120 dakikanın ardından penaltılara giden son 16 turu ve çeyrek final maçlarının ardından Hırvatistan, yarı finalde de İngiltere'yi 109. dakikada Mandzukic'in golüyle geçip tarihinde ilk kez Dünya Kupası'nda finale çıktı

2018 Dünya Kupası son 16 turunda Danimarka, çeyrek finalde de Rusya'yı 120 dakikaya giden uzatma dakikalarından sonra penaltılarda safdışı bırakan Hırvatistan, yarı finalde de İngiltere'yi geçip finale adını yazdırdı. Dünya Kupası'nda ilk kez finale kalan Hırvatistan'da teknik direktör Zlatko Dalic, finalde iddialı olacaklarını söyledi. Hırvatistan Milli Takımı Teknik Direktörü Zlatko Dalic, İngiltere'yi 2-1 mağlup ettikleri karşılaşmanın ardından iddialı açıklamalar yaptı. Takımı hakkında övgü dolu ifadeler kullanan Dalic, "Bu çocuklar normal değil. Üst üste 3 maçta 120 dakika oynadıktan sonra harikaydılar ve hiçbiri oyundan çıkmak istemedi. 'Yorgun olan var mı?' diye sorduğumda hepsi, 'Hayır, ben değilim' diyordu. Oynadıkları oyundan, mücadeleden keyif aldılar. Bu tarihi bir başarı" dedi. "Hâlâ son sözümüzü söylemedilk," diyen Dalic, "Son sözümüzü finalde söyleyeceğiz. Asla durmayacağız. Tanrı da isterse Dünya Kupası'nı biz kazanacağız" şeklinde konuştu.

SIRADA FRANSA VAR


Hırvatistan'ın 2018 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde İngiltere'yi yenerek tarihinde ilk kez finale yükselmesi, ülke basınında geniş yer buldu. Hırvatistan'ın köklü gazetelerinden "Jutarnji", "Biz Hırvatlarız" başlığı ile verdiği haberde, milli takımın finale yükseldiği gecede taraftarların, yaşadıkları coşkuyla adeta transa geçtiğini ifade etti. Ülke genelinden coşkulu kutlamalara da yer veren gazete, "Hırvatlar Moskova'yı inletti" ifadesini kullandı. "Vecernji" gazetesi ise "Tarih zafer" başlığı ile yayımladığı haberinde, "Hırvatistan: Bitmeyen aşk" ifadesine yer verdi. Hırvatistan'ın devlet televizyonu "HRT", Hırvatistan'ın kupaya sadece bir adım uzaklıkta olduğunu belirtirken, resmi haber ajansı "HINA" da "Luzhniki yanıyor, milli takım finalde" ifadesini kullandı. Ülkenin en çok okunan spor haber sitelerinden "Gol" ise "Hırvatlar mucizevi bir geri dönüşle finalde. Sırada Fransa var" ifadelerine yer verdi. 1998 FIFA Dünya Kupası'nda üçüncü olan ve o yıl yarı finalde Fransa'ya kaybeden Hırvatistan, 20 yıl sonra bu kez finalde Fransa ile karşılaşacak.


İNGİLİZLER'İN RÜYASI BİTTİ


Rusya'da, "Futbol evine dönüyor" sloganıyla Dünya şampiyonluğu hedefleyen İngiltere'nin rüyasını Hırvatlar bitirdi. İngilizler, maç sonu gözyaşlarını tutamadı. Mandzukic'in golü, Hırvatistan'ın Dünya Kupası tarihinde attığı, İngiltere'nin ise yediği en geç gol oldu. Dünya Kupası'nda duran toplardan 9 gol atan İngiltere, 1966'dan sonra bu alanda zirveye çıktı. Trippier, 1966'dan bu yana Beckham'ın ardından frikikten gol atan ikinci İngiliz futbolcu oldu. İngiltere Milli Takımı Teknik Direktörü Gareth Southagate, Dünya Kupası yarı finalinde Hırvatistan'a kaybettikleri maçın ardından açıklamalarda bulundu. "Şu anda hepimiz yenilginin acısını hissediyoruz," diyen Southgate, "Peki bu pozisyonda olmayı bekliyor muyduk? Gerçekçi olmak gerekiyorsa hiçbirimiz beklemiyorduk. Ancak bu noktaya kadar gelmişken, özellikle böyle oynayarak gelmişken ve ilk yarıdaki oyunumuzu da gördükten sonra bu fırsatı kullanabilmeyi isterdik. Soyunma odasımız şu anda çok zor bir yer" yorumunu yaptı.

DERS ÇIKARACAĞIZ


"Söyleyeceğim şu ki, gerçekten çok büyük gelişme kaydeden bir oyuncu grubumuz var. Ben onlarla gurur duyuyorum," diyen Southgate, "İki yıl önceyle kıyasladığımızda taraftarlarımızın onlara gösterdiği reaksiyon, her şeyden önce İngiltere'nin yaşadığı bu tecrübenin pozitif olduğunu, ülkenin onlarla gurur duyduğunu ve buradan çıkartılacak birçok olumlu dersin olduğunu bize anlatıyor" ifadelerini kullandı.


İNGİLİZLERDEN ÇAKIR'A TEPKİ


Dünya Kupası'nda Hırvatistan'a yarı finalde uzatmada 2-1 yenilerek elenen İngiltere'de maçın Türk hakemi Cüneyt Çakır'ın verdiği kararlara hem sosyal medyada hem de basında tepki gösteriliyor.
Independent haber sitesinde yer alan yazıda, "Cüneyt Çakır'dan beklenen sahada disiplini sağlamasıydı. Herkes onu 2013'te Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Manchester United - Real Madrid maçında Nani'ye gösterdiği kırmızı kartla hatırlar. O dönem Manchester United menajeri olan Sir Alex Ferguson'un büyük öfkesine rağmen, Çakır Nani'yi sert müdahalesi sonrası oyundan atmış, Manchester United da elenmişti" diyor. Ancak Independent yazısında Cüneyt Çakır'ın sertliğe taviz vermeyen disiplinli yaklaşımının İngiltere - Hırvatistan karşılaşmasında kaybolduğunu ifade ediyor: "Çakır anlaşılmaz bir biçimde her türlü sert müdahaleye göz yumdu. Önce Dejan Lovren tam da Dejan Lovren'e yakışır bir şekilde çok sert bir müdahale yaptı. Ancak Çakır gibi disiplini ön plana alan bir hakemin kartlarının cebinde kalması garipti." Maç sonunda sosyal medyada isyan bayrağını çeken İngilizler, FIFA'yı soruşturma açmaya davet etti. Taraftarlar, peşin hükümlü olduğu yorumları yapılan Çakır'ın, spora zarar verip gözden düşürdüğü gerekçesiyle yargılanmasını istedi.


DEV TURNUVADA BİRÇOK İLK


Hırvatistan, turnuva tarihinde gruplar sonrası üç uzatma oynayıp üçünde de turu geçen ilk takım oldu. Umtiti’nin kafa golüyle Rusya 2018, 1966 yılından beri kornerlerden en çok gol (26) atılan turnuva oldu. Thibaut Courtois, turnuva tarihinde Belçika adına bir maçta en fazla kurtarış yapan kaleci oldu (9). Brezilya, Almanya’yı (226) geçerek 228 golle turnuva tarihinin en golcü takımı oldu. Igor Akinfeev, turnuva tarihinde Sovyetler Birliği dönemi de dahil olmak üzere Rusya formasıyla seri penaltı atışlarında kurtarış yapan ilk kaleci oldu. Cristiano Ronaldo, milli takım forması ile büyük turnuvalarda 38. maçına çıktı ve bu alanda rekoru Bastian Schweinsteiger ile paylaşıyor. Kylian Mbappe (19 yıl, 6 ay) 1958 yılındaki turnuvada İsveç'e iki gol atan Pele'den (17 yıl, 8 ay) sonra kupa tarihinde bir maçta iki gol atan en genç futbolcu oldu.


ÜÇÜNCÜLÜK MAÇI CUMARTESİ


2018 Dünya Kupası'nda dev final öncesi, üçüncülük maçı oynanacak. Dev turnuvada üçüncülük maçına çıkacak takımlardan birisi, yarı finalde Fransa'yı boyun eğen Belçika olmuştu.
Belçika'nın üçüncülük maçındaki rakibi ise, Hırvatistan'a elenen İngiltere oldu. Belçika ile İngiltere arasındaki oynanacak Dünya Kupası üçüncülük maçı, 14 Temmuz Cumartesi günü St. Petersburg Stadyumu'nda oynanacak. TSİ 17:00'de başlayacak üçüncülük maçı, TRT 1 ekranlarından naklen yayınlanacak.


NATO ZİRVESİ DÜNYA KUPASI MOLASI


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, 2018 FIFA Dünya Kupası'nda Hırvatistan ile İngiltere arasındaki yarı final mücadelesinin son dakikalarını cep telefonu ekranından birlikte izledi. NATO zirvesinde Başkan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Hırvatistan-İngiltere yarı final müsabakasının son dakikalarını ayaküstü cep telefonundan seyretti. Arnavutluk Başbakanı Rama'nın sosyal medya hesabından "Son Dakika" (Minuta e Fundit) notuyla paylaştığı videoda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer aldı.


VİDA ÖZÜR DİLEDİ


2018 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde İngiltere'yi yenerek finale yükselen Hırvatistan'ın top ayağına her geldiğinde ıslıklanan Beşiktaşlı futbolcusu Domagoj Vida, canlı yayında Rus halkından özür diledi. İngiltere maçının ardından Rus televizyon kanalına konuşan Vida, yaptığının yanlış olduğunu söyledi. Rusya ile oynadıkları karşılaşma sonrası sosyal medyada yaptığı Ukrayna ile ilgili paylaşımla Rusların tepkisini çeken Hırvat oyuncu, Rossiya 24 TV kanalına tribünlerden gelen ıslıklarla ilgili konuştu. Vida, "Hata yaptığımı biliyorum. Rus insanların önünde bir kez daha özür dilemek istiyorum. Bunu düşünmemiştim, özür dilerim, hayat bu. Hata yaparak öğreneceğiz" dedi. Rusya ile oynadıkları çeyrek final maçının ardından Vida ile Vukojevic'in sosyal medyada paylaştığı görüntüde Ukrayna'yı öven ifadeler kullanmış, bu Rusların tepkisine neden olurken, FIFA da disiplin soruşturması başlatmıştı.