk yarıyı 15 puanla 17. sırada, 2.Lig'de mücadele ettiği 2017-18 sezonunu 13 puanla 15. basamakta tamamlamıştı.

En üst basamakta Menemen var

İzmir takımları içinde en büyük sürprizi yapan ekip Ekol Göz Menemenspor oldu. Sarı lacivertliler TFF 1.Lig'de ilk yarıyı 4. sırada kapatarak İzmirliler içinde devreyi en yüksek sıralamada bitiren ekip oldu. Cenk Laleci'nin öğrencileri haftalar geçtikçe adım adım zirvenin yakınına kadar yükseldi.

İzmir ekibi ligin 4. ve 5. haftalarında 15.'liğe kadar düşerken, 16. haftaya gelindiğinde 2. basamağa kadar yükseldi. TFF 1.Lig'deki diğer İzmir ekibi Altınordu ise sancılı bir ilk yarıyı geçirdi. 6 hafta ateş hattında kalan, ligin 9, 10 ve 11. haftalarını 17. basamakta geçiren kırmızı lacivertliler, ligin son 4 haftasında istikrarını bozmadı. (14.'lük). Hüseyin Eroğlu'nun öğrencileri TFF 1.Lig'de yer aldıkları son 5 sezondaki en az puanlarından birini aldı. (2014-15'te toplanan 18 puanla aynı)

En golcüler Paixao ile Gökhan

Profesyonel ligde mücadele eden İzmir ekipleri arasında en golcü oyuncu Altaylı Marco Paixao ile Ci Group Buca'nın forveti Gökhan Erdöl oldu. İki oyuncu da takımları adına 9'ar kez ağları havalandırdı. Geçen sezon TFF 1.Lig'in gol kralı olan Marco Paşa, sezona durgun başlasa da peş peşe attığı gollerle yine krallık yarışında iddialı konuma geldi. Ci Group Buca'nın deneyimli oyuncusu Gökhan Erdöl de attığı gollerle takımını ayakta tutan isimlerin başında geldi. İzmirliler'in gol krallığı listesinde 3. sırada 7 golle Altınordulu Anıl Koç, 6'şar kez ağları sarsan Karşıyakalı Hakan Kuş ile Doğukan İnci, Menemenspor formasıyla 5 gol sevinci yaşayan Ali Özgün ile 3'er golle Göztepeli Alpaslan Öztürk, Eren Derdiyok ve Serdar Gürler sıralandı. En golcü takım listesinde ise ilk yarıda 22 kez ağları sarsan Altay 1. sırada bulunuyor. Menemen ile Karşıyaka ligin ilk yarısında 21 defa fileleri havalandırırken, Ci Group Buca 20, Göztepe 19 ve Altınordu 15 kez ağları sarstı.

Centilmenlik listesinde zirvede Altınordu var

İzmir ekipleri arasında en centilmen kulüp Altınordu oldu. İlk yarı itibariyle hiç kırmızı kart görmeyen kırmızı lacivertliler, 45 sarı kart cezası aldı. En hırçın ekip ise Süper Lig temsilcisi Göztepe oldu. Sarı kırmızılılarda Beto, Sanneh, Alpaslan ve Poko kırmızı kart görerek takımını eksik bıraktı. Göz Göz ayrıca 42 sarı kart cezası aldı. Göztepe'yi 3 kırmızı, 38 sarı kartla Ci Group Buca, 2 kırmızı, 54 sarı kartla Ekol Göz Menemenspor ve 1 kırmızı 42 sarı kartla Karşıyaka takip etti.

Amatörler zirvedeki yerini kaybetmedi

Profesyonel ligde mücadele eden İzmirliler, bir türlü şampiyonluk için iddialı duruma gelemezken, Bölgesel Amatör Lig'deki temsilcilerimiz liderliği kimseye bırakmıyor. Bölgesel Amatör Lig 8.Grup'ta Bergama Belediyespor en yakın rakibine 8 puan fark atıp devreyi lider tamamlarken, 10.Grup'ta Çiğli Belediyespor, Yalovaspor'la aynı puanda 1. basamakta bulunuyor. 8.Grup'taki diğer İzmir ekiplerinden Aliağa Futbol Kulübü, devreyi 4, Bornova Yeşiloa 6. sırada tamamlarken, 10.Grupta İzmirspor 4, Torbalıspor 10., Bucaspor son basamakta yer alıyor.