Röportaj/ Levent ARIÖZ

Genetik farklılık nedeniyle down sendromlu çocuklar genelde ailelerinin desteğiyle yaşamını sürdürürken, İzmirli özel sporcu Özgün Öktem, normal bireyleri kıskandıracak kadar aktif durumda.

Yüzme sporunda Türkiye'yi 4 Ekim'de başlayacak Avrupa Yüzme Şampiyonası'nda temsil edecek 7 sporcudan biri olacak 25 yaşındaki sporcu, tek başına her işini kolaylıkla yapıyor. Bir kafede garson olarak çalışan Özgün, Göztepe'deki evinden Balçova'daki çalışma yerine kendi gidiyor. Ardından iş çıkışı, Bornova'daki Ege Üniversitesi yüzme havuzuna toplu taşıma kullanarak ulaşıyor. Temizliğini kendi başına yapan, eşyalarını toplayan, yemeğini hazırlayan Özgün, bu kez ilk defa ailesi ve özel antrenörü olmadan yurt dışına çıkmaya hazırlanıyor.

YOĞUN BİR HAYATI VAR

Pandemi kuralları sebebiyle 4-11 Ekim tarihleri arasında İtalya'da yapılacak Avrupa Yüzme Şampiyonası(TRİGAMES)'na milli takım kafilesiyle gidecek genç sporcu, Çizme'yi de fethetmeyi planlıyor. Milli yüzücünün Ege Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü'nden antrenörü Kezban Taşçı, Avrupa 4.'lüğünden sonra yeni hedeflerinin madalya olduğunu dile getirdi.  Antrenör Taşçı, " 8 yıldır Özgün'u tanıyorum. 3 yıldır birlikte çalışıyoruz. Türkiye ve Bölge şampiyonalarında bir çok dereceleri var. 3 aydır yoğun bir şekilde turnuvalara hazırlanıyoruz. Özgün aynı zamanda bir kafede garson olarak çalışıyor. İşten çıkıyor, antrenmanına geliyor. Çok yoğun bir temposu var. 2012'den beri Özgün'ü tanıyorum. 3 yıldır ise yoğun şekilde çalışıyoruz. Ortalama 20-25 özel sporcumuz var. Rehabilite olmak için gelenler var. Özgün hem milli sporcu, hem de kulübümüz adına yarışıyor. Hedefimiz Avrupa'da daha iyi dereceler elde etmesi ve İtalya'dan madalya ile dönmesi. Daha da önemlisi havuza severek, isteyerek gelmesi ve yaşam şekli haline getirmesi" diye konuştu.

Normal bireylerden derece olarak farksız

Özgün'ün kelebek stilinde derecelerinin normal bireylerden farksız olduğunu söyleyen Antrenör Kezban Taşçı, "Pandemi nedeniyle biraz yavaşlamıştık ama 3 aydır hızlandık. Türkiye'de özel sporcular alanı 3-4 yıldır gelişti. Zamanla normal bireylerle de yarışabilecekleri bir proje gerçekleştirilebilir. Böylece down sendromlu çocukların önü açılabilir. Çünkü yetenek ve azim olarak normal bireylerden eksikleri yok fazlaları var" ifadelerini kullandı.

Yeteneği 4 yaşında keşfedildi

Özgün'ün yeteneğinin 4 yaşında keşfedildiğini belirten antrenör Taşçı, " Ailesi bu konuda çok duyarlı. Özel sporcuların kas gelişimi için suda hareketin önemini öğrenmelerinden itibaren Özgün'ü yüzmeye kanalize etmişler. Özgün'ün küçüklüğünden beri sudan çıkmayan biri olduğunu biliyoruz. Ege Üniversitesi'nin hem hijyen konusunda hem de eğitim konusunda üst düzey olduğunu saptadıktan sonra bizle iletişime geçtiler. Bu sayede hayatı disipline oldu. Ayakları üstünde durdu. Pandemi döneminde havuz kapalı olduğu için de sık sık denize girerek kendini hazır tuttu. Video izleme sitelerini takip ederek kara idmanı çalıştı" ifadelerini kullandı.

Ödül olarak B.sayar istiyor

Kezban Taşçı, Özgün'ün madalya alması halinde ailesinden bilgisayar ödülü istediğini sözlerine ekleyerek, "Yüzme dışında bilgisayar oyunlarını çok seviyor. Oyun konsolunda, araba yarışı, futbol, boks, tenis oyunlarını oynuyor. Televizyon programı olarak Survivor'u izliyor. Kendi müzik listesini oluşturup, kulaklıktan parçaları dinliyor" dedi.