Haber/ Levent ARIÖZ

İzmir'i derinden etkileyen 30 Ekim Depremi'nden Atatürk Stadı ve yapımı tamamlanmak üzere olan Alsancak Stadı sorunsuz çıktı. Deprem testinden geçemediği için 2014 yılında yıkılarak yenisinin yapımı devam eden Alsancak ile güvenliği her zaman tartışma konusu olan emektar Atatürk Stadı, yıkıcı sarsıntıdan sınavı geçti. 2014 yılında depreme dayanıksız olduğu için yıkılan Alsancak Stadı, eğer hala açık olsaydı ve 30 Ekim 2020 günü bir maça ev sahipliği yapsaydı bir faciaya tanıklık edilmesi kaçınılmaz olacaktı. 2014 yılında yıkıldıktan sonra yapımı devam eden yeni Alsancak Stadı ise depremden sıfır hasarla kurtuldu. Yetkililer, Alsancak Stadı'nın temelinde C7 (en kaliteli) beton kullanıldığını ve tüm iş güvenliği kurallarına uyularak devam eden inşaatta 3 ay içinde çim serme işlemlerinin başlayacağı açıkladı. Stadın hiç bir bölgesinde çatlak ve yıkıntı görülmezken, 1 buçuk aya elektrik ve sıhhi tesisat işlerinin bitmesi bekleniyor. Alsancak Stadı'nda futbol oynanmaya ise yeni sezonun başında başlanacağı öngörülüyor.

Kaplan: Atatürk stadı sorunsuz

Emektar İzmir Atatürk Stadı ise ufak sıva döküntüleri ve çatlaklar dışında aktif faaliyetlerine devam ediyor. 2015 yılında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün (GSİM) Atatürk Stadı için 2 yıl önce bir firmaya deprem testi yaptırdığı, tesisin bazı bölümleriyle ilgili olumsuz rapor geldiği belirtilmişti. Ancak emektar stat, futbolla birlikte bir çok amatör spora ev sahipliği yapmaya devam etti. Atatürk Stadı'nın dış cephesindeki duvarlarındaki yıkıntıların 4 yıldır var olduğunu ve ufak tefek sıva çatlakları dışında kolon ve kirişlerde hiçbir sıkıntı olmadığını ifade eden Atatürk Spor Kompleksi Müdürü Özgür Kaplan, "Atatürk Stadı depremde iyi bir testten geçti. Hiç bir sıkıntı yaşanmadı. Futbol maçları oynanmaya devam edecek. Ayrıca amatör sporlardaki faaliyetlerimiz devam ediyor. Her branş kompleksimizde çalışmalara devam ediyor" dedi.

Eski Alsancak Stadı'nın tribününde temel yoktu

İzmir Alsancak Stadı, depremde yıkılma riski nedeniyle 2014 kullanıma kapatılmıştı. İzmir Spor Güvenlik Kurulu'nun, uzmanların can güvenliği tehdidi ve güçlendirilmesinin ekonomik olmayacağı yönündeki raporu üzerine, 2014-2015 sezonundaki futbol maçlarının mevcut şartlarda Alsancak Stadı'nda oynanmaması kararı aldığı bildirilmişti. Dönemin İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu hem açık tribün, hem de kapalı tribün için gelen raporlar korkunç olduğunu belirtip, " Kapalı tribünün altında temel bile olmadığı ortaya çıktı. Tesis en küçük bir araç geçişinde, hatta rüzgarda bile sallanıyor. Bu şartlarda burada tek maç dahi oynanamaz" diye konuşmuştu. Tarihi Stat 2015 yılında ise yıkılmıştı. Nisan 2017'de ihale edilen yeni Alsancak Stadı'nın temeli ise 9 Eylül 2017'de atılmıştı.

Beş yıl önce yenilenmişti

Yapımı 49 yıl önce tamamlanan ve Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapması için inşa edilen İzmir Atatürk Stadı ise çalışmaları süren Göztepe ve Alsancak statlarının yanı sıra kaderinin belirsizliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Yarım asırdır Türk sporuna hizmet veren ve sayısız müsabakalara ev sahipliği yapan Atatürk Stadı, dökülen beton sıvaları ve depreme dayanıksız olduğu iddialarıyla da her zaman kafalarda soru işareti bırakıyor. Her ne kadar kolonlarında bir sıkıntı görülmese de uzaktan stadın bakımsız hali sporseverleri korkutmaya yetiyor. Türkiye'nin ilk olimpik stadı olma özelliği taşıyan İzmir Atatürk Stadı 5 yıl önce ciddi bir bakımdan geçmişti. Tesiste çürüyüp koltukların üzerine düşmeye başlayan kapalı tribünün ahşap çatısı tamamen değiştirildi. Saha zemini yenilenip protokol ve B protokol koltukları değiştirildi. Stadın etrafına çit örülürken soyunma odaları da düzenlendi. Statta o dönem tribünleri güçlündirmeye yönelik bir çalışma yapılmadı. Dev tesiste maçlar ve atletizm yarışlarının yanı sıra tribün altlarındaki salonlarda her gün farklı branşlarda yüzlerce sporcu çalışıyor. Stadın geçmişte 80 bin olan kapasitesi koltuklarla 51 bin 295'e düşürülmüştü.

Atila Sertel: İzmir cezalandırılıyor mu?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel de Alsancak Stadyumu’nun geleceğinin yakın takipçisi olarak, kıymetli stadın ne zaman hizmete gireceğini Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na sordu. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Bakan Yardımcısı Sinan Aksu bana stadın 2019 yılında hizmete gireceğini açıklamıştı. Ben de bu müjdeyi İzmir halkıyla paylaşmıştım. Maalesef beni de yalancı çıkardılar. Yıkımın üzerinden 5 yıl geçti. Stad hala hizmete girmedi. Futbolcular da futbolseverler de beklemekten yorgun düştü. İzmirliler cezalandırılıyor mu” dedi.