1998 ve 2006 Dünya Kupaları'nın ardından Fransa, 2018 Dünya Kupası yarı finalinde Belçika'yı geçerek bir kez daha adını finale yazdırdı.

2018 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde Belçika'yı 1-0 mağlup ederek adını finale yazdıran Fransa, tarihinde 3. kez bu başarıyı yakaladı. Fransızlar, 1998'de ev sahipliğini yaptığı Dünya Kupası'nda ilk kez finale yükselmiş ve Brezilya'yı 3-0 mağlup ederek tarihindeki ilk ve tek şampiyonluğunu elde etmişti. Almanya'da 2006'da düzenlenen Dünya Kupası'nda ikinci final başarısını yakalayan Fransa, penaltı atışları sonucunda İtalya'ya kupayı kaybetmişti. Fransa,15 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek finalde 2. şampiyonluğuna ulaşmak için sahaya çıkacak. Öte yandan Fransa'nın bu başarısı ülke gazetelerinde büyük bir coşkuyla karşılandı. Fransa'nın en önemli gazetelerinden Le Monde, "Canavar maviler 3'üncü kez Dünya Kupası finalinde" başlıklı haberinde, Fransa'nın, 1998'de ev sahipliğini yaptığı Dünya Kupası'nda ilk kez finale yükseldiği ve Brezilya'yı 3-0 mağlup ederek tarihindeki ilk ve tek şampiyonluğunu elde ettiği hatırlatılarak, 2006'da finalde İtalya'ya kaybettiği kupadan sonra Dünya Kupası'nı müzesine götürme fırsatı bulduğu vurgulandı.


DESCHAMPS: GURURLUYUZ


Fransa Milli Takımı Teknik Direktörü Didier Deschamps, Belçika galibiyetinin ardından değerlendirmelerde bulundu. Deschamps, oyuncuların başarısının altını çizerken, zaferden dolayı gurur duyduğunu söyledi. "Büyük bir gurur duyuyorum. 49 gündür beraberiz. Çok şey yaşadık," diyen Deschamps, "Grup olarak hareket ettik. Herkesin başarısı ve hakkı var. Finaldeysek, bu sahadakilerin başarısıdır. Finali kazanırız. İki yıl önceki finali hâlâ hazmedemedik" ifadelerini kullandı. Bu arada Fransa'nın yıldız oyuncusu Kylian Mbappe, Belçika'yı yenip Dünya Kupası'nda finale çıktıkları maçın ardından değerlendirmelerde bulundu. Mbappe, bu başarıyı hayal bile etmekte zorlandığını söylerken amacının kupayı kazanmak olduğunu söyledi. "Bu final büyük bir hayaldi, hayatımın hayaliydi," diyen Mbappe, "En büyük hayallerimde bile bunu düşünmemiştim. Amacım takıma yardımcı olmak, en önemlisi bu. Ballon d'Or umrumda değil, Dünya Kupası'nı kazanmak istiyorum" ifadelerini kullandı.


COURTOİS: PANAMA GİBİ OYNADILAR


Belçika'nın başarılı kalecisi, 1-0 mağlup oldukları Fransa'nın oynadığı futbolu eleştirip,
"Sadece savunma yaptılar, tıpkı Panama gibi" açıklaması yaptı

Belçika'nın kalecisi Thibaut Courtois, Dünya Kupası yarı finalinde Fransa'ya 1-0 mağlup oldukları maçın ardından dikkat çekici bir açıklama yaptı. Courtois, Fransa'nın oynadığı futbolu eleştirirken Panama benzetmesi yaptı. "Fransa sadece savunma yaptı, tıpkı Panama gibi," diyen Courtois, "Tüm turnuva boyunca böyle oynadılar. Futbol adına utanç verici bir durum" ifadelerini kullandı.
Eden Hazard, Fransa'nın güzel bir futbol oynamadığını, buna rağmen finalde gönlünün onlardan yana olduğunu söyledi. Belçika'nın yıldızı Eden Hazard, Fransa yenilgisinin ardından hem rakiplerini eleştirdi hem de gönlünün Fransa'dan yana olduğunu söyledi. Hazard bu Dünya Kupası'nın en iyi takımının Belçika olduğunu da sözlerine ekledi. "Bu Dünya Kupası'nın en iyi takımı biziz. Fransa güzel bir futbol oynamıyor, sağlam ve katı bir şekilde savunma yapıyorlar," diyen Hazard, "Fransa, Dünya Kupası'nı kazanır mı bilmiyorum. Ama ben çocukluğumdan beri Fransa'yı desteklemişimdir. Fransa'nın ikinci yıldızı almasını isterim" ifadelerini kullandı.

DÜNYA KUPASI'NDA GENÇLERİN ZAMANI


Dünya Kupası’nda artık son günlere gelindi. Fransa ve İngiltere, bu kupaya bir gençlik aşısı yaptı. Peki bu bir tesadüf mü? Yoksa artık Dünya Kupası’nda enerji, tecrübeye üstün mü geliyor?
2018 Dünya Kupası’nda yarı finale kalan takımlardan Fransa ve İngiltere, son 10 turnuvadaki yarı finalistler arasındaki en genç takımlardan ikisi. Opta’nın sağladığı verilere göre, 1982’den bu yana geçen 10 turnuvada yarı finale kalan 40 takım arasında sadece 2010 Almanya, bu yılki Fransa (25,8) ve İngiltere’den (26,1) daha genç kadrolarla oynadı. Diğer iki yarı finalistten Belçika (27,9) ortalama civarındayken Hırvatistan, 29,1 ile bu seviyeye çıkan en yaşlı üç takımdan birisi.
Son üç Dünya Kupası’nda da yarı finaldeki dört takımdan iki tanesi “genç” takımlar oldu: 2010’da Almanya ile Uruguay, 2014’te Hollanda ile Almanya ve 2018’de İngiltere ile Fransa, 27 ve altında yaş ortalamasıyla son dörde kalan takımlar oldular. Onun öncesindeki yedi Dünya Kupası’nda ise toplam beş “genç” takım yarı finale çıkabilmişti. Fransa ve İngiltere’den herhangi birisi şampiyon olursa, Arjantin 1978’in ardından tarihin en genç Dünya şampiyonu olacak. Arjantin, evindeki turnuvada zafere ulaşırken 25,6’lık bir yaş ortalamasıyla sahadaydı.


6.1 MİLYAR DOLAR GELİR


Dünyanın olimpiyatlardan sonra en büyük ikinci spor organizasyonu Dünya Kupası'nda heyecan devam ediyor. 15 Temmuz'da oynanacak final karşılaşması sonrası, bir aylık maratonun şampiyonu ülkesine kupayla dönecek. Ev sahibi Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ise Rusya’daki dev organizasyonu 6,1 milyar dolarlık gelirle tamamlayacak. FIFA, bu kazancın 3 milyar dolarını turnuvanın yayın haklarından elde edecek. 2010 ve 2014 Dünya Kupası yayın haklarından 2,4 milyar dolar kazanan FIFA, bu yıl gelirlerinde 600 milyon dolarlık artış sağlamış olacak. 2002 Dünya Kupası'ndaki 1,2 milyar dolarlık yayın gelirini 2014 Dünya Kupası'nda 2,4 milyar dolara çıkararak ikiye katlayan FIFA, Rusya'daki 2018 Dünya Kupası'nda ise gelirlerinde 600 milyon dolarlık artış sağladı. Futbolun patronu, en büyük kupasının yayın haklarını beş bölgede (Afrika, Amerika, Asya, Avrupa, Oknayusya) toplam 217 ülkeye sattı.
Bu ülkelerin büyük çoğunluğu ise Avrupa (55) ve Afrika'da (54) bulunuyor. FIFA bütçenin geride kalan en az 3,1 milyar dolarlık kısmını ise sponsorlardan sağlayacak.


İSPANYA'NIN YENİ HOCASI


İspanya'da Fernando Hierro'dan boşan milli takım teknik direktörlük koltuğuna Luis Enrique'nin getirildiği duyruldu. Real Madrid, Zinedine Zidane'ın ayrılmasının ardından İspanya Milli Takımı Teknik Direktörü Julen Lopetegui ile anlaşmıştı. İspanya Futbol Federasyonu da bu gelişme üzerine Dünya Kupası'nın başlamasına sayılı günler kala Lopetegui'nün görevine son vermiş ve Rusya'da düzenlenen turnuvada Fernando Hierro, takımı yönetmişti. Dünya Kupası'nı 5 puanla lider bitiren İspanya, Son 16 Turu'nda ev sahibi Rusya'ya seri penaltılar sonucu kaybederek elenmişti.


RUSYAYA GELEN YABANCILAR SIĞINMACI OLMAK İSTİYOR


Rusya'da yapılan Dünya Kupası maçına gelen yabancılar ülkede sığınmacı olarak kalmak istiyor.
Rusya'nın Dünya Kupası boyunca yabancılara sağladığı vize kolaylığının, çalışmak ya da siyasi sığınma hakkı için Rusya'ya gelmek isteyen kişiler için de umut yarattığı belirtiliyor. Sayıları belirsiz olmakla birlikte maçları seyretmek için gelen çok sayıda yabancının "geri dönme" niyeti olmadığı bildiriliyor. Kommersant gazetesinin haberine göre, Rusya'da iş bulmak ya da ülkede sığınma hakkı elde etmek isteyen Afrika ülkelerinin vatandaşlarının Dünya Kupası'nı fırsat olarak gördüklerine dikkat çekiliyor. İnsan hakları örgütleri, her gün birçok yabancı ülke vatandaşının kendilerine başvurarak, parasız kaldıkları, barınacak yerleri olmadığı ve ülkelerine dönemedikleri gerekçesiyle yardım talep ettiklerini belirtiyor. Dünya Kupası sırasında Rusya'ya gitmek için, maç bileti ve "taraftar kartı" (Fan ID) sahibi olmak yeterli. Bileti olanların alabildikleri bu belge sayesinde 1 Haziran ve 15 Temmuz tarihleri arasında ülkeye sınırsız giriş-çıkış yapılabiliyor. Bu kart sahiplerinin 26 Temmuz'a kadar ülkeyi terk etmeleri gerekiyor.


TOTENHAM DAMGASI


2018 Dünya Kupası’nda yarı final aşamasının parlayan kulübü sürpriz bir şekilde Tottenham
oldu. İngiltere Premier Ligi’nin dev takımlarından Tottenham, tam 9 futbolcusuyla son 4
maçlarında temsil edilecek. Tottenham’ın yarı finaldeki 9 futbolcusu, Fransa, Belçika ve İngiltere formalarıyla sahada yer alacak. Fransa’da sadece kaleci Hugo Lloris bulunuyor.
Esas çoğunluk Belçika ve İngiltere’de yer alıyor. Buna göre, Belçika’nın kadrosunda Toby
Alderweireld, Jan Vertonghen ve Mousa Dembele bulunuyor. Geriye kalan 5 futbolcu ise İngiltere’de oynuyor; Danny Rose, Kieran Trippier, Eric Dier, Dele Alli ve Harry Kane.
Turnuva başlarken Mauricio Pochettino’nun çalıştırdığı Tottenham, tam 13 futbolcusunu
Dünya Kupası’na göndermişti ve kulüpler arasında bu alanda zirveye çıkmıştı.
Tottenham’ı şu anda izleyen kulüplerse şöyle; Manchester United: 7, Liverpool: 4, Barcelona:
4, PSG: 4, Juventus: 3, Real Madrid: 3, Arsenal: 1.

BREZİLYA'YA YUMURTALI KARŞILAMA


Favori olarak gösterildiği 2018 Dünya Kupası’na çeyrek finalde Belçika’ya elenerek nokta
koyan Brezilya Milli Takımı, ülkeye dönüşte kötü bir sürprizle karşılaştı. Büyük hayal kırıklığı yaşayan öfkeli taraftarlar, havalimanından çıkışta Sambacılar’ı taşıyan
otobüse yumurtalı saldırı düzenledi.