Haber/ Levent ARIÖZ

Demiryolları tarafındaki kale arkasında bulunan ağaçlar kesilmeden 700 kişilik misafir tribün yapılıyor. Cadde üzerindeki kale arkasındaki çok katlı binanın da aslına uygun inşaası devam ediyor

Göztepe Gürsel Aksel Sağlıklı Yaşam Merkezi'nin açılmasıyla uzun süredir hasret kaldığı modern bir stadyuma kavuşan İzmir, Alsancak Stadı'nın tamamlanmasını da dört gözle bekliyor.

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2014 yılının Ağustos ayında kapatılıp, 2015'te yıkılan tarihi mabedin yeniden inşaasına 2017'de başlanmıştı. Stadyumun yüzde 70'i tamamlanırken, bir çok İzmirli futbolseverin anılarının bulunduğu stadın orijinaline uygun yapılması iştah kabartıyor.

Yapımı Metro Mühendislik tarafından devam eden ve şirketin resmi sitesinden 5 Ocak 2021'de tamamlanacağı açıklanan tarihi mabedle özdeşleşen kale arkasındaki simgeler aslına uygun kalacak. Türkiye'nin bir çok şehrinde yapılan ve mimari olarak birbirine benzeyen yeni statların aksine Alsancak Stadı, kendisiyle özdeşleşen demiryolları tarafındaki kale arkasındaki ağaçlara dokunmayacak. Ağaçların olduğu bölümde projelenen 800 kişilik portatif tribünün yapımı sürüyor.

Altay'ın baskısı sonuç verdi

Tribünün üstünün kapanması için dış cephe taşıyıcı çelik imalatlarına başladı. 1 ay içinde misafir tribünün tamamlanması bekleniyor. Ayrıca yine Alsancak Stadı deyince akıllara gelen, cadde tarafındaki kale arkasında bulunan kulüp binasının aynısı da yeniden yapılıyor. Taslak halindeki ilk projede bulunmayan simge bina, Altay Spor Kulübü'nün, "Stat orijinaline uygun yapılsın" baskısı sonrası eskiden olduğu gibi 3 katlı ve çok odalı bir şekilde yapımına devam ediliyor. Ayrıca mevcut kale arkasında localar bulunacak. Zeminle ilgili etüt çalışmalarının da sona gelindiği ve çim serilecek altyapıya kavuştuğu ifade edildi. 30.802 metre kareye yapılan Alsancak Stadyumu, 14.000 kapasiteli olacak. Stadyumda 10 adet loca bulunacak. Kale arkasında deplasman tribünü için 800 kişilik yer olacak.

Yeni statlar gibi fabrikasyon değil

İzmirli futbolseverler de sosyal medyada Alsancak Stadı'nın orijinaline uygun yapılıyor olmasından dolayı mutlu. Ülkede tamamlanan yeni statlar gibi fabrikasyon bir stadyuma değil tarihi dokusu olan bir yapıya kavuşacaklarının altını çizen İzmirli futbolseverler, "Eski Alsancak stadıyla özdeşleşmiş kale arkasındaki binanın yıkılmaması büyük iş , mükemmel olmuş, yeni statlar gibi fabrikasyon değil görüldüğünde herkesin "Bu Alsancak Stadı" diyeceği bir yapı olmuş. Kale arkasındaki ağaçların halini merak ediyordum. Onları tekrar görmek mutluluk verici. Bilen bilir, 80’li yıllarda babam elimizden tutup götürdüğünden beri öyledir kale arkası. Eski ruhun bozulmamış olmasına sevindim açıkçası" ifadelerinde bulundular.