TÜRKİYE Futbol Federasyonu'nun, yeni sezon öncesi 2 ve 3'üncü Lig kulüplerinin altyapı takımlarını Gelişim Ligleri'nden çıkarma kararı şok etkisi yarattı. Gelişim Ligleri Statüsü'nde değişikliğe giden TFF, "Süper Lig ve TFF 1'inci Lig kulüplerininin Bölgesel Gelişim Ligi (U14, U15, U16) ve Elit liglerine (U17, U19) katılmaları zorunludur.

TFF 2'nci Lig ve 3'üncü Lig kulüpleri ise illerindeki yerel organizasyonlara katılırlar" maddesiyle altyapıya önem veren kulüplere ağır bir darbe vurmuş oldu.

Karara tepki gösteren Bucaspor Futbol Akademi Başkanı İbrahim Ülgen, "Biz tüm kriterlere uyuyoruz. Tesislerimiz, sahalarımız, salonlarımız, antrenörlerimizle her şeyimiz tam. Örnek bir yapıya sahibiz. Keşke bizim gibi 10 kulüp daha olsa. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'den bu yanlıştan dönmelerini istedim" dedi

Altyapıya Süper Lig ve TFF 1'inci Lig'deki pek çok kulüpten daha fazla önem verdiklerini kaydeden Ülgen, "Bucaspor'un bugüne dek Gelişim Ligleri'nde aldığı sonuçlara baksınlar.Her yıl derece elde ediyoruz. Bizi yerel ligde oynatarak cezalandırmak istiyorlar.

Sadece İzmir'de yarışarak kendimizi nasıl geliştireceğiz. A takımımıza kazandırdığımız oyunculara baksınlar. Bu karar Türk futbolunu baltalamaktır. Futbolu bilmeyenlerin bile tepkisini çekecek bu kararı futbolun içindeki kişilerin alması şaşkınlık verici. En kısa sürede hatadan dönülmesi gerekiyor. Yerel ligde oyuncularımızı nasıl motive edeceğiz? Avrupa'da altyapıya verilen değer ortada. Biz de aynı yoldan gidiyoruz. Statü açıklandığından bu yana telefonum susmadı, birçok kulüp tepkilerini dile getirdi. Ortak hareket edip bir basın toplantısı düzenleyeceğiz" diye konuştu.

Yeni uygulamanın profesyonel kulüplerle yerel liglerdeki amatör kulüpler arasında haksız rekabete yol açacağını kaydeden Altay Altyapı Teknik Sorumlusu Levent Bayraktar, "TFF'nin belirlediği kriterlere uymayan kulüplerin akademi liglerine alınmaması kabul edilebilir ama bizim gibi kulüpler için aynı şey söz konusu değil. Üretken bir altayıpı 4 ana unsur üzerine inşaa edilir. Potansiyeli yüksek oyuncular, kaliteli antrenörler, sağlıklı tesisler ve oyuncunun gelişimine bakış açışı yani doğru kulüp felsefesi. Bu kriterleri yerine getiren profesyonel kulüpler lig farklılığı gözetmeksizin Gelişim Ligleri'nde oynayabilmeli. A Milli Takım'da yer alan Okay Yokuşlu gibi Türk futboluna sayısız oyuncular kazandıran, yetiştirici kulüp misyonu ile bilinen Altay'ın, akademi liglerinde yer almamasının anlaşılır bir tarafı yok" dedi.